Haksızlığı ve Adaletsizliği Asla Kabul Etmiyoruz!
06 Eylül 2022, Salı

 

Sağlık Bakanının geçtiğimiz haftalarda müjde diye duyurduğu yönetmelikler ve komik destek açıklamalarıyla çalışanların aklıyla dalga geçilmiş, 1 milyon sağlık çalışanı adeta yok sayılmıştı.

Sağlık-Sen Kocaeli Şubesi olarak, Gebze Fatih Devlet Hastanesi önünde, sağlık çalışlarımız ile Sağlık Bakanlığına hep birlikte haykırdık. Kamuoyunda yapılan yalan yanlış bilgilendirmeler ve yapılan algılar sağlık çalışanlarımızı artık çileden çıkartmıştır. Sağlık Bakanının ve bürokrasinin sahadan haberi olmadığını bir kez daha göstermiştir.

HER AÇIKLAMADA YENİ BİR FİYASKO !

Geçen ay yayınlanan ek ödeme yönetmeliğinde olduğu gibi, son yapılan yönetmelikte kapalı kapılar ardında ben yaptım oldu mantığı ile hazırlanmış, çalışanlar üzerinden ayrıştırıcı ve bölücü bir düzenlemedir ve baştan aşağıya yanlış bir uygulamadır.

Bizler yönetmeliğin bu şekli ile bir önceki aylarda yaşanan mağduriyetlerin yeniden yaşanacağını defalarca söyledik. Fakat Sağlık Bakanlığı bürokrasisi her zaman olduğu gibi eline yüzüne bulaştırmayı başardı ve bizleri yanıltmadı.

Yeniden sağlık çalışanlarımızın emeğinin karşılığından uzak bir yönetmelikle karşı karşıya geldik. Sağlık işi ekip işidir! alım gücü enflasyon durumu ortada iken bu şekilde çıkan bir çalışma hekim ve sağlık personeli ayrıştırmasını tekrardan ateşleyecektir.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI ÜVEY EVLAT MI?

Yapılan düzenlemeler, baştan sona hak ve hakkaniyet gözüyle ele alındığında, adil olunmadığı açıkça görülmektedir. Taban ve teşvik ek ödeme sistemi, memur ve yardımcı hizmetlerin hiç alamadığı, hemşire, ebe, eczacı, psikolog, teknisyen gibi branşlarına verilen komik rakamlardır. Teşvik için hekim ve hekim dışına ayrılan havuz uygulamada yetersiz kalmıştır.

Düzenlemeler sadece adaletsizlik içermiyor, haksızlık da içeriyor. Şöyle ki; 1. Basamak, 112 çalışanlarımız ve sözleşmeli idareciler adeta yok sayılmıştır. Aile hekimliği çalışanlarımıza verilecek ücretin ceza almama şartına bağlanmış olması ise vahametin ayrı bir boyutunu göstermektedir.

112 çalışanlarımız hiç teşvik alamamış, teşvik alan bazı kurumların bu ek ödemeyi zaten aldığı üzerine herhangi bir artış getirmediği, aynı ilde aynı işi yapan 5 kilometre mesafedeki iki hastaneden biri diğerinin iki katı teşvik alıyor. Bu nasıl bir adalettir, bu nasıl bir ayrımcılıktır!

Yok sayılan çalışan sayısı, bir-beş değil, binler, on binler, hatta yüzbinleri bulmaktadır. Bu insanlar, kar-kış, gece gündüz demeden alın teri döküyor, mesai harcıyor. Bu çalışanlara, üvey evlat olmadıkları tez zamanda gösterilmelidir.

HEKİMLERE VERİLENDE GÖZÜMÜZ YOK!

Yine bizim açıklamalarımız çarpıtılarak bazı çevreler algı oluşturma içerisine girecekler biliyoruz. Üstüne basa basa tekrar dile getiriyorum ki, bizler kesinlikle hekimlere verilende gözümüz yok. Hekimlerimiz aldıklarını sonuna kadar hak ediyorlar, biz doktor almasın demiyoruz!

Her bir branşta ki, her bir birimdeki sağlık emekçisi, sağlık hizmet zincirinin bir halkasını temsil ediyor. Hemşireyi doktordan, doktoru teknikerden, teknikeri ambulans şoföründen ayrı görürseniz ve ona göre muamele ederseniz, bir yönüyle hepsine kötülük etmiş olursunuz. Dahası, bu şekilde davranarak sağlık sisteminin altını oymuş olursunuz!

Biz çalışanlar arasındaki büyük uçurumlara ayrımcılık yapılmasına karşıyız. Yüzbinlerce sağlık çalışanının üvey evlat görülmesine, yok sayılmasına, emeklerinin hor görülmesine karşıyız…

BAKAN SORUNLARI GÖRMEZDEN GELİYOR!

Sağlık Bakanı sahadaki ateşi görmezden gelmekte, ortaya çözüm koymaktan her zaman imtina etmektedir. Sağlık teşkilatı her durumda sahada oldu olmaya da devam ediyor. Sağlık teşkilatı olarak, sağlık bürokratlarını sahaya davet ediyoruz. Her yaptıkları düzenleme sahayı allak bullak ediyor.

Artık Yeter! Bakanlık sahaya inmeli ve burada yaşanan yangını görmelidir. Saha gerçekliğinden yoksun, oldu-bitti masa başı kararların uygulanması mümkün değildir!

HAKLI MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ!

Yüzbinlerce sağlık çalışanının takdirini kazanmanın yolu bellidir. “1 milyon sağlık ordusunun bir kısmına zam yapıp, geri kalanını yok saymak, çok açık bir şekilde çalışma barışını baltalamak anlamı taşımaktadır. Sorumlu Bakanlık eliyle, iş barışı baltalanıyorsa, ortada çok ciddi bir yanlışlık var demektir.

Sağlık çalışanlarını bölmeye, kutuplaştırmaya, sağlık sistemini çökertmeye çalışanlara ‘dur’ diyoruz. Sağlık-Sen olarak, sağlık çalışanlarımızı yok sayan yanlışın karşısında var gücümüzle mücadele etmeye kararlı olduğumuzu bir kez daha bildiriyoruz...

PAYLAŞ :