SENDİKAL SORUMLULUKTA EĞİTİMİN ÖNEMİ

Dünyada, bölgemizde ve ülkemizde çok hızlı gelişim, değişim ve dönüşümlere tanık oluyoruz. Sendikalar, dernekler, meslek odaları vb. sivil toplum kuruluşları  bu değişim ve dönüşümde  lokomotif  bir rol üstlenmektedir. Bu düşüncenin temel unsuru da insandır. 

Formal ve informal yollarla bilgi  ediniyoruz. Kitaplardan, dergilerden, farklı eğitim imkanlarından yararlanıyoruz. Görerek, bizzat yaşayarak, hissederek öğreniyoruz. Her öğrenme ve kendini geliştirme çabası  değerlidir ve nesillerin başarısını doğrudan ya da dolaylı olarak pozitif yönde etkileyecek tecrübeler içerir. Tecrübe, insan birikiminin geçmişi, şimdisi ve geleceği arasındaki ilişkinin teminatıdır. Tecrübe ile örülen kültür ve eğitim birikimi, temel hak ve hürriyetlerin kazanılmasında, toplumsal barışın sağlanmasında, beraber yaşama ve dayanışma kültürünün geliştirilmesinde hayati bir nitelik arz etmektedir.

“Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu!”

Hizmet Sendikacılığını şiar edinmişsek; üşenmeden, hafife almadan, elimizden gelen tüm gayretle kendimizi geliştirme fırsatlarını değerlendirmeliyiz. Yüce Rabbimiz’in; “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu!” emrini  rehber edinmeliyiz. Mesleğimiz ne olursa olsun, şartlar bizi hangi çevrede kalmaya zorlamışsa zorlasın her birimizin içimizde bir evren saklı olduğunu unutmamalıyız. Bu kendi kişisel evrenimizi keşfetmek; fıtratımız hakkında bilgi sahibi olmamıza, düşüncelerimizi geliştirebilmemize, davranışlarımız hakkında fikir yürütebilmemize bağlıdır. Herhangi bir olay karşısındaki düşünsel, duygusal ve davranışsal tutumlarımızın değeri, kendimizi nasıl geliştirdiğimize göre şekillenir. 

Bu bağlamda Sağlık-Sen Genel Merkezi olarak, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarına; hem mesleki kariyerleri hem de sendikal kimlikleri konusunda kılavuzluk etmek için kültür ve eğitim faaliyetlerimizi çeşitlendirerek sürdürüyoruz. Temsilcilerimizin ve üyelerimizin iç görü kazanmalarına katkı sunmaya çalışıyoruz.

Eğitim faaliyetlerimizden biri,  temsilcilerimizin sendikal bilinç ve temsil yeteneklerini geliştirmelerine destek olmak amacı ile başlattığımız “Uzaktan Eğitim”  programlarıdır. Akademisyen, danışman, avukat gibi alanında uzman kişilerin anlatımlarıyla hazırlanan derslerle temsilcinin görev ve sorumlulukları, sendikal faaliyetlerdeki önem ve oynadıkları rol ve bir takım mevzuat bilgilerine yer verilerek, sendikal bilinçle donanmaları amaçlanmaktadır. Uzaktan Eğitim Programlarımız, yeni temsilcilere de ulaştırılacak ve ders yelpazesi genişletilerek, tüm temsilcilerimizin hizmetine sunulmaya devam edecektir. Temsilcilerimizden, kendilerine verilen kullanıcı adı ve şifreleri kullanarak uzaktan eğitim derslerini tamamlamalarını istiyoruz. Farkındalık ve duyarlılık kazanacağınız bu eğitimler sonunda, katılımcı sertifikası alacaklardır.

Dün yaptığınız şey size hala çok iyi görünüyorsa, bugün yeterli değilsiniz demektir. (Earl Wilson)

Öncülüğünü yaparak ve mücadelesini vererek attığımız önemli adımlardan birisi de sağlık çalışanlarına “Lisans Tamamlama”  hakkının sağlanmasıdır. Yönetim kurulu olarak ,üyemiz olsun olmasın tüm sağlık çalışanlarını ilgilendiren bu kariyer imkanına önderlik yapmanın gururunu taşıyoruz.Devrim niteliğindeki bu dev adımla, ön lisans mezunu sağlık emekçilerinin meşakkatli ve riskli mesleki süreçlerinde zaten  hak ettikleri kariyeri onlara teslim ettik. Örgün, açık öğretim ve uzaktan eğitim seçenekleri ile çok yelpazeli bir kariyer imkanına kavuşmuş olmanın heyecanını yaşadılar. Sağlık hizmet kollarında çalışan ve bu konuda mağduriyeti olan tüm çalışanları lisans tamamlama  hakkından  yararlanana kadar mücadelemiz devam edecektir. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanlarımızın hayatlarından kesitler sunan “Geleneksel Anı Kitapları” serimiz 7. Paha biçilmez bu eserlerle hem çalışanlarımızın yaşadıkları hüzünlü ya da neşeli anlarına yolculuk yapıyor hem de bu eserler sayesinde gençlerimize, geleceğimize emekçilerimizin tecrübelerini aktarmaya vesile oluyoruz. 

Şube Yönetim Kurullarının; anılarla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı ‘tavsiye’ kararı alınan kitap ve film setimizin; genç arkadaşlarımızla tanışma, sendika/konfederasyonumuzu tanıtma, isteyenlerin Genç Memur Sen’de yer almalarını teşvik etme amacıyla buluşturulması konusunda Genel Merkez’imize destek olmalarını umuyoruz. Daha önce size gönderilen bakanlık yazısıyla,  I. sömestri tatiline kadar, Sendikamız ve misyonumuzun aktarılması başta olmak üzere çok yönlü fayda sağlayacak organizasyon için,  ilinizdeki Sağlık Meslek Liseleri ve Milli Eğitim Müdürlükleri ile irtibata geçerek, materyalleri ilgililerle buluşturma noktasında sizden duyarlılık bekliyoruz. 

İki günü bir olan ziyandadır.

Sendika temsilcisinin topluma örnek ve önder olması, kendini her alanda gerçekleştirmesine bağlı olarak değer kazanır. Kendini gerçekleştirmenin sadece kişiye değil tüm örgüte doğrudan ya da dolaylı faydası olacaktır. Kazanımlarda, hakların yerine konulmasında sendikal bilincin ve kendini geliştirmenin önemi büyüktür. Basit bir meseleyi çözmekten tutunda toplu sözleşme görüşmelerine kadar tüm faaliyetlerde sorumluluk almak, güçlü temsilcilerin desteğiyle daha kolay olacaktır. Biz birbirimizden güç alan ve değerleri olan güçlü bir camiayız.  Bu nedenle eğitim faaliyetlerine katılmanızı, destek olmanızı, katkı sağlamanızı umuyoruz. Gayretlerimiz geleceğimiz içindir. “İki günü bir olan ziyandadır.” düsturu başucu ilkemiz olsun.

Eğitimin yaşı yoktur, eğitimden uzak kalmanın mazereti de yoktur. Sendikacılık bir süreçtir. Sendikacılık bir varış noktası değil, bir yolculuktur. Bu da eğitim faaliyetlerine katılımı ve sorumluluk almayı gerektirir.

        Bedenen salim ve amelen salih kalmanızı temenni ediyorum.

        Selam ve Dua ile….

  • PAYLAŞ :