Memiş: Sağlıkta Şiddete Karşı Tüm Paydaşlar Bir Araya Gelmeli
21 Ocak 2019, Pazartesi

Genel Başkanımız Metin Memiş, sağlıkta şiddetin iyi irdelenmesi gerektiğini söyleyerek tüm paydaşların bir araya gelerek sağlıkta şiddete karşı önleyici tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.

Sendikamız ile Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi iş birliğiyle düzenlenen ‘Şiddete Uğrayan Sağlık Çalışanlarının Hukuki Hakları’ konulu konferans gerçekleşti.

Programın açılışında konuşan Genel Başkanımız  Metin Memiş,  sağlık çalışanlarının özverili çalışması ve yeni yapılan şehir hastaneleriyle birlikte sağlık hizmetinde kalitenin artmasına rağmen sağlık çalışanlarının çalışma şartlarında sıkıntı çektiğini söyledi. Sendikamızın çalışan dostu sağlık kurumu projesi hakkında bilgi veren Memiş, istihdam sorunu ve iş yükü nedeyle yoğun çalışan sağlık çalışanlarının daha iyi şartlara kavuşması için bu projenin büyük önem taşıdığını ifade etti.

ŞİDDET EN FAZLA ACİLLERDE, YOĞUN BAKIMLARDA VE POLİKLİNİKLERDE OLUYOR

Sağlıkta şiddetin her geçen gün artarak devam ettiğini belirten Memiş, alınan tedbirlerin yeterli olmadığını dile getirdi. Beyaz Kod uygulamasına gelen 60 bin şiddet vakası olduğunu aktaran Memiş, bu vakaların 12 bininin fiziki şiddet olduğunu ifade etti. Şiddetin önlenmesi için alınacak tedbirlerin önemine vurgu yapan Memiş, caydırıcılık açısından şiddet uygulayanların tutuklu yargılanmasını daha önce sendikamızın teklif ettiğini söyledi.  “CMK'da yapılan düzenleme olmadığından dolayı savcılar tutuklu yargılamadılar” diyen Memiş, “Geçtiğimiz aylarda yapılan düzenlemeyle şu anda şiddet uygulayan bir kişi belli bir süre tutuklu kalıyor ve yargılanması gerçekleşiyor, bunu aşmış olduk. Şiddet vakaları en fazla acillerin önünde, yoğun bakımlarda, polikliniklerde oluyor” dedi.

HASTA İLETİŞİM MERKEZLERİ BİR AN ÖNCE KURULMALI

Sağlık Bakanlığı’nın şiddete karşı girişimleri olduğunu hatırlatan Memiş, “Hasta İletişim Merkezleri'nin bir an önce kurularak, kişinin hastası ile ilgili bilgi alma hakkının verilmesi ve sağlık çalışanlarının rahatlatılması, işini yapmasının önünün açılması gerekiyor” şeklinde konuştu. Sağlık çalışanı istihdamının yetersiz olmasının da şiddet olaylarıyla ilgisi olduğunu belirten Memiş, çalışan sayısının yeterli olması halinde şiddet olaylarının da azalacağını ifade etti. İstihdam yetersizliği nedeniyle sağlık çalışanlarının birçok iş yaptığını vurgulayan Memiş, bu nedenle hastalarla ve hasta yakınlarıyla çalışanların sağlıklı iletişim kuramadıklarını belirtti.   

ALTUNTAŞ: KURUMLAR ÇALIŞANLARI BİLİNÇLENDİRMELİ

Programda konuşan Dr. Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş ise yeni çıkan sağlıkta şiddet yasasıyla birlikte sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanları daha caydırıcı cezaların beklediğini söyledi. Bu yasayla birlikte sağlık çalışanlarına verilen hakların iyi anlaşılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, özellikle kurumların bu konuda çalışanları bilinçlendirmesi gerektiğini belirtti.

BARKAN: ŞİDDETE UĞRAYAN SAĞLIK ÇALIŞANI BU DURUMA SESSİZ KALMAMALIDIR

Konuşmaların ardından bir sunum gerçekleştiren Sendikamızın Hukuk Danışmanı Avukat Kübra Barkan, sağlık çalışanlarının hukuki hakları hakkında bilgi verdi. Son çıkan sağlıkta şiddet yasasıyla birlikte sağlık çalışanlarının hiçbir meslek grubuna sağlanmayan haklara kavuştuğunu ve bu gibi durumlarda pozitif ayrımcılık sağlandığını belirten Kübra Barkan özellikle, şiddete uğrayan sağlık çalışanlarının bu duruma sessiz kalmaması gerektiğini vurguladı. Şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarının mutlaka idari makamlara veya adli makamlara olayı bildirmesinin önemli olduğunu belirten Barkan, olayın yetkililere bildirilmesinin sonucunda konunun kamu davası olarak takip edileceğini ifade etti.   

PAYLAŞ :