Sözleşmeli Personelin Bedelli Askerlik İzni Açıklığa Kavuşturulmalı
04 Eylül 2018, Salı

Sağlık Bakanlığı’na bir yazı yazarak bedelli askerliğe başvuracak sözleşmeli sağlık çalışanlarının aylıksız veya ücretsiz izinli sayılacağına dair bir yazı yayınlanarak, tereddütlerin giderilmesini istedik. 

Vekil ebe ve hemşireler, 4924’e tabi sözleşmelilerle, 663’e göre sözleşmeli yöneticilik yapanların, bedelli askerlik konusunda tereddüt yaşadığını belirttiğimiz yazıda, aile sağlığı merkezi çalışanlarına yönelik yayınlanan yazı gibi bir yazıyla uygulama esaslarının belirlenmesi ve teşkilata bildirilmesi gerektiğini kaydettik. 

Resmi Gazete’de yayınlanan Bedelli Askerlikle ilgili kanun hükmü dolayısıyla bedelli askerlik hizmetinden kimlerin hangi şartlarda yararlanabileceği ve yararlanan kişilerin tabi oldukları kanun ayrımı yapılmaksızın temel askerlik eğitimi süresinde çalıştıkları iş yeri, kurum ve kuruluşlar tarafından aylıksız veya ücretsiz izinli sayılacağı hüküm altına alınmıştı.  

Ancak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 86. maddesi hükümleri uyarınca köy ve beldelerdeki sağlık birimlerine açıktan istihdam edilen vekil ebe/hemşire, 4924 sayılı “Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” kapsamında sözleşmeli olarak ve 663 sayılı Sağlık Alanında Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararname kapsamında sözleşmeli yönetici olarak görev yapmakta olan çalışanlar arasında mezkur kanun kapsamında askerlik hizmetini yerine getirmek isteyenler tereddüt yaşamakta. 

Sağlık Bakanlığı’nın vekil ebe/hemşire, 4924 sayılı Kanuna tabi sözleşmeli ve 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye tabi olarak görev yapmakta olan çalışanların mezkur kanunda bahsedilen ücretsiz izin hakkından yararlanacağı hususu düzenlenmesine karşın teşkilatta, bu personellere karşı nasıl bir yol izlenmesi gerektiği açıklığa kavuşması adına bir yazı gönderilmesini istedik.

 

PAYLAŞ :