Sağlık-Sen Adli Tıp Komisyonu, sorunların tespiti için düzenlendiği toplantının sonuç raporunu yayınladı.
Raporda, Adli Tıp Kurumu Kanunu ve döner sermaye ek ödeme yönetmeliğinde değişiklik yapılması gerektiğine dikkat çekilerek, ek ödeme tavan oranlarının Adli Tıp Kurumu çalışanlarının beklentilerini karşılayacak şekilde artırılması gerektiği ifade edildi.
Ayrıca raporda, Adalet Bakanlığı’nda çalışanlara verilen adalet hizmetleri tazminatından Adli Tıp Kurumu çalışanlarının da yararlanması gerektiği vurgulandı.
Adli Tıp Kurumu çalışanlarının yaşadığı sorunları tespit etmek ve sahaya ışık tutmak amacıyla kurulan Sağlık-Sen Adli Tıp Komisyonu, sorunların tespiti için düzenlendiği toplantının sonuç raporunu hazırladı. Sağlık-Sen web sitesinde yayınlanan sonuç raporunda önemli bulgulara yer verildi.
Adli Tıp Kurumu Kanunu ve döner sermaye ek ödeme yönetmeliğinde değişiklik yapılması gerektiğine dikkat çekilen raporda, Sağlık Bakanlığı ve üniversite hastanelerinde uygulanan taban ve teşvik ek ödeme siteminin Adli Tıp Kurumu’nda da uygulanması gerektiği vurgulandı. Ayrıca raporda, ek ödeme tavan oranlarının çalışanların beklentilerini karşılayacak şekilde artırılması gerektiği de ifade edildi.
Adalet Hizmetleri Tazminatı da Raporda Yer Aldı
Adalet Bakanlığı’nda çalışanlara verilen adalet hizmetleri tazminatından Adli Tıp Kurumu çalışanlarının yararlanamadığı ve bu durumun hakkaniyetsiz olduğu belirtilen raporda, şu ifadelere ver verildi:
“Adalet Bakanlığı'nda görev yapan genel idari hizmetler ve yardımcı hizmetler sınıfı çalışanları adalet hizmetleri tazminatı alabilmekte iken, yine aynı Bakanlığa bağlı Adli Tıp Kurumu çalışanları bu tazminatı alamamaktadır. Aynı kurum içerisindeki bu eşitsizlik giderilmelidir.”
“İş Sağlığı Güvenliği Birimleri Kurulmalı”
Kurumda çalışanların adli vakaların incelenmesi sırasında gerçekleştirdikleri otopsi işlemleri ve kullandıkları kimyasal maddeler başta olmak üzere iş sağlığı ve güvenliği açısından yüksek riskli işler yaptığının altı çizilen raporda, “Çalışan sağlığının korunması amacıyla Adli Tıp Kurumu’nda riskli işlerde çalışanlar için grup başkanlıklarında İş Sağlığı Güvenliği birimleri kurulmalıdır. İlgili birimler, çalışanların iş ortamını, teknik aletleri ve yapılan işlemleri inceleyip raporlandırmalıdır” önerisine de yer verildi.
“7 Yıldır Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı Yapılmıyor”
Kurum bünyesinde 7 yıldır Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavlarının yapılmadığı belirtilen raporda, “Uzman kadrosuna atanmak için lisansüstü eğitim yapan çalışanlar başta olmak üzere birçok Adli Tıp Kurumu çalışanı mezun oldukları bölümlerin kadro ve unvanlarına geçebilmek için sınavı beklemektedir. Adli Tıp Kurumu çalışanları için görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı ivedilikle ilan edilmeli ve kurum, önceden çalışan personelin durumuna göre sınavda kadro açılabilmesi için talep toplamalıdır. Sözlü sınav uygulamasının da kaldırılması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.
Raporda Dikkat Çeken Çözüm Önerileri Şu Şekilde Sıralandı
Adli Tıp Kurumu teşkilat yapısının genişletilmesi ve bölgesel grup başkanlıkları oluşturulması sağlanarak mevcut grup başkanlıklarının teknik ve personel altyapısının güçlendirilmesi sağlanmalıdır.
Mahkemeler ve savcılıklardan gelen delillerin kabulü noktasında mevcut prosedürlerin güncellenmesi gerekmektedir.
Adli Tıp Kurumu çalışanlarına mahsus atama ve yer değişikliği yönetmeliği düzenlenmelidir.
Mesai saatleri dışında görev verilen personelin nöbet ücreti alabilmesi için düzenleme yapılmalıdır.
Artan nüfus ve iş yüküne karşılık yeni personel istihdamı yapılmalıdır.
Yüksek riskli işlerde çalışanlar için iş sağlığı güvenliği birimleri kurulmalıdır.
Kadrolu ve sözleşmeli koruma ve güvenlik görevlilerinin statülerine uygun düzenlemeler yapılmalıdır.
Üniversite mezunu hizmetli memurların genel idare hizmetleri sınıfına atanması sağlanmalıdır.