4/C'li geçici personel statüsünde özelleştirme mağduru olarak çalışmaktayım. Bizlere memurlardan çok daha az yıllık izin verilmektedir. Bizler mağduruz. Bu durum bizi daha fazla mağdur etmektedir. Yıllık izinlerimiz nasıl belirlenmektedir? İyi çalışmalar dilerim.
4008 | 26.01.2023
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4 üncü maddesinde “C) Geçici personel:
Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılan ve işçi sayılmayan kimselerdir.
Özelleştirme uygulamaları sebebiyle iş akitleri kamu veya özel sektör işverenince feshedilen ve 24/11/1994 tarihli ve 4046 sayılı Kanun kapsamında diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakil hakkı bulunmayan personel de bu fıkra kapsamında yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanıncaya kadar istihdam edilebilir. Bu kapsamda istihdam edileceklerin sayısı, öğrenim durumlarına göre çalışma şartları ve bunlara ödenecek ücretler ile diğer hususlar Devlet Personel Başkanlığı ve Maliye Bakanlığının görüşleri üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir.” hükmü yer almaktadır.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun değişik 4. maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararları çerçevesinde özelleştirme mağdurları geçici personel statüsünde istihdam yapılmaktadır.
31 Aralık 2014 tarihli ve 29222 (4. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete 29/12/2014 tarihli ve 2014/7140 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında Özelleştirme mağdurlarının geçici personel statüsünde istihdamları hususunda düzenlemeler yer verilmiştir.
Geçici personel çalıştırılmasına ilişkin 2014/7140 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının izinleri düzenleyen 11’inci maddesinde “(1) Bu Esaslar gereğince istihdam edilecek geçici personele, çalıştıkları her ay için azami 2 gün ücretli izin verilebilir. Bu izinler sözleşme dönemi içinde toplu olarak da kullandırılabilir.”hükmüne yer verilmiştir.
Bu hüküm çerçevesinde;
1- Geçici personel olarak çalışılan her ay için azami iki gün ücretli izin verilebilmektedir.
2- Çalışılan aylara karşılık gelen ücretli izinler toplu olarak kullandırılabilmektedir.
3-12 ay çalışan geçici personelin toplam 24 gün yıllık izin kullanması mümkündür.