Hemşireler Haftası Kutlu Olsun
12 Mayıs 2020, Salı

Sağlık dendiğinde akla gelen en önemli branşlardan olan hemşireler, ülkemizde olduğu gibi tüm dünyada insanların büyük saygı duyduğu cefakar ve vefakar sağlık emekçileridir.

Tarih boyunca bu bilinçle hastalara hizmet etmiş olan hemşireler, bugün de aynı görev bilinci ve sorumlulukla şifa arayanların yardımına koşmayı sürdürmektedirler. Hemşireler, her daim sağlık hizmetlerinin mihenk taşı olmuştur.

Hemşire olmadan ne sağlık müesseseleri kurulabilir ne de o müesseseler hastalara hizmet sunabilir.

Ayrıca hemşireler, sağlık hizmetlerinin sunumunda en fazla şiddete uğrayan unvanlar arasında ilk sıralarda yer almaktadırlar.

Bunu kabul etmek, şiddet gibi en sefil insanlık suçunu mazur ve meşru görmek; böyle bir muameleyi şifa dağıtan sağlık emekçilerine yöneltmeye kalkmak kabul edilebilecek, görmezden gelinebilecek bir durum değildir. 

Hemşirelerin, tüm dünyayı kasıp kavuran COVİD-19 salgınındaki hayati rolleri, insanlar nezdindeki saygın konumunu daha da pekiştirmiştir. Tüm sağlık çalışanlarımız gibi hemşire arkadaşlarımız da salgının en başından beri büyük özveri göstererek adeta destan yazmışlardır.

Üstelik bu özveriyi, hemşire istihdamı noktasında, OECD ülkeleri arasında en alt sıralarda yer almalarına rağmen göstermişlerdir.

O nedenle bu hizmeti sırtlayan sağlayan çalışanlarının, aşağıda sıraladığımız sorunlarının acilen çözüme kavuşması gerekmektedir;

-          Hakkaniyetli bir döner sermaye sistemi oluşturulmalı, her sağlık çalışanı alın terinin karşılığını hakkıyla almalı.

-          Farklı türdeki sözleşmeli istihdam modelleri çalışma barışını bozuyor. Sözleşmeli istihdam türüne son verilmeli, 4-B’liler, vekil ebe ve hemşireler, kamu dışı çalışanlar vb. kadroya geçirilmeli.

-          3600 Ek Gösterge sağlık çalışanları için lüks değil, haktır. Verilen sözler tutulmalı, 3600 branş ayırımı yapılmadan, bütün sağlık çalışanlarını kapsayarak çıkarılmalı.

-          Sağlıkta Şiddet Yasası tavizsiz bir şekilde işletilmeli, şiddet yapanın yanına kâr kalmamalı.

-          Sınavını sahada hakkıyla veren sağlık çalışanları, Unvan Değişikliği Sınavı’ndan muaf tutulmalı. Bir defaya mahsus unvan değişikliği sınavsız yapılmalı.

-          Fedakâr sağlık çalışanlarının çocukları, kreşlerde güven içinde kalmalı. Hastanelerde 24 saat esaslı kreş hizmeti verilmeli.

-          Lisans Tamamlama hakkı 2014 sonrası mezunlara da tanınmalı, fırsat eşitliğindeki zaman engeli kaldırılmalı.

-          İcap nöbetleriyle normal nöbetlerde aynı emek sarfediliyor. İcap nöbeti ücretleri kesintisiz ve eksiksiz ödenmelidir.

İnsan yaşamını konu olan tüm kutsal meslekler gibi hemşirelik de yüksek moral ve motivasyona ihtiyaç duymaktadır.

Sonuç olarak; sevgi, şefkat, hayati bir ciddiyet ve hassasiyetle mesleklerini icra eden hemşirelerimize yönelik sorunlu uygulamalara son verilerek; çalışma ortamları, sosyal hayatları, ekonomik ve özlük hakları konularındaki var olan problemler bir an önce giderilmelidir. Çalışanlarımızın iş yaşantısı ile aile yaşantısı uyumlu hale getirilmelidir.

Sağlık-Sen, hemşirelerimizin yaşadığı sorunların çözüme kavuşması noktasında yürüttüğü sendikal mücadelesini aynı kararlılıkla sürdürecektir. 

Bu düşüncelerle tüm hemşirelerimizin "Hemşireler Haftası"nı kutluyor gerek mesleki yaşamlarında gerekse sosyal yaşamlarında huzur ve mutluluklar diliyoruz.

 

 

Yönetim Kurulu Adına

Mehmet BİNGÖL

Sağlık Sen Malatya Şube Başkanı

 


FOTO GALERİ



PAYLAŞ :