DEMOKRASİYE ADANMIŞ BİR ÖMÜR MUHAMMED MURSİ
18 Haziran 2019, Salı

Demokrasiye adanmış bir ömür “MUHAMMED MURSİ İSA EL EYYAT”

Yaşadığı Kalp Krizi Sonucu hayatını kaybeden Muhammed Mursi hakkında tüm bilinmeyenler

Mısır'ın eski Devlet Başkanı Muhammed Mursi, kalp krizi sebebiyle hayatını kaybetti. Mısır'ın seçilmiş Devlet Başkanı Mursi'nin hayatı ise sosyal medyada merak konusu oldu.

Mursi kimdir, nereli, kaç yaşında? Muhammed Mursi'nin ölüm nedeni nedir? Şeklindeki sorular vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Eski Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi mahkeme salonunda hayatını kaybettiği öğrenildi. İşte Mursi hakkında tüm bilinmeyenler.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DA DESTEK VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır'da halkın oyuyla iş başına gelip darbeciler tarafından yönetimden uzaklaştırılan Mursi'ye destek verip darbeci askerlerle hiçbir uluslararası platformada görüşmeyi reddetmişti. Erdoğan mitinglerinde de "Rabia" işaretiyle de destek vermişti.

MUHAMMED MURSİ KİMDİR?

Tam adıyla Muhammed Mursi İsa El Eyyat, 8 Ağustos 1951 tarihinde, Mısır'ın kuzeyindeki Şarkiye iline bağlı Eladva köyünde doğdu. Beş kardeşin en büyüğü olan Muhammed Mursi ilk eğitimini orada aldı. Babası çiftçi annesi ise ev hanımıydı. Mühendislik lisansını Kahire Üniversitesi'nde aldı (1975 ve 1978). Mühendislik doktorasını Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde tamamladı (1982). Northridge Kaliforniya Eyalet Üniversitesi'nde yardımcı doçent oldu (1982-1985). Ardından eğitim vermek için Mısır'daki Zagazig Üniversitesi'ne geldi.

Lisans eğitimini 1975 senesinde Kahire Üniversitesinde onur belgesi ile başarılı bir şekilde tamamladı. Daha sonra Metalurji üzerine yüksek lisans yaptı. Aynı şekilde Güney Kaliforniya Üniversitesinden başarı bursu kazandı ve doktora eğitimini burada 1982 senesinde tamamladı.] Amerika Birleşik Devletlerindeki Güney Kaliforniya Üniversitesinde 1982-1985 yılları arasında yardımcı profesör görevini üstlendi. Zagazig Üniversitesi'nde 1985 senesinden 2010 senesine kadar mühendislik fakültesi dekanı olarak görev yaptı.

Bunların yanı sıra Libya'daki Trablus Üniversitesi, Kahire Üniversitesi, Zagazig Üniversitesi, Güney Kaliforniya Üniversitesinde çalışmalar yapmış olup "Zemin Sertleşme Çözümleri" alanında onlarca çalışması vardır. Zagazig Üniversitesi'nde eğitim heyetine üye olarak seçilmiştir. Aynı şekilde Nasa'da görev yapmıştır. Metalurji alanındaki tecrübesini burada kazanmış ve çeşitli buluşlarda katkıda bulunmuştur

İdeolojik bakımdan yakın olduğu Müslüman Kardeşler hareketi içerisinde siyasete atıldı. Mursi 2000 ve 2005 yılları arasında milletvekili oldu. Müslüman Kardeşler'in yasal olarak seçime katılmaları mümkün olmadığından parlamentoya bağımsız siyasetçi olarak girdi. Tam 5 yıl Mısır Halk Meclisi üyeliği yaptı. 2011 Mısır Devrimi'ne muhalif bir lider olarak destek verdi ve 30 Nisan 2011 tarihinde Müslüman Kardeşler'in kurduğu, Özgürlük ve Adalet Partisi'nin başkanı seçildi.

2012 Mısır cumhurbaşkanlığı seçimleri'nde Müslüman Kardeşler'in aday gösterdiği Hayrat Şatır'ın adaylığı düşünce, yerine Muhammed Mursi seçildi. Yoğun seçim kampanyası yürüttü. İlk turda %25.5 oy aldı ve ikinci tura girmeye hak kazandı. İkinci turda da %51.73 oy alarak, 5. cumhurbaşkanı oldu.

2012–13 Mısır protestoları adıyla bilinen, 3 Temmuz 2013 tarihinde yapılan büyük gösteriler sonucu Mısır ordusu askeri bir müdahale ile yönetime el koydu. Mursi ise darbeyi kabul etmediğini açıkladı ve yandaşlarına direnmelerini söyledi. Muhammed Mursi'nin gözaltına alındığı, ev hapsinde tutulacağı bildirildi.

16 Mayıs 2015 günü mahkeme tarafından idam cezasına çarptırıldı. 16 Haziran 2015 günü hakkında açılan "casusluk" davasından müebbet hapse mahkum olurken, "cezaevi baskınları" davasında ise mahkeme idam kararını onadı.

Hayatını kaybeden Muhammed Mursi'nin son sözleri: Mezara gidecek sırlarım var

Mısır'ın demokratik yöntemlerle seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, çıkarıldığı mahkemede vefat etmeden önceki son sözlerinde Mısır'ın güvenliği ve selameti için kendisiyle mezara gidecek sırları olduğunu söyledi.

Mısır'ın demokratik yöntemlerle seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, çıkarıldığı mahkemede vefat etmeden önceki son sözlerinde "Mısır'ın güvenliği ve selameti için kendisiyle mezara gidecek sırları olduğunu" söyledi.

Mursi'nin avukatı Abdulmunim Abdulmaksut, yaptığı açıklamada, duruşma salonundaki sanık kafesinde bulunan Mursi'nin son konuşmasında yargılanma sürecini eleştirdiğini belirtti.

Ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı'nın, "Şu ana kadar mahkemede neler olup bittiğini anlamıyorum. Avukat görmüyorum. Medya görmüyorum. Ortada bir mahkeme de görmüyorum. Mahkemenin görevlendirdiği avukat da beni savunacak bir bilgiye sahip olmayacak." dediğini kaydeden Abdulmaksut, Mursi'nin bir şiire atıfta bulunarak "kendisine zulmetse de ülkesine bağlı olduğunu" söylediğini aktardı. Abdulmaksut, Mursi'nin ayrıca şu ifadeleri kullandığını kaydetti: "Mahkemeden gizli bir duruşma istemiştim. Mahkeme reddetti. Bitti, bu mahkemenin kararı. Ancak ülkemin güvenliği, selameti ve egemenliği için benimle mezara gidecek sırlarım var."

MAHKEME SALONUNDA VEFAT ETTİ

Mısır'da Temmuz 2013'te askeri darbeyle görevden uzaklaştırılan ve kamuoyunda "Hamas adına casusluk" olarak bilinen dava için bugün hakim karşısına çıkarılan 67 yaşındaki Mursi, mahkeme salonunda vefat etmişti. Muhammed Mursi, eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i istifaya zorlayan 2011 yılındaki halk devriminin ardından, 2012'de ülke tarihinde demokratik yollarla göreve gelen ilk Cumhurbaşkanı olmuştu. Mursi, 3 Temmuz 2013'te dönemin Savunma Bakanı ve ardından Cumhurbaşkanı olan Abdulfettah es-Sisi tarafından gerçekleştirilen askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmıştı.

 

TAZİYE MESAJI

Muhammed Mursi’nin vefatı üzerine Memur-Sen adına açıklama yapan Memur-Sen İl Başkanı Recep AKDOĞAN yapmış olduğu açıklamasında;

“Meşru bir şekilde demokratik yollarla seçilen Mısır tarihinin ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin vefat haberini derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Muhammed Mursi sadece Mısır’ın değil demokrasinin, adaletin de bir savunucusu oldu. Dolayısı ile bu kayıp sadece Mısır halkının değil; Demokrasinin, Adaletin, Hak arayışının bir kaybı olmuştur.

Memur-Sen ailesi olarak Muhammed Mursi’ye Allah’tan rahmet diliyoruz. Allah katında onun hak üzere mücadele esnasında sabır içinde vefat ettiğine inanıyoruz. Demokrasi ve adalet anlayışı içerisinde yapmış olduğu hak arama mücadelesinin bitmediğine inanıyor. Bu mücadelenin kaldığı yerden devam edeceğine şüphe duymuyoruz. Adaletin er ya da geç tecelli etme gerçekliğini ifade ediyoruz.

Konfederasyonum, Sendikam, Yönetim Kurullarım ve bizlere gönül veren tüm üyelerimiz adına Demokrasi, adalet, hak arama mücadelesi sırasında şehit olan Muhammed Mursi’ye Cenab-ı Hak’tan rahmet diliyoruz. Tüm Müslüman aleminin başı sağ olsun.” Şeklinde görüşlerini ifade ettiler.

NOT: HABERİMİZDE MUHAMMED MURSİYE YAPILAN HAKSIZLIĞI RESMETTİĞİNİ DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ YARGILAMA SÜRECİNE AİT KARELER ÖZELLİKLE PAYLAŞILMAMIŞTIR.

PAYLAŞ :