Sağlık-Sen, Sağlık Bakanlığı’nın “İdari İzin” Hakkındaki Görüş Yazısını Mahkemeye Taşıdı
08 Ağustos 2022, Pazartesi

Sağlık-Sen, Sağlık Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan “idari izin” hakkındaki görüş yazısını, yürütmenin durdurulması talebiyle mahkemeye taşıdı.

Dava dilekçesinde, 6. Dönem Toplu Sözleşmenin, Sağlık ve Sosyal Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşme Bölümünün 44’üncü maddesine atıf yapıldı. Buna göre, resmi ve dinî bayram tatili sebebiyle verilen genel idari izin günlerinde hizmet veren sağlık çalışanlarına çalıştıkları süre ile orantılı olarak izin kullandırılacağının, izin kullandırılmasının mümkün olmadığı durumlarda ise nöbet ücreti ödenebileceğinin yer aldığına dikkat çekildi.

Temmuz ayı içerisinde yer alan Kurban Bayramı nedeniyle 13 Temmuz ve 14 Temmuz 2022 tarihlerinde kamu görevlilerinin idari izinli sayılmalarına karar verildiği hatırlatılan dilekçede, şu ifadelere yer verildi:

 “2022 Temmuz dönemi aylık çalışma süresinin resmi tatiller ve idari izin süresi düşüldükten sonra 125 saat olarak mı yoksa idari izin süreleri de aylık çalışma süresine dâhil edilerek 141 saat üzerinden mi değerlendirileceği hususlarında oluşan tereddüttün giderilmesi için Sağlık Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan yazı ile uygulamadaki farklılıklar giderilemediği gibi toplu sözleşme ile getirilmiş olan söz konusu hükme ve hükmün ruhuna aykırı bir uygulamaya sebebiyet verilmiştir.”

 “Davalı idarenin işleminin bu hali ile uygulamayı doğrudan etkilediğinden kesin ve yürütülebilir işlem niteliğinde olup, iptali gerekmektedir” denilen dilekçede, Temmuz ayı için mesai saatinin 125 saat olduğu, toplu sözleşme hükmü gereği 125 saatin üzerindeki çalışmaların karşılığında ücret ödenmesi gerektiği kaydedildi.

Sağlık-Sen açtığı davada, görüş yazısının hukuka aykırı olduğuna dikkat çekerek,  yazının öncelikle yürütmesinin durdurulmasını ve bilahare iptalini talep etti.

PAYLAŞ :