Sözleşmeli sağlık personeli aşağıdaki istisnai durumlar hariç 4 yıl süreyle yer değişikliği talebinde bulunamaz.
Sözleşmeli personelin aile birliği mazeretine bağlı yer değişikliği talebinde bulunabilmesi için;
- Bulunduğu ilde 1 yıl görev yapmış olması,
- Eşinin görev yaptığı ilde aynı unvan ve niteliğe haiz boş pozisyon olması,
- Eşinin Sağlık Bakanlığı personeli (kadrolu veya sözleşmeli) veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarında kadrolu olarak istihdam edilmesi gerekir.
Sözleşmeli sağlık personelinin aile birliği mazeretine bağlı yer değişikliğinin talebi, Bakanlıkça değerlendirilmek üzere pozisyonun bulunduğu il sağlık müdürlüğü vasıtasıyla Bakanlığa iletilir.
Her iki eşin Sağlık Bakanlığı personeli olması halinde;
- Eşinin stratejik personel olması,
- Eşinin engelli personel olması,
- Eşinin sağlık mazereti veya can güvenliği nedeniyle atanmış olması halinde,
sözleşme sağlık personelinin görev yeri bu eşe bağlı olarak değiştirilir. Diğer durumlarda, aile birliğinin D veya E hizmet grubunda sağlanması esastır.
- Aile birliğinin D veya E hizmet grubunda sağlanamaması halinde ise her ili eşin unvan ve branşında eşlerinin görev yaptığı ilin Personel Dağılım Cetveli (PDC) doluluk oranı az olan ilde aile birliği sağlanır.
- Doluluk oranlarının da eşit olması halinde; aynı hizmet bölgesinde görev yapan eşlerden yer değiştirme talebinde bulunanın, farklı hizmet bölgelerinde görev yapan eşlerden ise üst hizmet bölgesinde görev yapan personelin görev yeri değiştirilir.
Eşleri, Diğer kamu kurum ve kuruluşlarında kadrolu olarak istihdam edilenlerin aile birliği mazereti;
- Eşinin görev yeri değiştirilmeyecek bir pozisyonda veya görev yaptığı kurumun başka yerde teşkilatının bulunmaması,
- Eşinin zorunlu yer değiştirmeye tabi olması (Türk Silahlı Kuvvetleri, mülki idare amirliği, milli istihbarat, emniyet hizmetleri, jandarma hizmetleri, sahil güvenlik hizmetleri, hakim, savcı)
- Eşinin engelli personel olması,
- Eşinin sağlık mazereti veya can güvenliği nedeniyle atanmış olması halinde,
eşinin görev yaptığı yere ataması yapılır. Diğer durumlarda, aile birliğinin D veya E hizmet grubunda sağlanması esastır.
- Aksi halde Sağlık Bakanlığı ilgili kurumla ihtiyaç tespiti için koordinasyon sağlamaktadır. Kurumların ihtiyacı, dolu/boş kadro veya pozisyon sayıları esas alınarak tespit edilir. Koordinasyon sonucu ilgili kurumun, dolu/boş kadro veya pozisyon sayılarını bildirmemesi halinde, Bakanlık aile birliği mazeret tayin talebini personel ihtiyacına göre değerlendirmektedir.
- Koordinasyon sonucu ilgili kurum, personelinin talebi halinde yer değişikliği yapılabileceğini bildirmesi halinde sözleşmeli sağlık personelin görev yeri değiştirilmeyecektir.
- Aile birliği mazereti sona erenler, bulunduğu il 5 veya 6 ncı hizmet bölgesinde veya D veya E hizmet grubunda ise talebi halinde yerinde bırakılır. Aksi halde eski görev yaptığı yerde ihtiyaç duyulan birime atanırlar.
- Sözleşmeli personelin, eşi özel sektörde veya eşi diğer kamu kurumlarında sözleşmeli olarak çalışması halinde personelin 3 yıllık hizmeti tamamlaması ve devlet memurluğu kadrosuna geçmesi gerekir.
Sözleşmeli süreler dahil 3 yıllık hizmet süresiyle birlikte 4/A devlet memurluğu kadrosuna geçen personel başvurabilir.
- Kendisinin, eşinin, annesinin, babasının, bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının ve yargı kararı ile vasi tayin edildiği kardeşinin kardeşinin hastalığının görev yaptığı yerde tehlikeye girdiğini veya görev yerinin değişmemesi hâlinde tehlikeye gireceğini,
- Üniversiteler veya Bakanlık eğitim ve araştırma hastanelerinden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi halinde tedavinin yapılabileceği bir sağlık kurum veya kuruluşunun bulunduğu veya sağlığının olumsuz etkilenmeyeceği bir ilin münhal kadrolarına sağlık mazereti değerlendirme komisyonu kararı doğrultusunda atanır.
- Sağlık mazereti değerlendirme komisyonu, gerekli durumlarda bu raporların başka eğitim ve araştırma hastanelerinin sağlık kurullarınca da usule ve fenne uygunluğunun tespit edilmiş olma şartını arayabilir.
Sözleşmeli süreler dahil 3 yıllık hizmet süresiyle birlikte 4/A devlet memurluğu kadrosuna geçen personel başvurabilir.
- Kendisinin, eşinin veya bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının bulunduğu yerde kalmasının can güvenliğini tehdit altında bırakacağını adlî veya mülkî idare makamlarınca verilen belgeyle belgelendirenler, talep ettiği yere atanabilir.
- Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun gereği hakkında adli makamlarca işyerinin değiştirilmesine ilişkin koruyucu tedbir kararı alınanlar, talep ettiği yere atanabilir. Tedbir kararının süreli olması halinde boşanma davası devam edenlere ilişkin geçici görevlendirme hükümleri uygulanır.
- Deprem, su baskını ve yangın gibi doğal afetler nedeniyle kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları yakınları maddi ve manevi zarara uğrayan kişilerden, afet bölgesinde bulunup başka bölgelere gitmek isteyenlerin atanma talepleri; durumlarını belgelendirmeleri ve görev yaptıkları yerin personel ihtiyacına yönelik gerekli tedbirlerin alınması kaydıyla, afetin meydana geldiği tarihten itibaren altı ay içinde bir defaya mahsus olmak üzere, Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde değerlendirilerek yerine getirilebilir.
- Bu tayinler dışında sözleşmeli sağlık personeli; iller arası yer değişikliği kurası, karşılıklı yer değişikliği(becayiş), , boşanma, eğitim, engellilik, hizmet bölgeleri ve hizmet grupları arasında yer değişikliği talebinde bulunabilmesi için 4 yıllık hizmet süresini tamamlaması gerekmektedir.