Genel Başkan Yardımcısı Baykan Kırgızistan'daki 4. Uluslararası İletişim Sempozyumu'na Katıldı
17 Mayıs 2024, Cuma

Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı İdris Baykan, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) ev sahipliğinde düzenlenen "Dijital Çağda Dezenformasyon" konulu 4. Uluslararası İletişim Sempozyumu'na konuşmacı olarak katıldı.

Cengiz Aytmatov Kampüsü'nde Kasım Tınıstanov Konferans Salonu'nda adüzenlenen sempozyum, Türk dünyasının önde gelen medya kuruluşlarının temsilcilerini, iletişim uzmanlarını, bürokratları ve bilim insanlarını bir araya getirdi.

Dijital iletişim mecralarındaki dezenformasyonun enformasyona göre daha hızlı yayıldığına dikkat çekilen sempozyumda, ulusal ve küresel düzeyde önemli bir sorun haline gelen dezenformasyonla mücadele konusu ele alındı.

“Toplum, Kriz Dönemlerinde Yanıltıcı Bilgilerden Etkileniliyor”

Sempozyumda Genel Başkan Yardımcısı Baykan, "Sağlıkta Dezenformasyon: İnfodemi" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

“Sosyal medyanın hiçbir kurala riayet etmeden sorumsuzca kullanılmasıyla sağlık alanında dezenformatik bilgi ve habere ulaşım kolaylığı giderek artmaktadır” diye Baykan, özellikle pandemi ve afet gibi kriz dönemlerinde toplumun karşılaştığı yanıltıcı bilgilerden etkilendiğini örneklerle anlattı.

“Sürdürülebilir İletişim Sadece Güvene Bağlı Olmalıdır” 

Baykan, hem doğru hem de yanlış bilgilerin hızlı bir şekilde yayılması anlamına gelen infodemide, aşırı bilgi bolluğunda doğru ve doğru olmayan bilgilerin birbirine karıştığını kaydederek, şunları söyledi:

“Bilginin çok hızlı yayılmasıyla birlikte yanlış ve güvenilir olmayan bilgiler de kaçınılmaz olarak paylaşıma sokuluyor. Bunun sonucunda toplumda panik ve korku oluşurken hastalıklarla mücadelede de engeller ortaya çıkıyor. Böyle durumda, sorumlular, temiz ve damıtık bilgiyi tek ağızdan açıklamalıdır. Mesela, farklı insanların iletişim tarzları pandemi döneminde bilgi kirliliğine neden oldu. İlgili kurumlar dezenformasyon ve infodemiye karşı sorumludurlar. Belirli aralıklarla doğru ve güvenilir bilgiyi halkla paylaşmalıdırlar. İletişim sağlıklı olursa ve güven zedelenmezse dünya daha yaşanabilir bir yer haline gelir. Bunun içinde sürdürülebilir iletişim sadece güvene bağlı olmalıdır. Güven bir kere kaybedilirse geriye hep şüphe kalır.”

Baykan sempozyumun ardından iletişim fakültesi öğrencileriyle de tecrübelerini paylaştı.

 

PAYLAŞ :