Memura disiplin cezasını kim verir?
06.11.2023

Devlet hastanesinde bilgisayar işletmeni olarak çalışmaktayım. İşlediğim bir fiilden dolayı verilecek disiplin cezasını kimin vermesi gerekmektedir.

Cevap
Sağlık-Sen     16.11.2023

Anayasanın 128’inci maddesinde “Devletin, kamu iktisadî teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği aslî ve sürekli görevler, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle görülür.

            Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir. Ancak, malî ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme hükümleri saklıdır.

            Üst kademe yöneticilerinin yetiştirilme usul ve esasları, kanunla özel olarak düzenlenir.”denilmekte olup, 129’uncu maddesinde de “Memurlar ve diğer kamu görevlileri Anayasa ve kanunlara sadık kalarak faaliyette bulunmakla yükümlüdürler.

            Memurlar ve diğer kamu görevlileri ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları mensuplarına savunma hakkı tanınmadıkça disiplin cezası verilemez.

            Disiplin kararları yargı denetimi dışında bırakılamaz.

            Silahlı Kuvvetler mensupları ile hakimler ve savcılar hakkındaki hükümler saklıdır.

            Memurlar ve diğer kamu görevlilerinin yetkilerini kullanırken işledikleri kusurlardan doğan tazminat davaları, kendilerine rücu edilmek kaydıyla ve kanunun gösterdiği şekil ve şartlara uygun olarak, ancak idare aleyhine açılabilir.

            Memurlar ve diğer kamu görevlileri hakkında işledikleri iddia edilen suçlardan ötürü ceza kovuşturması açılması, kanunla belirlenen istisnalar dışında, kanunun gösterdiği idari merciin iznine bağlıdır.”hükmü bulunmaktadır.

Anayasanın söz konusu hükümleri uyarınca 657 sayılı Kanunun Devlet Memurları Kanunun yürürlüğe konulmuş olup, bu Kanunun 124 ila 136’ncı maddeleri arasında disiplin mevzuatına ilişkin düzenlemelere yer verilmiştir.

657 sayılı Kanununun 124’üncü maddesinde “Disiplin amirleri; kurumların kuruluş ve görev özellikleri dikkate alınarak Devlet Personel Başkanlığı'nın görüşüne dayanılarak özel yönetmeliklerinde tayin ve tesbit edilecek amirlerdir.

Kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacı ile kanunların,  tüzüklerin ve yönetmeliklerin Devlet memuru olarak emrettiği ödevleri yurt içinde veya dışında yerine getirmeyenlere, uyulmasını zorunlu kıldığı hususları yapmayanlara, yasakladığı işleri yapanlara durumun niteliğine ve ağırlık derecesine göre 125 inci maddede sıralanan disiplin cezalarından birisi verilir.”hükmüne yer verilmiş, 125’inci maddesinde de disiplin cezaları;

A) Uyarma,

B) Kınama,

C) Aylıktan kesme,

D) Kademe ilerlemesinin durdurulması,

E) Devlet memurluğundan çıkarma olarak sayılmıştır.

Mezkur Kanunun disiplin cezası vermeye yetkili amir ve kurullar düzenleyen 126 maddesinde “Uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezaları disiplin amirleri tarafından; kademe ilerlemesinin durdurulması cezası, memurun bağlı olduğu kurumdaki disiplin kurulunun kararı alındıktan sonra,  atamaya yetkili amirler il disiplin kurullarının kararlarına dayanan hallerde Valiler tarafından verilir.

Devlet memurluğundan çıkarma cezası amirlerin bu yoldaki isteği üzerine, memurun bağlı bulunduğu kurumun yüksek disiplin kurulu kararı ile verilir.

Disiplin kurulu ve yüksek disiplin kurulunun ayrı bir ceza tayinine yetkisi yoktur, cezayı kabul veya reddeder. Ret halinde atamaya yetkili amirler 15 gün içinde başka bir disiplin cezası vermekte serbesttirler.

Özel kanunların disiplin cezası vermeye yetkili amir ve kurullarla ilgili hükümleri saklıdır.” ifadesi yer almaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun Disiplin ve Yüksek Disiplin Kurullarının kuruluş, üyelerinin görev süresi, görüşme ve karar usulü ile hangi memurlar hakkında karar verebileceklerini ve disiplin amirlerinin tayin ve tespitinde uygulanacak esasları, bunların yetki ve sorumluluklarını düzenlemek amacıyla, 17/9/1982tarihli ve 8/5336 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Disiplin Kurulları Ve Disiplin Amirleri Hakkında Yönetmelik yürürlüğe konulmuş bulunmaktadır.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu merkez, taşra ve döner sermaye teşkilatında görevli personelin disiplin amirlerinin tespiti amacıyla 23.11.2012 tarihli ve 28476 sayılı Resmi Gazete’de Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Disiplin Yönetmeliği yayımlanarak yürürlüğe konulmuş bulunmaktadır.

Belirtilen kanun ve yönetmelik hükümleri ve açıklamalar çerçevesinde;

1- Memurlara verilecek uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezaları disiplin amirleri tarafından,

2- kademe ilerlemesinin durdurulması cezası, memurun bağlı olduğu kurumdaki disiplin kurulunun kararı alındıktan sonra,  atamaya yetkili amirler il disiplin kurullarının kararlarına dayanan hallerde Valiler tarafından verilir.

3- Devlet memurluğundan çıkarma cezası amirlerin bu yoldaki isteği üzerine, memurun bağlı bulunduğu kurumun yüksek disiplin kurulu kararı ile verilir.

4- Söz konusu açıklamalar çerçevesinde; işlediğiniz fiilin ağılığına bağlı olarak çalıştığınız birimin bağlılık durumu esas alınarak cezanın Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Disiplin Yönetmeliği belirlenen disiplin amiri, disiplin kurulu veya yüksek disiplin kurulunca verilmesi mümkün olabilir.

Sorular Anasayfasına Dön