Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı İdris Baykan, “Uluslararası Afetlerde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kongresi”ne katıldı. Kongrenin açılışında konuşan Baykan, “Sağlık-Sen olarak deprem bölgesinin genelinde yaptığımız saha çalışmalarını raporlaştırarak ilgili kurum ve kuruluşlara ulaştırdık, bölgede görevli sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarımızın sesi olduk. Her zaman da onların yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.
İnönü Üniversitesi ev sahipliğinde, Sağlık-Sen ile birçok sivil toplum kuruluşunun işbirliği ile düzenlenen “Uluslararası Afetlerde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kongresi” gerçekleştirildi. Kongre kapsamında, acil müdahalede sağlık ve sosyal hizmet faaliyetlerinde mevcut durum değerlendirmeleri yapıldı ve sorunlar tartışılarak, çözüm önerileri sunuldu.
8 oturum halinde gerçekleştirilen kongrede Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı İdris Baykan açılış konuşması gerçekleştirdi. Konuşmasında sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının fedakarlıkla çalıştığına dikkat çeken Baykan, “Her zor anda, hekiminden hemşiresine, paramediğinden sosyal hizmet uzmanına, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarımızın ortaya koyduğu özveri ve profesyonellik, toplumumuzun yeniden ayağa kalkmasında hayati bir rol oynamaktadır” ifadelerinin kullandı.
“İkram Evlerimiz Hem Çalışanlara Hem Halka Hizmet Etti”
Fedakâr sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının birçok eksikliğe rağmen deprem bölgesindeki hizmetlerine aralıksız olarak devam ettiğinin altını çizen Baykan, sözlerine şöyle devam etti:
“Sağlık-Sen olarak deprem bölgesinin genelinde yaptığımız saha çalışmalarını raporlaştırarak ilgili kurum ve kuruluşlara ulaştırdık, bölgede görevli sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarımızın sesi olduk. Her zaman da onların yanında olmaya devam edeceğiz. Ayrıca depremin yaşandığı ilk andan itibaren Sağlık-Sen olarak seferber olduk. Kahramanmaraş, Hatay, İskenderun, Gaziantep İslahiye ve Adıyaman’da görevli sağlık ve sosyal hizmet çalışanları ile bölgedeki depremzedelerin dinlenebildiği, kahve veya çay molası verebildiği “Sağlık-Sen İkram Evleri”ni açtık. Genel merkezimiz öncülüğünde tüm şubelerimizin desteği ve yöneticilerimizin gönüllü görev almasıyla bölge halkına hizmet eden ikram evlerimiz bölgede görevli çalışanlarımızın ve afetzedelerin bir nebze olsun nefes almalarına vesile oldu.”
“Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanlarına Belirli Aralıklarda Psikolojik Destek Verilmeli”
Afetlerin her toplum için büyük sorunlara neden olduğunu belirten Baykan, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarını afet öncesinde de desteklemek gerektiğini söyledi. Çalışanlara belirli zaman aralığında psikolojik destekler ve eğitimler verilmesi gerektiğini kaydeden Baykan, afet öncesi verilecek bu eğitimlerin önem arz ettiğini söyledi.
Afet dönemlerinde yaşanan dezenformasyonun da tehlikeli olduğunu dile getiren Baykan, özellikle afet gibi kriz dönemlerinde toplumun karşılaştığı yanıltıcı bilgilerden etkilendiğini söyledi. Baykan, dezenformasyonun ulusal ve küresel düzeyde önemli bir sorun haline geldiğini ifade etti.
“Sağlık Profesyonellerinin Tek Gayesi Yaşama Umut Olmaktır”
Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi.
Genel Başkan Yardımcısı Baykan, “Gönüllülük” başlıklı oturumda da bir sunum gerçekleştirdi. Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının işlerini severek yaptığını anlatan Baykan, “Selde, depremde, yangında yani her koşulda insanımızın yaralarını saran sağlık profesyonellerinin tek gayesi, yaşama umut olmaktır. Sevmeden, özveri ve fedakarlık göstermeden bu meslek yapılamaz. Görevlerini bir meslekten öte insani sorumlulukla yapan sağlık profesyonellerimizin verdiği hizmetin hiçbir sayısal veride karşılığı yoktur” dedi.