‘İnsani Krizlerde Sağlık Hizmetleri’ Çalıştayı Gerçekleştirildi
05 Mayıs 2018, Cumartesi

Sağlık-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi Enstitüsü (SASAM) ve Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) tarafından düzenlenen ‘İnsani Krizlerde Sağlık Hizmetleri; Bangladeş Örneği’ Çalıştayı Ankara’da gerçekleşti. Akademisyenler, sağlık görevlileri ile branşlarında önemli doktorların ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gün boyu süren çalıştayda insani krizin yaşandığı Bangladeş’teki son durum değerlendirildi.

TÜRKİYE MAZLUM COĞRAFYALARIN TEK UMUDU

Çalıştayın açılışında konuşan Genel Başkan Yardımcımız ve SASAM Genel Koordinatörü Mustafa Örnek, Sağlık Sen ve SASAM Enstitüsü’nün çalışmaları hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin tüm ülkelerin ilgisini çektiğini söyleyen Örnek, “Türkiye mazlum tüm coğrafyalarının, adalet arayan ülkelerin tek umududur. Türkiye’nin güçlü duruşu herkes tarafından takdir ediliyor. Türkiye birçok çalışmada öncü konumunda yer alıyor. Bizim bugün Bangladeş ile ilgili yaptığımız çalışma diğer çalışmalar için önemli olacaktır. Memur-Sen olarak ta bizde gerekli yardımlarda bulunduk. Ancak koordinasyon konusunda sıkıntıların yaşandığını düşünüyorum. Umarım bu toplantının ardından bu koordinasyon eksikliği de biter. Dünyada genel olarak sıkıntı çeken ülkeler Müslüman ülkelerdir. Rahmetli Erbakan Hocamız D8 projesi vardı. Şimdi bakıyoruz ki, en büyük problemimiz. Birlikte hareket edememe, güçleri birleştirememe sorunu var. Bu projelerin üzerinde dursaydık, bugün bu krizlerle baş başa kalmayacaktık” diye konuştu. 

TEKİR: ÇOK KATMANLI YÜRÜTÜLMELİDİR

Devlet eski Bakanı ve ESAM Genel Başkan Yardımcısı Sabri Tekir ise sağlığın tarihin her döneminde önemli bir bireysel, kamusal ve uluslararası hizmet alanı olduğunun altını çizdi. Tekir, “Savaşların neden olduğu açlık, hastalık, göç ve göç sırasında yaşanan felaketler, gıda, barınma, temiz su ve sağlık hizmetleri, nükleer santral, tesislerin yıkılması sonucu ortaya çıkan, büyük bir kitleyi ve bölgeyi etkileyen kaza, deprem, yanardağ patlaması, toprak kayması, su baskınları, tsunami, kimyasal silahlar insan sağılığını hedefleyen gelişmeler bunlardandır.  Bu nedenle, kriz dönemlerinde gerçekleştirilecek sağlık hizmetleri de kendiliğinden çok daha yoğunluklu, çok katmanlı ve birbirinden farklı boyutlarda yürütülmesi gereken hizmetler haline dönüşür” diye konuştu.

SEYRAN: DİPLOMATİK KRİZLERE ÖNLEM ALINMALI

Genel Sekreterimiz Fatih Seyran 1. oturumda yaptığı konuşmada STK’ların yardım bölgelerinde yaşadığı sorunlara değindi. STK’lar ve kamu kurum ve kuruluşların arasında bir koordinasyon eksikliğinden bahseden Seyran,STK temsilcilerinin bazı bölgelerde diplomatik sorunlar yaşadığını dile getirdi. Özellikle pasaport ve vize işlemleri nedeniyle sorunların yaşandığını ifade eden Seyran,yetkililerinin bu duruma yönelik çalışma yapması gerektiğini vurguladı.

3 oturumun yapıldığı çalıştaya Sağlık Bakanlığı, AFAD, İslam İşbirliği Teşkilatı, İHH, Cansuyu, TDV, AID, Sağlık ve Medeniyet Derneği yetkilileri ve STK temsilcileri katıldı.

PAYLAŞ :