“Sağlıkta İstihdam Açığı Her Yıl Yapılacak 60 Bin Alımla Ancak 5 Yılda Kapanır”
25 Eylül 2021, Cumartesi

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş ve Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Faruk Doğan, Kayseri Şubesi’nin düzenlediği Teşkilat Toplantısında temsilcilerle buluştu.

Dünyaya kıyasla Türkiye’de bir sağlık çalışanının 4 sağlık çalışanı işini yaptığını belirten Genel Başkan Durmuş, Sağlık Bakanlığı ve hükümetin kısa sürede ve düzenli olarak ciddi sayılarla alım yapması gerekiyor. Düzenli olarak her yıl 60-70 bin alım yapılmalı ki istihdam açığını 5 yılda kapatabilelim” dedi.

Sağlık-Sen Kayseri Şubesi’nin düzenlediği Teşkilat Toplantısı; Genel Başkan Semih Durmuş, Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Faruk Doğan, Memur-Sen Kayseri İl Temsilcisi Aydın Kalkan, Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu, Aksaray Şube Başkanı Rifat Kaya, Kırşehir Şube Başkanı Yasin Yücesan, Niğde Şube Başkanı Ebuzer Doğan, Sivas Şube Başkanı Muhittin Musaoğlu ve teşkilat mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda teşkilata hitap eden Genel Başkan Semih Durmuş, sözlerine 6. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde her koşulda kendilerine destek olan teşkilat mensuplarına teşekkür ederek başladı. Toplu sözleşme kazanımları hakkında bilgiler veren Durmuş, sağlık çalışanlarının sorunlarının birçoğunu çözüme kavuşturan kazanımlara imza atmanın gururunu yaşadıklarını dile getirdi.

Sağlık emekçilerinin maaşlarında artış sağlayacak önemli kazanımlar elde ettiklerini belirten Durmuş, “Sabit ek ödemelerdeki yüzde 20 artış, çok değerli bir kazanımdır. Böylece yılladır performans ek ödemesi sıfıra mahkum edilmiş binlerce sağlık çalışanının gelirlerinde önemli bir artış sağlamış olduk. Genel kazanımlara, hizmet kolundakilerin de eklenmesiyle 2022 yılında sağlık çalışanlarının gelirlerine en yalın haliyle yüzde 41 artış yansıyacaktır” dedi.

“680 Bin Olması Gereken Ebe-Hemşire Sayısı 220 Binde”

Emekli maaşı ve emekli ikramiyesinde artış yaşanmasını sağlayacak 3600 ek gösterge ile ilgili çalışmanın 2022 yılında başlayacağını hatırlatan Durmuş,  tüm gösterge rakamlarının kademeli olarak artırılmasının sağlanması için mücadele vereceklerini bildirdi.

Sağlıktaki çok farklı istihdam modellerinin tek tipleştirilmesi için de 2022 yılında çalışma yapılacağına değinen Durmuş, sağlık sektöründeki istihdam yetersizliğine dikkat çekti. Türkiye’deki sağlık çalışanlarının sayısının Avrupa ülkelerine göre dörtte bir oranında olduğunu belirten Durmuş, şunları söyledi:

“OECD verilerine göre, Türkiye'de 680 bin ebe hemşire olması gerekiyorken, bugün 220 bin ebe hemşireyle hizmet veriyoruz. Dünyaya kıyasla Türkiye’de bir sağlık çalışanı 4 sağlık çalışanı işini yapıyor. Pandemi döneminde iş yükü iyice artan sağlık çalışanları artık tükenmişlik sendromu yaşamaktadır. Sağlık çalışanlarının insanca yaşayabilmesi için istihdam artırılmalıdır. Bu sorunu ortadan kaldırmak zorundayız. Sağlık çalışanı sayısının ivedi bir şekilde artırılması şart. Sağlık Bakanlığı ve hükümetin çok kısa sürede ciddi manada alım yapması gerekiyor.”

Düzenli olarak her yıl 60-70 bin alım yapılmasıyla birlikte sağlıkta istihdam açığının 5 yılda kapatabileceğine vurgu yapan Durmuş, bu konudaki mücadeleyi sürdürdüklerini belirtti.

Döner sermayede yaşanan adaletsizliğe hiçbir zaman sessiz kalmayacaklarını da ifade eden Durmuş, birlik ve beraberlik içinde teşkilattan aldıkları güçle yollarına devam edeceklerini söyledi.

Genel Başkan Yardımcısı Doğan: Mücadelemizi Korkmadan, Yılmadan, Kararlılıkla Sürdüreceğiz

Sağlık çalışanlarının emeklerinin yok sayıldığını dile getiren Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Faruk Doğan, “Emanetini yüklendiğimiz sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığını alması için, terlettiği formanın hakkını alması için mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Bu yöndeki çabamızı, günübirlik hesaplara alet etmeden, korkmadan, yılmadan, yıkılmadan, kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın döner sermaye gerçeği ile hesaplaşmaktan kaçındığını ve sağlık çalışanının ek ödeme meselesinde feryat ettiğini kaydeden Doğan, “Sağlık çalışanının gerçek manada emeğin karşılığını bulması adına mesai harcamaya, hak ettiği konuma kavuşturana dek çalışmaya, koşturmaya, mücadeleye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Kayseri Şube Başkanı Keser: Masa Başında Karar Verenlere Sahayı Gösterdik

Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının zor dönemlerin adamı olduğunu dile getiren Kayseri Şube Başkanı Hakan Keser, “Sağlık-Sen olarak her zaman olduğu gibi pandemide de sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarımızı yalnız bırakmadık, onlarla hem hal olup elimizden gelenin en iyisini yapmaya gayret gösterdik” şeklinde konuştu.

“Sağlık-Sen’in masadaki tavrı netti” diyen Keser, şunları söyledi:

 “Sağlık-Sen olarak; sahadan kopmayarak, masa başında karar verenlere sahayı, gerçekleri göstermekle kalmadık, tabir yerindeyse onlara sahayı ezberlettik. Bunun da en büyük göstergesi elde ettiğimiz tarihi kazanımlardır.”

Sağlık Kurumlarını Ziyaret

Temsilcilerle buluşmadan önce hastane, kurum ve kuruluşlarda sağlık çalışanlarını ziyaret eden Genel Başkan Durmuş ve Genel Başkan Yardımcısı Doğan’a Kayseri Şube Başkanı Hakan Keser ve yönetim kurulu üyeleri de eşlik etti.

Sağlık-Sen Heyeti, öncelikle Kayseri Nimet Bayraktar Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’ndeki sağlık çalışanlarını ziyaret etti. Ziyarette kazanımlar hakkında bilgi verilirken, sağlık çalışanlarının sorunları dinlendi. Hastane Başhekimi Dt. Kazım Coşkun ile de bir araya gelen Heyet, sağlık çalışanlarının taleplerini iletti.

Kayseri Şehir Hastanesi’nde de temaslarda bulunan heyet, burada sağlık çalışanlarıyla bir araya geldi. Hastane Başhekimi Prof. Dr. Emin Silay’ı da ziyaret eden heyet, çalışanların talep ve beklentilerini paylaştı. Heyet, Erciyes Üniversitesi ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) işbirliğiyle geliştirilen yerli aşı TURKOVAC’ın Faz 3 çalışmaları hakkında da bilgi aldı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kayseri Tıp Fakültesi Dekanı ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik’e de bir ziyaret gerçekleştiren Heyet,  burada sağlık çalışanlarıyla bir araya gelerek kazanımların önemini anlattı.

Daha sonra Kayseri Devlet Hastanesi’nde görevli sağlık çalışanlarını ziyaret eden Heyet, çalışanlara kazanımlar hakkında bilgi vererek, onlardan gelen talepleri dinledi.

 

Heyet, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış’a da ziyarette bulundu.

Kayseri’deki saha ziyaretleri kapsamında Ecz. Cem Seyhan 7 Nolu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu’nda görevli sağlık çalışanlarını da ziyaret ederek kazanımlar hakkında bilgi veren Heyet’e çalışanlar memnuniyetlerini dile getirdi.

Genel Başkan Semih Durmuş ve beraberindeki Heyet, sahada edindikleri izlenimleri paylaşmak, sağlık çalışanlarının beklenti ve taleplerini iletmek üzere Kayseri İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli’ye ziyaret gerçekleştirdi.

Ayrıca Heyet, Kayseri’de görev yapan sosyal hizmet çalışanlarının gündemdeki konularını değerlendirmek üzere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kayseri İl Müdürü Cüneyd Özdemir’i ziyaret etti.

PAYLAŞ :