Kadına Şiddetle Mücadeleye Sağlık-Sen Olarak Hazırız  
26 Kasım 2018, Pazartesi

Mardin Şubemiz tarafından “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü" dolayısıyla düzenlenen programda konuşan Genel Başkanımız Metin Memiş kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda Sağlık-Sen olarak üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazır olduğumuzu söyledi.

Toplumsal alanda ve sağlıkta şiddeti kalıcı şekilde bitirebilmenin ancak toplumsal bilinçle mümkün olduğunu aktaran Metin Memiş, şiddetin olmadığı, kadının daha çok değer gördüğü ve ülkemizi bölmek isteyenlere inat değerlerimize daha bağlı bir Türkiye’nin idealini kurduğumuzu belirtti. Kadına şiddetle mücadele konusunda toplumun, hükümetin, kamu kurumlarının ortak bir mücadele ortaya koyması gerektiğini söyleyen Memiş, her türlü şiddetin karşısında durarak toplum olarak şiddetle mücadele etmemiz gerektiğini söyledi. Hak ve özgürlükler mücadelesinde kadın haklarının her zaman Memur-Sen’in ve Sağlık Sen’in önceliği olduğunu vurgulayan Memiş, “Bir ana, bir eş, bir evlat, hayata emeğini ve bütün varlığını adayan bir insan olarak kadınlarımızın saygınlığını, sadece bir gün değil hayatın her günü korumalı ve gözetmeliyiz” dedi. Memur-Sen’in sendikal mücadelesiyle inancından ötürü dışlanan, başörtüsü yüzünden okulundan, işinden atılan kadınların sesi olduğunu hatırlatan Memiş, sendikal mücadele sonucu umut edilen özgürlük iklimine kavuşulduğunu aktardı.  Bugün de Memur-Sen’in kadın hakları için, kadın emeği için, kadının toplumsal saygınlığı ve güvenliği için mücadelesini sürdürdüğünü ifade eden Memiş, kadınların aile ve sosyal hayatta güçlü olması gerektiğini söyledi.

KADIN SAĞLIK ÇALIŞANLARI ŞİDDETİN KARANLIK YÜZÜYLE KARŞI KARŞIYA

Sağlığa emek veren aile üyelerimizin büyük çoğunluğunun kadınlardan oluştuğunu belirten Memiş, sağlık sisteminin kadınların emeğinin üzerinde yükseldiğini söyledi. Kadın sağlık çalışanlarının evine, ailesine gösterdiği özenden daha fazlasını, hastanede şifa arayan insanların derdine derman olmak için gösterdiğini ifade eden Memiş, “Çalışma hayatında kadın olarak var olmaktan daha zor olanı, ertelenemez bir hizmet ürettikleri için sağlık sektöründe kadın çalışan olmaktır” şeklinde konuştu. Kadın sağlık çalışanlarının bütün fedakarlıklarına rağmen şiddetin karanlık yüzüyle karşı karşıya kaldığını söyleyen Memiş, sendikamızın gerçekleştirdiği araştırmaya göre meslek hayatı boyunca hiç şiddete maruz kalmadığını belirten kadın sağlık çalışanlarının oranı %9,5 iken bu oranın erkek sağlık çalışanlarında %20,9 olduğunu açıkladı. Memiş, yine meslek hayatı boyunca 11 kez ve daha fazla şiddete maruz kaldığını belirten erkek çalışanların oranının %26,8 iken bu oranın kadınlarda %32,7’ye yükseldiğini belirtti.

TOPLUMSAL VE KÜLTÜREL DÖNÜŞÜMLERE İHTİYACIMIZ VAR

Şiddet sorununu kökten çözecek toplumsal ve kültürel dönüşümlere ihtiyacımız olduğunu ifade eden Memiş, kadınları, savaşın, göçün, emek sömürüsünün, şiddetin mağduru yapan emperyalist düzenin çözüm sunmasının mümkün olmadığını belirtti. TBMM’den geçen sağlıkta şiddet yasasını da değerlendiren Memiş, “TBMM’de çıkan yasa ile şiddet uygulayan kimsenin tutuklanması zorunluluğu getirildi. Bu ve bugüne kadar getirilen yasal düzenlemelerin caydırıcılık açısından elzem olduğuna inanıyoruz” diye konuştu. Kadına yönelik şiddeti, bizi biz yapan değerlerle donanmış nesiller yetiştirerek önleyebileceğimizi vurgulayan Memiş, “Bizler bu hakikatin varisleri olarak son nefesimize kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Kadınlarımızı merhamet ve şefkat medeniyetimizin nesillerini yetiştiren, hayatı insan merkezli mamur eden varlıklar olarak başımızın üstünde tutmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ÖÇAL: KADINA KALKAN HER EL, İNSANLIĞA İHANETTİR

Dünyadaki tüm canlıların şiddetten arınmasını dileyen TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkan Vekili, AK Parti Kahraman Maraş Milletvekili Habibe Öçal, "İnsan eşrefi mahluktur, yaratılanların en şereflisi. Bu sebeple kadına kalkan her eli, insanlığa ihanet olarak adlandırmamız lazım" değerlendirmesinde bulundu. Kadının onuruna haysiyetine yapılan her tür saldırının, insanlığa yapılmış bir saldırı olarak algılanması gerektiğini vurgulayan Öçal, "Kız çocuklarını canlı bomba olarak kullananların, kadınlarımızı, kızlarımızı dağa kaçıran terör örgütlerinin ve sırtını terör örgütlerine dayayanların bizi anlaması mümkün değil” dedi.  Şiddetin bir başka biçiminin de kadının emeği ve bedenin sömürülmesi olduğuna işaret eden Habibe Öçal, "Kadınların adeta bir pazarlama aracı olarak bir vitrin süsü olarak kullanılmasını asla kabul etmiyoruz" ifadelerini kullandı.

ÜNVERDİ: KADINA ŞİDDET TOPLUMUN KANAYAN BİR YARASI

Programda konuşan Mardin Şube Başkanımız Dr. Mehmet Selim Ünverdi ise kadına şiddetin toplumun kanayan bir yarası olduğuna dikkat çekerek, “Kadın denince eş, iş, sevgili, arkadaş, yaren ve anne aklımıza gelir. Merhamet timsali hayata anlam katan kadın her şeyden önce bir annedir” dedi. İslam inancına göre kadına şiddetin hayatımızda yeri olmadığını belirten Ünverdi, “Kadına ve sağlık çalışanlarına karşı gerçekleştirilen şiddetin her zaman karşında duracağız” şeklinde konuştu.

Genel Başkanımız Metin Memiş’in yanı sıra programa TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkan Vekili, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Habibe Öçal, İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Saffet Yavuz  ve Mardin Şube Başkanımız Dr. Mehmet Selim Ünverdi katıldı.

 

PAYLAŞ :