“Üniversite Hastanelerinde Çalışanlara da Yer Değişikliği Hakkı Verilmeli”
01 Mart 2023, Çarşamba

OHAL kapsamında afet bölgesinde görev yapan sağlık çalışanlarının başka illere görevlendirme ve tayin taleplerine yönelik başvuruların başladığını hatırlatan Sağlık-Sen, bölgedeki üniversite hastanelerinde görevli çalışanlar ile sosyal hizmet çalışanlarının da bu haktan yararlanması için Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile YÖK’e başvuru yaptı.

Yapılan yazılı başvurularda, hem depremzede olan hem de bölgeye geçici görevlendirilen sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının büyük bir özveri ve fedakârlıkla hizmet ettikleri belirtildi. Depremzede sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının psikolojik durumlarının dikkat alınması gerektiği kaydedilen başvurularda, bölgedeki sağlık ve sosyal hizmet sunumlarının etkin olmayacağına vurgu yapıldı.

“Yer Değişikliği Hakkı Bulunmuyor”

Sağlık Bakanlığı tarafından depremzede sağlık çalışanlarının durumu dikkate alınarak OHAL ilan edilen illerde görev yapanların başka illere görevlendirme ve tayin taleplerine yönelik Personel Bilgi Sistemi (PBS) üzerinden başvuruların alınmaya başlandığı belirtilen başvurularda, şunlar kaydedildi:

“Ancak, üniversite hastanelerinde görev yapanlar ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı çalışanların bu şekilde bir yer değişikliği hakkı bulunmamaktadır. Afet bölgesinde görev yapan üniversite hastanelerinde çalışanlar ile sosyal hizmet çalışanlarının durumu, diğer depremzede çalışanlardan farklı değildir. Aynı şekilde hem konaklama sorunu yaşamakta, hem de yıkıcı depremlerin neden olduğu olumsuz psikolojik etkilerden kurtulmaya çalışmaktadırlar. Depremzede çalışanların bu olumsuz yaşam koşulları ve ruh hali göz önüne alındığında, afet bölgelerinde görev yapamayacak durumda oldukları açıktır.”

Bu durumda afet bölgesindeki üniversite hastanelerinde görevli çalışanlar ile sosyal hizmet çalışanlarının mağduriyet yaşadığına dikkat çekilen başvurularda, afet bölgesindeki üniversite hastanelerinde görev yapan depremzede çalışanların hem üniversiteler arası geçişine hem de Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlara “kurumlar arası nakil veya kurumlar arası geçici görevlendirme” yapabilmesinde kolaylık sağlanması istendi.

Ayrıca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından sosyal hizmet çalışanlarının yer değişikliği isteğinin dikkate alınması talep edildi.

PAYLAŞ :