3 ARALIK DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ
03 Aralık 2019, Salı

 

ENGELLİLERE EN BÜYÜK YARDIM BİR TEBESSÜMDÜR...

Bilindiği gibi 3 aralık Dünya Engelliler Günüdür. Akraba evliliği, gebelik öncesi tedbirsizlikler, aşıların zamanında yapılmaması ve kazalar, sakatlığın en önemli sebeplerindendir. Engellilik, dünyamızın genel bir sorunu olduğu için, engelliler haftası sadece ülkemizde değil, Birleşmiş Milletlere bağlı 150 den fazla ülkede çeşitli etkinliklerle değerlendirilmektedir.

Engellilere hizmet etmek bir gönül işidir. Biz diyoruz ki asıl engelli karşısına bir zorluk çıktığı zaman hemen pes eden, onu aşmak için mücadele etmeyendir. Engelliler için yaptığımız her hizmetin bir gün kendimize de lazım olabileceğini unutmayalım. Engellileri sahiplendiğimiz sürece onların hayatını engelsiz hale getirebiliriz. Bu ailelerimizi daha iyi anlamak için, birazcık empati yapmamız yeterli olacaktır.

Düşünelim; Mesela bir gün tekerlekli sandalyedeki çocuğumuzu bırakarak, iki dakika ekmek almaya gidip geri döndüğümüzde; çocuğumuzun yüz üstü düşmüş ağzı burnu kanlar içinde çaresizce bizi beklerken bulup, dizlerinizin bağı çözülerek, ağlamak için balkona bile çıkmaya dermanımız kalırmı acaba? Yada, Çocuğumuza yalan söylemenin çok kötü bir şey olduğunu binlerce kez söylediğimiz halde, doktordan çıkınca: -“Anne doktor ne dedi”? diye sorduğunda, kelimeler boğazımıza düğümlenip, yüreğimiz yerinden sökülürcesine istemeye istemeye “İyileşeceksin” dedi yavrum diyerek, yalan söylemek zorunda kalmazmıyız? Belediye Otobüsüne bindiğimizde engelli çocuğumuzun davranışından dolayı otobüsteki onlarca kişinin bize ve engelli çocuğumuza acıyarak baktığı zaman,otobüsün tavanının tepemize çöktüğünü zannedip,-Aahhh  diyerek dünyaya geldiğimize pişman olmazmıyız?

Eğer şimdiye kadar bunları hiç düşünmediyseniz ,siz bu hayatın gerçeklerini iyi görememişsiniz demektir.Yaşamınızda bir şeyler eksik kalmış demektir.

Engellilere verebileceğimiz en büyük desteğin onlara karşı, bir tebessüm,bir selam,bir kucaklaşma,sana cevap veremese bile,koluna girerek nasılsın? diye hatırını sormak olduğunu düşünüyorum. Bunun için de, engellilere acıyarak değil, onlara hak ettikleri ve gereken değeri vererek yardımcı olmalıyız.

Engelliler söz konusu olduğunda, gerek hükümetimiz, belediyelerimiz , resmi kurum ve kuruluşlarımız, ve gerekse hayırsever sivil toplum kuruluşları bu konuda desteklerini hiç esirgememişlerdir. Özellikle son yıllarda kamu kurum ve kuruluşlarına civarında engelli kardeşlerimizin istihdam edilmesi, bunların çalışma şartlarının iyileştirilmesine yönelik çabalar ve düzenlemeler bizleri ziyadesi ile memnun etmektedir. Bundan sonraki süreçte de engelli kardeşlerimizle canı gönülden bir ve beraber olacaklarına canı gönülden inanıyoruz.

Bu duygularla bir gün bizim de sakat kalabileceğimizi aklımızdan çıkarmadan herkese engelsiz bir hayat diliyor ve saygılarımı sunuyorum.

                                                     Mehmet BİNGÖL

                                              Yönetim Kurulu Adına

                                     Malatya Sağlık Sen Şube Başkanı

PAYLAŞ :