Teknik Hizmetler Sınıfı programcının öğretmenlik süresi kamu hizmeti kazanılmış hak aylık olarak değerlendirilir mi?
18.05.2023

Özel sektörde öğretmenlik yaptıktan sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına programcı kadrosuna atanmış bulunmaktayım. Özel sektörde primi ödenmiş bu süreleri kazanılmış hak aylık derece ve kadememde değerlendirilmesi gerekmez mi?

Cevap
Sağlık-Sen     17.10.2023

Devlet memurlarının, memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak özel sektörde veya serbest çalıştıkları ya da kamu kurumlarında memuriyet statüsü dışında yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde değerlendirilmesi için kanuni düzenleme bulunması gerekmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun “Tesis edilen sınıflar” başlıklı değişik 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış ve devlet memurlarının memuriyete girmeden ya da memurluktan ayrılarak yapmış olduğu hizmetlerinin kazanılmış hak aylık derece kademesinde değerlendirilmelerine ilişkin düzenlemelere yer verilmiş bulunmaktadır.

Ayrıca, 657 sayılı Kanunun dışında da bazı kanunlarla bazı hizmetlerin kazanılmış hak aylık derece ve kademesinde değerlendirilmesine ilişkin hükümlere yer verilmiştir. Bu konuya örnek olarak özelleştirmeye ilişkin 4046 sayılı Kanunun geçici 9 uncu maddesi gösterilmesi mümkündür.

Memuriyet dışında geçen hizmetlerin değerlendirilmesi, 657 sayılı Kanunun 36/C maddesinde açıklanmıştır. Buna göre memuriyet dışındaki sürelerin değerlendirilmesi hizmet sınıfına göre değişmektedir. 657 sayılı Kanunun 36/C maddesine göre memuriyet dışındaki serbest olarak çalışılan veya resmi ve özel sektörde geçen sürelerden;

Teknik Hizmetler,

Sağlık Hizmetleri,

Avukatlık Hizmetleri sınıfları,

Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarına atananların öğretmenlik,

Gazetecilik yapanlardan basınla ilgili kadrolarda çalışanların

hizmetleri belirlenen usullerde değerlendirilmektedir.

657 sayılı Kanunun 36 maddesinin Ortak Hükümler Bölümünün (C) bendinin 1 inci fıkrasında “Teknik hizmetler sınıfına girenlerden memurluğa girmeden önce yurt içinde veya yurt dışında mesleklerini serbest olarak veya resmi veya özel müesseselerde ifa edenlerle memuriyetten ayrıldıktan sonra bu işlerde çalışarak yeniden memuriyete girmek isteyenlerin teknik hizmetlerde geçen süresinden bu kanun ve bu kanunun 87 nci maddesinde sözü edilen kurumlarda geçen sürenin tamamı ve geri kalan sürenin 3/4 ü toplamı memuriyette geçmiş sayılarak bu süreler her yılı bir kademe ilerlemesi ve her üç yıl için bir derece yükselmesi verilmek suretiyle değerlendirilir.”hükmü yer almaktadır.

 Mezkur hüküm ile hizmetin değerlendirilmesinden faydalanabilmek için teknik hizmetler sınıfında görev almak ile memuriyete girmeden önce veya memuriyetten ayrılarak mesleklerini özel veya kamu kurumlarında icra etmek, mesleğin icrası için mer’i mevzuat gereğince aranılan şartların taşınması ve sosyal güvenlik kurumuna pirim ödenmiş olması gerekmektedir.

Mezkûr 36 ncı maddenin Ortak Hükümler başlıklı bölümünün (C) bendinin 5 inci fıkrasında “Özel okullarda öğretmenlik veya yöneticilik yaptıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığı emrinde memuriyet kabul edenlerin özel okullarda geçen hizmet sürelerinin 2/3 ünün her yılı bir kademe ilerlemesine ve her üç yılı bir derece yükselmesine esas olacak şekilde değerlendirilir.

             Yukarıdaki fıkralara göre, değerlendirilecek hizmet süresinden sadece özel sektörde geçen süre 12 yılı geçemez.

             Ancak, T. C. Emekli Sandığı ve Sosyal Sigortalar kanunlarına tabi görevlerde bulunmuş olanların kazanılmış hakları saklıdır.

             Yapılacak intibak neticesinde ilgililerin girecekleri dereceler öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri derecenin son kademe aylığını geçemez.” hükümleri bulunmaktadır.

Hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; THS programcı kadrosuna atanan memurun, memuriyet öncesi mesleğini icra etmiş olduğu hizmetlerinin ¾ ünün kazanılmış hak aylık derce ve kademesinde değerlendirilmesi mümkün olabilirken, Milli Eğitim Bakanlığına görev almış olması halinde 657 sayılı Kanunun 36 maddesinin (C) bendinin 5 inci fıkrası hükmü uyarınca KHA derece değerlendirilebilmektedir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına THS’da yer alan programcı kadrosuna atanmış personelin özel sektörde öğretmenlik hizmetinin KHA değerlendirilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Sorular Anasayfasına Dön