HER DAMLA KAN, KURTARILAN BİR YAŞAM.
08 Ekim 2019, Salı

HER DAMLA KAN, KURTARILAN BİR YAŞAM…

Memur-Sen İl Başkanı Sağlık-Sen Şube Başkanı Recep Akdoğan, Sağlık-Sen Yönetim Kurulu Üyeleri, Engelli Komisyonu ve İş Yeri Temsilcileri, Kırıkkale Valiliğimiz, İl Sağlık Müdürlüğümüz ve Türk Kızılay’ı işbirliği ile sağlık çalışanlarına ve vatandaşlara yönelik düzenlenen kan bağışı etkinliğine katıldı.

İl Sağlık Müdürlüğümüze bağlı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi önünde kan vermenin önemini vurgulamak ve farkındalık oluşturmak üzere düzenlenen etkinlik gün boyunca devam etti. Ankara Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Uğur KAHRAMAN’ın katılarak destek verdiği etkinliğimize İl Sağlık Müdürlüğü ve bağlı birimlerimiz ile Valilik personelimiz katılarak kan bağışında bulunmuşlardır. 
 

Etkinliğe kan bağışında bulunarak katılan Memur-Sen İl Başkanı Sağlık-Sen Şube Başkanı Recep Akdoğan yapmış olduğu açıklamasında;

Memur-Sen Konfederasyonumuzu ve Sağlık-Sen Şube Başkanlığımızı temsilen böylesine güzel ve anlamlı bir etkinliğe katılmaktan duyduğumuz mutluluk, onur ve gururu kelimelerle ifade etmek çok ta mümkün değil. Bu etkinliğe katılımımız bir sivil toplum kuruluşunu temsilen bulunmanın dışında en önce insanlığın gerektirdiği anlam dolu bir görevi ifa etmek amacını taşımaktadır.

Görev yaptığımız sektörde şahit olduğumuz birçok olayda da, kan bağışının önemine her an şahit olmaktayız. Bağışlayacağınız kan hiç tanımadığınız hatta belki de hiç tanıyamayacağınız bir insana yaşam kadar, hayat kadar önem taşımaktadır. Kan bağışı sosyolojik anlamda bu kadar önemli olduğu kadar Allah katında da makbul bir davranıştır. Maide Sûresi 32. Ayetinde Rabbimiz şöyle buyurmuştur. “…Kim, bir cana kıymayan veya yeryüzünde bozgunculuk çıkarmayan bir nefsi öldürürse, bütün insanları öldürmüş gibi olur. Kim de bir nefsin yaşamasına sebep olursa, bütün insanları yaşatmış gibi olur" hükmünü yazdık (farz kıldık)…”

Memur-Sen ve Sağlık-Sen camiası olarak bütün halkımızı; hem bağış yapana hem alıcısına faydası olan, toplumsal ve dini açıdan bu kadar önem taşıyan sağlıklı ve herhangi bir engeli olmayan tüm vatandaşlarımızı bu gibi etkinliklere katılmaya davet ediyoruz.

Memur-Sen İl Başkanı ve Sağlık-Sen Şube Başkanı olarak şahsım, Yönetim Kurullarım, İş yeri temsilcilerim, kadın kolları komisyonum, engelli komisyonum ve bizlere gönül veren tüm üyelerimiz adına; bu organizasyonda emeği geçen herkese teşekkürlerimi ifade etmek isterim.” Şeklinde görüşlerini ifade ettiler.

Kan Vermenin  (Kan Bağışının) Önemi ve Faydaları Nelerdir?

Kan muadili olmayan belki de tek sıvı. Bu yüzden kan bağışlamak, hayat kurtarmak ile eş değer.  Ayrıca kan bağışlayarak sağlığınıza fayda da sağlamanız mümkün.

Ülkemizde kan bağışı ile ilgilenen kurumlar; Sağlık Bakanlığı, Kızılay, SGK ve üniversite hastanelerine bağlı kan merkezi istasyonlarıdır. Kızılay ise ülkemizin kan ihtiyacının yüzde 82’sini tek başına karşılamaktadır.

Düzenli kan bağışı sayesinde (kaza sonrası ve bazı hastalıkların tedavisinde ihtiyaç duyulan kan) can kayıpları azalabilir. Türkiye’deki yıllık kan bağışın yüzde 35’i askerlerden elde edilir.

Vücudumuz çok karışık olmasının yanında bir o kadar da sistematik çalışmaktadır. Kan vermek ve herhangi bir sebepten dolayı kan eksilmesi olduğunda da yeni kan üretimine başlar. Kan verdikçe kan hücreleri yenilenir, gençleşirsiniz. Kemik iliğiniz yağlanmasını önler. Kalp krizi riski yüzde %90 azalır. Kandaki yağlanma oranı düşer, baş ağrınız, stresli ruh hâliniz, tansiyonunuz gider. Kolesterol ve şeker düzeyleriniz dengede kalır.

Ayrıca; her kan verdiğinizde kanınız üzerinde tarama testi yapılır. Böylece HIV, Hepatit B, Hepatit C ve frengi taramasından da geçmiş olursunuz.  Elbette hiç tanımadığınız insanlara hayat vererek kazandığınız o mutluluk duygusunu ifade etmek oldukça güçtür.

Kan vermeden on iki saat evvel alkol alınmadığı müddetçe; elli kilo ve üzeri, 18 – 65 yaş arası, hemoglobin ölçümü normal olan herkes kan bağışında bulunabilir. Erkekler doksan günde bir yılda dört defa, kadınlar ise yüz yirmi günde bir yani üç defa kan bağışlayabilir iken; uyuşturucu bağımlıları, kalp krizi geçirenler, bulaşıcı hastalığı olanlar, nabzı çok düşük ve yüksek olanlar, kanı pıhtılaşanlar, aşırı alkol tüketiminden organ ve doku nakli olanlar, grip olanlar, kanı etkileyici ilaç kullananlar, vücut sıcaklığı 37.5 üzeri olanlar kan bağışında bulunamazlar. Kan verme işlemi sonrası hemen ayağa kalkmamak, on dakika dinlenmek, kan verdiğiniz kolunuz ile ağır taşımamak, meyve suyu ve suyu ilk dört saat bol tüketmek, bedeni yoracak spor aktivitelerinden kaçınmak ve saunaya girmemek gibi şeylere dikkat edilmelidir.

Tarafınızdan alınan kan ihtiyaç sahiplerine ulaştığında üzerlerinde bulunan barkod numarası ile telefonunuza kanınızın kim tarafından kullanıldığını bildiren bir teşekkür kısa mesajı gelmektedir.

PAYLAŞ :