Sağlık-Sen, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Serkan Topaloğlu ve kurul üyelerine, hekiminden hemşiresine, paramediğinden teknikerine kadar tüm sağlık profesyonellerinin sorunlarına dair çözüm önerilerinin ve taleplerinin yer aldığı bir sunum yaptı.
Yapılan sunumda, sağlık profesyonellerinin mali haklarında iyileştirme yapacak talepler, nöbet ücretlerinin düşük olması, karşılıklı yer değişikliği hakkı verilmesi gibi birçok konuda detaylı bilgi verildi.
Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Irgatoğlu, Hekim Komisyonu Başkanı Dr. Hüseyin Alperen Güldiken ve Sağlık-Sen Hukuk Müşaviri Av. Özlem Titrek Yıldırım’dan oluşan heyet, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Üyelerine, sağlık profesyonellerinin taleplerini içeren bir sunum gerçekleştirdi.
Sunumda, Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Serkan Topaloğlu ile Kurul Üyeleri Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Prof. Dr. Zümrüt Begüm Ögel, Dr. Hüsnüye Erdoğan, Ecz. Ahmet Selim Köroğlu, Dt. Zülfiye Füsun Kümet yer aldı.
Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan Kurul Üyelerine yaptığı konuşmada, sunumun hekiminden hemşiresine, paramediğinden teknikerine, teknisyeninden memuruna ve hizmetlisine kadar tüm sağlık profesyonellerinin taleplerini içerdiğini dile getirdi.
Sağlık Bakanlığı ve Üniversite Hastaneleri İçin Karşılıklı Yer Değişikliği Önerisi Gündeme Geldi
Sağlık Bakanlığı’nda 3+1 sözleşmeli olarak görev yapan sağlık çalışanlarına ve üniversite hastanelerinde görev yapan sağlık çalışanlarına karşılıklı yer değişikliği (becayiş) hakkının verilmesiyle büyük bir memnuniyet oluşacağını kaydeden Doğan, konuyla ilgili Sağlık-Sen’in önerilerini sıraladı.
Sağlık-Sen tarafından oluşturulan Sağlık Bakanlığı Yer Değişikliği Talep Toplama Platformu ve Üniversite Hastaneleri Yer Değişikliği Talep Toplama Platformu hakkında da kurul üyelerine bilgi veren Doğan, platform verilerini Kurul üyeleri ile paylaştı.
Nöbet Ücretlerinin Düşüklüğüne Dikkat Çekildi
Sağlık profesyonellerinin nöbet ücretlerinin günümüz ekonomik koşullarına göre düşük kaldığına dikkat çeken Doğan, nöbet ücretlerinin hesaplanmasında kullanılan gösterge rakamlarının artırılmasını istedi.
Sağlık çalışanlarına muayene önceliği verilmesi ve sağlık profesyonellerinin giydiği formanın 112 Acil Sağlık Hizmetleri çalışanlarında olduğu gibi özel görev kıyafeti sayılması gerektiği de Doğan tarafından ifade edildi.
Birçok Talep Hakkında Detaylı Bilgi Verildi
Ayrıca sunumda gece tazminatı talebine dikkat çeken Doğan, “Gece çalışmanın insan psikolojisi, metabolizması ve sosyal yaşamına ilişkin olumsuzlukları dikkate alınarak, gece saatlerinde görevlerini yerine getiren sağlık personelinin akşam saat 20.00’den sabah saat 06.00’ya kadar geçen süreler için ücretleri yüzde 50 artırımlı ödenmelidir” ifadelerine yer verdi.
Doğan, Sağlık-Sen’in talepleri arasında yer alan; taban ödemelerin artırılması, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının sözleşme tavan ücretlerinin, teşvik ve destek ödemelerinin artırılması, 112 Acil Sağlık Hizmetleri çalışanlarının teşvik ek ödemelerinin artırılması ve temel ek ödemenin yüzde 100 oranında artırılması, temel ödemenin emekliliği yansıtılması gibi konular hakkında da tablolarla bilgi verdi.
Hekimlerin Talepleri de İletildi
Hekim Komisyonu Başkanı Dr. Hüseyin Alperen Güldiken tarafından da “Sağlık Sistemine Çalışan Bakış Açısı” başlıklı bir sunum yapıldı.
Hekimler tarafından tercih edilmeyen branşlar hakkında önerilerini sıralayan ve hekimlerin ek ödemelerindeki farklılıklarını belirten Güldiken, hekimlerle ilgili birçok konuyu sunumunda gündeme getirdi.
Hasta Bakış Açısı Konulu Bir Sunum da Gerçekleştirildi
Sağlık profesyonellerinin taleplerinin yanı sıra sağlık sisteminin ele alındığı “Sağlık Sistemine Hasta Bakış Açısı” konulu da Sağlık-Sen Hukuk Müşaviri Av. Özlem Titrek Yıldırım tarafından bir sunum gerçekleştirildi.
Sağlık-Sen’in Sosyal ve Akademik Sendikacılık Misyonu Anlatıldı
Öte yandan, Sağlık-Sen’in sosyal sendikacılık misyonuyla gerçekleştirdikleri projeler ve hizmetler anlatıldı. Sağlık profesyonellerinin ve üyelerin menfaatine yönelik pek çok projeye hayat verildiği kaydedilirken, Sağlık-Sen oteller, YKS ve LGS hazırlık kursları, Sağlık-Sen Kreş başta olmak üzere gerçekleştirilen hizmetler hakkında kapsamlı bilgi verildi.
Aynı zamanda akademik sendikacılık alanında yapılanlara dikkat çekilerek, gerçekleştirilen çalıştaylar ve toplantıların içeriği paylaşıldı. Akademisyenler, uzmanlar isimler ve sahadan gelen çalışanlarla birlikte yapılan çalıştayların sonucunda ortaya konan raporların, sahanın sesi olduğunu belirtildi.
Yapılan sunumda yer alan diğer başlıklar da şu şekilde sıralandı:
Hizmetli kadrosunda görev yapanların Genel İdare Hizmetler Sınıfına atanmaları sağlanmalıdır.
Sağlık Bakanlığı Merkez Teşkilatı ile bağlı kuruluşları personeline ve araştırmacı kadrosundakilere ek ödeme verilmeli.
Uzman hemşirelerin yetkileri artırılmalıdır.
Uzman hemşire ve uzman ebelerin özel hizmet tazminatları artırılmalıdır.
Emekli olan sağlık profesyonellerinin maaşları artırılmalıdır.
Başkanvekili Topaloğlu: Sağlık-Sen Bizim İçin Çok Önemli
Yapılan sunumların ardından değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Serkan Topaloğlu, Sağlık-Sen’in “Sosyal “Sendikacılık” anlayışıyla yürüttüğü çalışmaların değerli olduğunu söyledi. Topaloğlu, “Sendikacılığa farklı bir bakış açısı getirmişsiniz” dedi.
Yapılan sunumların önemli olduğuna dikkat çeken Topaloğlu, “Sağlık-Sen bizim için çok önemli. 270 bini aşan üye sayısıyla sağlık çalışanlarının önemli bir çoğunluğunu temsil ediyor. Sunumda yer alan konular bizim de gündemimizde” ifadelerini kullandı.