Genel Sekreter Baki: Döner Sermaye Sorunu Sağlık Çalışanlarının Kanayan Yarası
05 Mart 2021, Cuma

Sağlık-Sen Erzurum Şubesi tarafından düzenlenen basın açıklamasında konuşan Sağlık-Sen Genel Sekreteri Durali Baki, döner sermaye sorununun sağlık çalışanlarının kanayan yarası olduğunu söyledi.

Erzurum Şehir Hastanesi önünde bir araya gelen yüzlerce sağlık çalışanı döner sermaye sorununu haykırdı. Burada konuşan Sağlık-Sen Genel Sekreteri Durali Baki, sözlerine pandemi sürecinde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarını anarak başladı.

Yeni bir döner sermaye sisteminin kurulması gerektiğini dile getiren Baki, “Sistemler insanların, çalışanların faydası için kurulur. Neticede bu sistemde 17 yıl önce bu amaçla kuruldu. Ancak bugün işlemiyor, bırakın pas tutmayı, alın terini, emeği tüketiyor, yok sayıyor. Tıpkı pasın demiri tüketmesi gibi döner sermaye sistemi de sağlık çalışanlarının emeğini, alın terini yok sayıyor. O nedenle, Sağlık-Sen olarak bu sistemi reddediyoruz” ifadelerini kullandı.

Sistemin pansuman tedbirlerle düzeltilmeye çalışıldığını belirten Baki, günü kurtarmak için atılan adımların düzen tutmadığını söyledi.

Baki: Sağlık Çalışanlarının Sorunları Derhal Çözülmeli

Sağlık alt yapısının her geçen gün iyiye gittiğini kaydeden Baki, sağlık alt yapısına can veren sağlık çalışanlarının ise mali, özlük ve sosyal hakları konusunda geriye gidildiğine dikkat çekti. Baki devamında şunları söyledi:

“Sağlık çalışanlarımızın bin bir türlü sorunları var. Döner sermaye, ücret adaletsizliği, istihdam yetersizliğinden kaynaklı ağır iş yükü, sözleşmeli istihdam, kreş, şiddet ve daha nicesi. O halde, yetkililerin bu sorunlara kulak vererek bu çarpık düzene son vermeleri gerekir. Alkışla bu iş olmuyor. Alkışa, eyvallah. Ancak alkış sorunları çözmeye, haksızlıkları gidermeye yetmez, yetmiyor. Bunun da böyle bilinmesini istiyoruz. Şunun da özellikle bilinmesini istiyoruz; sağlık çalışanları Türkiye’nin hayat sigortasıdır. Savaşta da barışta da afette de salgında da bu böyledir. Bu nedenle sağlık çalışanlarının sorunları derhal çözülmelidir.”

Erzurum Şube Başkanı Duman: Döner Sermaye Sistemi Çürümüştür

Sağlık-Sen Erzurum Şube Başkanı Abdullah Duman ise sağlık çalışanlarının çürümüş bir sistemle karşı karşıya kaldığını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Döner sermaye sistemi çürümüştür. Bu sistemin sağlık çalışanlarını mutlu etmesi, bu sistemin hakkaniyet ve adalet üretmesi mümkün değildir. Ek ödeme sistemi bitmiştir. Hiç kimsenin memnun olmadığı bir sistemi yürütmeye çalışmak doğru değildir. Artık feryat ediyoruz. Üç günlük alkış sesleri bizim feryadımızı bastıramaz. Üç günlük alkış ile evdeki çocuğumuzun karnını doyuramazsınız. Üç günlük alkış sesleri ile alın terimizin karşılığını veremezsiniz. İstisnasız tüm sağlık çalışanlarımız için yeni, hakkaniyetli ve adaletli bir ücret sisteminin kurulması gerektiğini, Erzurum Şehir Hastanesinin önünden bir kez daha haykırıyoruz ve sağlık çalışanları olarak bizde sorunlarımızı görmezden gelen bürokrasiyi alkışlıyoruz…”

"Dünden bugüne değişmeyen tek şey sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını alamaması ve uğradığı hak kayıplarına sağlık bürokrasisinin kör ve ilgisiz olmasıdır" diyen Duman, sağlık çalışanlarının taleplerinin lütuf değil, emeklerinin karşılığı olduğunu ifade etti.

 

PAYLAŞ :