Aile sağlığı hemşire ve ebelerinin sorunlarının tartışıldığı ve çözüm önerilerinin arandığı “Sağlık-Sen Aile Sağlığı Çalışanları Güncel Sorunları ve Gelecek Perspektifi Çalıştayı” gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan Genel Başkan Mahmut Faruk Doğan, “Aile hekimlerimizin, aile sağlığı hemşirelerimizin ve ebelerimizin tavan ücret oranları, destek ve teşvik ödemeleri çok düşük. Bu oranların muhakkak artırılması gerekiyor. Aşılama izlem ve takip konusunda arkadaşlarımız gerçekten yoğun bir çaba içerisinde. Aile hekimliğinde görev yapan arkadaşlarımızın çabası olmasa ülkemizdeki aşılama oranı bu kadar yüksek olmaz” dedi.
Sağlık ve sosyal hizmetlerin tüm branşları için çalıştaylar düzenleyen Sağlık-Sen, bu sefer de aile sağlığı hemşireleri ve ebelerinin sorunlarını masaya yatırdı.
Gerçekleştirilen “Aile Sağlığı Çalışanları Güncel Sorunları ve Gelecek Perspektifi Çalıştayı”nda uzman isimler ile sahadan gelen aile sağlığı hemşiresi ve ebesi sorunlarını dile getirerek, çözüm önerilerini ortaya koydu.
Oluşturulan 4 masada; Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile Mali Haklar, Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği ve Özlük Haklar, Mesleki Saygınlık, Görev Tanımları, Yetki ve Sorumluluk, Saha Sorunları ve Örgütlenme konuları üzerine değerlendirmeler yapıldı.
Toplantıya Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan ile Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Irgatoğlu, Ankara 6 Nolu Şube Başkanı Umut Gümüşay, Çankırı Şube Başkanı Tuna Dinç, Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF) yöneticileri, akademisyenler ve uzman isimler katıldı.
Genel Başkan Doğan: Sağlığın Tüm Branşlarına Dokunacağız
Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan yaptığı konuşmada, akademik ve bilimsel sendikacılık konusunda çalışmalarına hız verdiklerini söyleyerek, “Sağlık-Sen olarak; hekimlerimiz, aile hekimlerimiz, hemşirelerimiz, odyologlarımız ve odyometrislerimiz, hemşirelerimiz, yardımcı hizmetler ile teknik hizmetler sınıfı arkadaşlarımız için çalıştaylar düzenledik. Biz sağlığın her branşına dokunacağız. Bugün de aile sağlığı hemşirelerimiz ve ebelerimiz için bu çalıştayı düzenliyoruz. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin ne kadar önemli olduğu, değerli olduğu ortada. Birinci basamağın güçlenmesi ve burada görev yapan arkadaşlarımızın hak ettiği değeri görmesi için çalışıyoruz” diye konuştu.
“Ücret Tavan Oranları ile Destek ve Teşvik Ödemeler Çok Düşük”
Aile hekimliklerinde çalışanların yaptıkları fedakarlıkları anlatan Doğan, “Hekimimiz, aile sağlığı hemşiremiz ve ebemiz sabahın 8’inde görevinin başında. Yaşlı, hamile, çocuk herkese hizmet ediyor. Bu çaba ortadayken yaşanan sorunların da görülmesi ve çözülmesi gerekiyor. Aile hekimlerimizin, aile sağlığı hemşirelerimizin ve ebelerimizin tavan ücret oranları, destek ve teşvik ödemeleri çok düşük. Bu oranların muhakkak artırılması gerekiyor. Aşılama, izlem ve takip konusunda arkadaşlarımız gerçekten yoğun bir çaba içerisinde. Aile hekimliğinde görev yapan arkadaşlarımızın çabası olmasa ülkemizdeki aşılama oranı bu kadar yüksek olmaz” değerlendirmesinde bulundu.
Aile sağlığı hemşire ve ebelerinin mali ve özlük konularda sorunları olduğuna dikkat çeken Doğan, “Biz sorunları tek tek tespit ederek, sorunlara çözüm üretmek istiyoruz. Tüm cabamız bunun için, Sadece eleştirmiyor, çözüm üretiyoruz. Bu çalıştaydan çıkan sonuçları yetkili merciler ile paylaşıp, çözümü için mücadele edeceğiz. Yeni Sağlık Bakanımız Prof. Dr. Kemal Memişoğlu da aile hekimliklerinin güçlendirileceğini geçtiğimiz haftalarda dile getirdi. İnşallah bu çalıştaydan çıkan sonuç aile hekimliği sisteminin daha da güçlü hale gelmesi için bir yol haritası olacak” dedi.
Genel Başkan Yardımcısı Irgatoğlu: Aile Hekimliğinin Tüm Sorunlarını Ortaya Koymak İstiyoruz
39 sağlık branşı için çalıştaylar yaptıklarını dile getiren Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Irgatoğlu, “Sağlık bir bütündür. Her branş kendi için de özel, kendi içinde anlamlıdır. O yüzden biz bu dönem sağlığın tüm branşlarının tek tek gündemimize aldık. Başlattığımız çalıştay seferberliği ile her branşın yaşadığı sorunları kendi içinde değerlendiriyor, rapor ortaya koyuyor ve her branş için talebimizi yetkililerle iletiyoruz” dedi.
Aile hekimliğinin Türkiye’deki sağlık sistemi için önemine değinen Irgatoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
”Geçtiğimiz haftalarda aile hekimlerimiz için bir çalıştay gerçekleştirdik. Şimdi de aile hekimliğinde görev yapan hemşire ve ebe arkadaşlarımızla bir çalıştay gerçekleştiriyoruz. Biz bu çalıştaylarla aile hekimliğinin tüm sorunlarını ortaya koymak istiyoruz. Burada ortaya konan çözümlerle birlikte oluşturduğumuz raporu muhataplara ileterek takibini yapacağız.”
Ankara 6 Nolu Şube Başkanı Gümüşay: Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri Sağlık Sisteminin İlk Düğmesi
Ankara 6 Nolu Şube Başkanı Umut Gümüşay ise birinci basamak sağlık hizmetlerinin sağlık sistemi için önemine vurgu yapan ve güçlü bir birinci basamağın kurulması gerektiğini söyleyerek, “Birinci basamak sağlık hizmetlerinde görev yapan arkadaşlarımızın sorunları büyük. Sağlık-Sen olarak biz her zaman aile hekimliğinde görev yapan arkadaşlarımızın yanındayız. Çünkü biliyoruz ki birinci basamak sağlık hizmetleri sağlık sisteminin ilk düğmesi. Dünyanın her noktasında birinci basamak öndedir. Temel esas insanı hastalıklardan korumaktır. Aile hekimliği çalışanlarımızın sorunlarının çözülmesi için bu çalıştayları önemsiyoruz. Buradan çıkan sonuçlarla aile hekimliği sisteminin daha da güçlenmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.
ASEF Başkan Yardımcısı Kocadağ: Yıllarca Ömür Veren Arkadaşlarımız Birçok Konuda Özlük Haklarından Mahrum Kalıyor
Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu'nu (ASEF) temsilen konuşan Aslı Ak Kocadağ da yaptığı konuşmada, aile hekimliğinde yaşanan sorunların yıllardır çözüm beklediğine dikkat çekti.
Kocadağ, “20 yıl önce aşılarını yaptığımız bebeklerimiz bugün kendi bebeklerinin aşılarını yaptırmak için bize geliyor. Dolayısıyla biz onların ailelerinden olduk, biz onları büyüttük, şefkat gösterdik, elimizi uzattık. Ama 20 yıldır da büyüyen sorunlarımız var. Emeğimizden vazgeçmeden, insanımıza el uzatmaya devam ediyoruz. Gelinen noktada birçok sorunla boğuşuyoruz. 20 yıldır verdiğimiz bu emekten vazgeçmeden emek mücadelesini de sürdürüyoruz. Yoğun çalışıyoruz, ekonomik olarak sorunlarımız var. Mesleğine yıllarca ömür veren arkadaşlarımız birçok konuda özlük haklarından mahrum kalıyor. Bunlar çok üzücü ama tek güvendiğimiz şey emeğimiz. Bu çalıştay için Sağlık-Sen’e teşekkür ediyorum. Bu çalıştayın sonuçlarının başarılı olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Çalıştayın son aşamasında 4 masada oluşturulan sonuç raporları her bir masanın başkanı tarafından katılımcılarla paylaşıldı.
4 masada oluşturularak sunumu yapılan çıktılar, Sağlık-Sen'in hukuk ve mevzuat ekibi tarafından geniş kapsamlı bir rapor haline getirilerek yetkili merciler ile paylaşılacak.