Hakem Değil Noter
31 Ağustos 2023, Perşembe

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın Kamu Görevlileri Hakem Heyeti’nin verdiği kararı Bloomberg HT’de değerlendirdi. Yalçın, oransal zam konusunda Kamu İşvereni’nin verdiği zam oranını aynen onaylayan Hakem Kurulu’na tepki göstererek, “Hakem Heyetinin adının Kamu İşvereni Hakem Kurulu olarak değiştirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Ağustos ayında başlayan 7. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde hizmet kollarına bağlı maddelerde uzlaşmaya varılırken genele ilişkin teklifler ve oransal zam konusunda Memur-Sen ile Kamu İşvereni uzlaşamadı. Süreç gereği Kamu Görevlileri Hakem Heyeti’ne taşınan oransal zam ve genele ilişkin maddeler hakkında yapılan toplantılar neticesinde Kamu İşvereni’nin teklif ettiği 2024 yılı için yüzde 15+10, 2025 yılı için yüzde 6+5 artış teklifi Hakem Kurulu tarafından değişikliğe gidilmeden aynen kabul edildi.

Hakem Heyeti’nin verdiği kararı Bloomberg HT’de değerlendiren Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Toplu sözleşmede oransal zamda uzlaşamadığımız için hakeme başvurmuştuk. Hakem’in kamu işvereninin rakamlarını onaylaması aslında Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun adının Kamu İşvereni Hakem Kurulu şeklinde olması gerektiğini teyit ediyor. Bizim toplu sözleşme sistematiğimiz içerisinde, hakem kurulunun demografisi farklı bir beklentiyi doğurmuyor. Genelde hakeme kalan kararlarda hakemlik yapmak yerine noterlik yapıyor. Biz zaten bu rakamlar geldiği için uzlaşamadık. Yüzde 15+10’luk bir rakam önümüzde getirildi. Biz 2024 yılı içerisinde enflasyon beklentisinin yüzde 33 olduğu bir yerde bunun altındaki rakamların konuşulmasının doğru olmayacağını, bunun üzerindeki rakamları konuşmamız gerektiğini ve mutlaka refah payı içeren bir rakamla masadan kalkmak istediğimizi ifade etmiştik” ifadelerini kullandı.

“Enflasyon farkının müjde gibi ifade edilmesi sağlıklı değil”
Masada oransal zam dışındaki konularda birçok başlıkta konuşulup tartışıldığını ifade eden Ali Yalçın şunları söyledi: “Bunlara ilişkin uzlaşarak masadan kalkmıştık. Bunlar işin doğası gereği hakeme gidiyor ancak hakemde bu konuda bir gerilemenin olmadığını görüyoruz. Bu açıdan bunu olumlu değerlendiriyoruz. Yani hakem üzerinde uzlaştığımız maddeleri yeniden bir müzakere ve tartışma alanı oluşturulmadı. Bu işin geleneği açısından çok kıymetli. Bazı hususlarda rötuşlar yapılmış durumda. Biz en düşük devlet memuru maaşının düşük olduğunu 20 bin 350’de kaldığını, bunun 1650 lira verilerek 22 bin bandına getirilmesi gerektiğini söylemiştik. Kira yardımından tutun da evlilik yardımına varana kadar sosyal taleplerimiz söz konusuydu. Refah payı talebimiz vardı. Bu konuda masada maddelerimiz vardı. Hakeme gittiğinde de bu konuların değişmediğini ve hakemin noterlik yaptığını görüyoruz. 2023 için gelecek enflasyon farkını bize zam olarak ifade edilmişti. Evet doğrudur enflasyon farkı toplu sözleşme kazanımıdır. Bu bizim için hemen müjde gibi ifade edilmesi çok sağlıklı değil. Çünkü bu bizim almamız gerekeni 6 ay sonra elimize geçmesi anlamına geliyor Enflasyon farkı, toplu sözleşme hukuku gereği kamu görevlilerinin alması gereken hakkıdır bir zam değildir.”

PAYLAŞ :