Emsal nedir nasıl belirlenir?
09.02.2023

İntibak işleminde neden başkası esas alınıyor? Emsal nasıl belirlenmektedir?

Cevap
Sağlık-Sen     17.10.2023

657 sayılı Kanununun 36 ncı maddesinde hizmet sınıfları sayılmış olup, anılan maddenin ortak hükümler başlıklı bölümünün ( A) sınıflar itibariyle öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeler tespit edilmiştir. Mezkur maddenin A bendinin12 fıkrasının d alt bendinde genel intibak hususunda "Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 nci maddeye tabi kurumlarda çalışanlar dahil) üst öğrenimi bitirenler, aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşmamak kaydıyla, bitirdikleri üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilirler."denilmektedir.

Devlet memurunun intibak şartları

1-Devlet memuru olmak,

2-Memuriyette iken veya memuriyetten ayrılarak (87 madde Kapsamındaki kurumlarda çalışanlar) üst öğrenimi bitirilmesi,

İntibak Uygulamasının Esasları

1- Aynı üst öğrenimi tahsile ara vermeden başlayan ve normal süresi içinde bitirdikten sonra memuriyete giren emsallerinin ulaştıkları derece ve kademeyi aşamazlar,   

2- Üst öğrenimin giriş derece ve kademesine memuriyette geçirdikleri başarılı hizmet sürelerinin tamamı her yıl bir kademe her üç yıl bir derece hesabıyla ilave edilmek suretiyle bulunacak derece ve kademeye yükseltilmesi,

3- 657 sayılı Kanunun 36 maddesin sınıflar ve öğrenim durumları itibariyle belirlenen giriş ve yükselebilecek derece ve kademelerin aşılmaması

İntibak işlemleri de hakkında 657 sayılı Devlet memurları Kanunun uygulamalarını göstermek üzere Maliye Bakanlığınca tebliğler yayımlanmıştır. Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğlerinden 45, 85, 95, 105, 113, 142 ve intibak konusuna ilişkindir.

İntibak işlemleri de dahil olmak üzere 657 sayılı Devlet memurları Kanunun uygulamalarını göstermek üzere Başbakana bağlı bir kurum olan Devlet Personel Başkanlığı olmasına rağmen Maliye Bakanlığınca tebliğler yayımlanmıştır. Bu durum anılan Başkanlığın yetersiz idarecilerinden kaynaklandığı değerlendirilmektedir.  Mezkûr Başkanlığın kuruluşunu düzenleyen 160 sayılı Kanunu ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerde uygulama birliğinin sağlanması ile görevli olmasına rağmen tebliğ usulü birkaç istisna hariç hemen hemen hiç kullanılmadığı görülmektedir. Bu durum Başkanlığı işlevsizleştirmektedir.

Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğlerinden 45, 85, 95, 105, 113, 142 ve intibak konusuna ilişkindir. Bu tebliğlerin birçoğu yürürlükten kalkmıştır. Bu tebliğlere intibakın evveliyatını araştırmak isteyeler için yer verilmiştir.

Emsalin belirlenmesindeki kıstaslar

Devlet memurunun emsalinin belirlenmesinde hususunun aynı üst öğrenime ara vermeden devam ederek mezun olduktan sonra memuriyete giren kişinin her yılı kademe her üç yılı bir derece hesabı ile belirlenecek emsali ve emsalin kazanılmış hak aylık derece ve kademesi olarak tespit edilecektir.

 Emsalin mezuniyet tarihi;

  1. Orta Öğretimde 30 Haziran
  2. Yüksek Öğretimde 31 Temmuz esas alınarak belirlenmelidir.

Bu çerçevede emsal; tahsile ara vermeden devam eden ve normal süresi içinde üst öğrenimi tamamlayarak memuriyete başlayan kişi kabul edilmekte olup, hizmetleri hey yılı 1 kademe her 3 yılı 1 derece verilmek suretiyle derece ve kademesi belirlenmektedir.

Öğrenim durumu itibariyle yükselinebilecek derece ve kademenin de aşılmaması gerekmektedir.

 

Sorular Anasayfasına Dön