Memiş: Vatandaşın Ayağına Sağlık Hizmeti Götüren Bir Dönüşüm Yaşadık
27 Nisan 2018, Cuma

Genel Başkanımız Metin Memiş, EVSAD tarafından düzenlenen ve Sağlık-Sen olarak destekleyicileri arasında yer aldığımız 5. Uluslararası Evde Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kongresi'ne katıldı.

Kongrede açılış konuşması yapan Genel Başkanımız Metin Memiş, sağlık çalışanlarının önemine ve sağlık alanında ülkemizde yaşanan gelişmelere değindi. Son 15 yıl içerisinde sağlık alanında büyük bir dönüşüm yaşandığını vurgulayan Memiş, “Sağlık kurumları devletin ayağına çağırdığı, sıraya soktuğu değil, devletin ayağına gittiği, kapısını çaldığı, elini sıktığı, omuzuna dokunduğu, “bir daha yine geleceğim” dediği bir duruma dönüştü” dedi. Hükümetin “Önce insan, önce Sağlık” diyerek ilan ettiği stratejilerin, eylem planlarının ve sağlıklı yaşam programlarının ancak bütün sektörler ve toplum tarafından sahiplenilmesi ile başarının yakalanabileceğini ifade eden Memiş, “Bu nedenle ben ezberler bozarak, ülke insanının gönlünde taht kuran milletin adamı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ı sosyal devlet olmanın gereğinin yerine getirilmesi noktasında da gösterdiği çaba ve değişen zihniyetler için bir kez daha huzurlarınızda şükranla selamlıyorum” şeklinde konuştu.  Sağlık emeğini ve sosyal hizmet çalışanlarını temsil eden Sağlık-Sen olarak üzerimize düşeni yapma konusunda güçlü ve samimi adımlar attığımızı söyleyen Memiş, “Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarımızdan başlayarak bütün toplumu sağlıklı yaşam hedefleri doğrultusunda bilinçlendirme, sağlığı koruma ve geliştirme, sağlık okuryazarlığı, güçlü toplum inşa etme hedeflerinin etkin bir paydaşı olmak için yapısal dönüşümler gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

ÇALIŞANLARIN ÜLKE İNSANIMIZA GÖSTERDİĞİ VEFASINA AYRICA MÜTEŞEKKİRİZ

Sağlık çalışanlarının geçen yıl 715 milyon hastanın sağlığına kavuşması için var gücü ile çaba gösterdiğini söyleyen Memiş,  “Hastanelerimizde 4 milyon 800 bin ameliyat gerçekleştirildi. 1 milyon 309 bin bebek dünyaya “merhaba” dedi. Tüm bu sağlık hizmetlerinin ardında sağlık çalışanlarımızın üstün gayreti ve alın teri var. Örneğin kamuda; sosyal hizmet çalışanlarımız, bin 300 kuruluşta 15 bin çocuğumuza, 144 huzurevinde 13 bin 700 yaşlımıza hizmet sundu. Genel anlamıyla geçen sene 600 bine yakın engelli vatandaşımız ailelerine sağlanan destekle evde bakım hizmetlerinden yararlanıyor.  Elbette bu hizmetlerde; yani bakıma muhtaç engellilerimizin sesine kulak vermede de yine sizlerin fedakarlığı, çilesi, özverisi var. Bu nedenle sosyal hizmet çalışanlarımızın ülke insanımıza gösterdiği vefasına ayrıca müteşekkiriz” diye konuştu.

MEMİŞ, SASAM ENSTİTÜSÜ HAKKINDA BİLGİ VERDİ

2014 yılı itibariyle sağlık politikasında, sosyal politikalarda, emek ve iş gücü politikalarında bilimsel çalışmalar gerçekleştirmek amacıyla kurulan Sağlık Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM) hakkında bilgi veren Memiş, “Enstitümüzün analiz, rapor, çalıştay, sempozyum ve kongrelerinin ne denli sisteme katkılar sunduğunu hep birlikte görüyoruz. Yüzlerce önemli çıktıyı, üzerinde tartışılması gereken binlerce konuyu kamuoyu ile paylaşıyoruz. Örneğin; yine geçen hafta İş sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürümüz Sayın Orhan Koç ile birlikte Ankara’da tertip ettiğimiz kongrede çok önemli konuların tartışılması sağladık. Yapılan oturumlar sayesinde sağlık çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliğini tüm yönleriyle masaya yatırdık. Hemen öncesinde ayrıca bir çalıştay gerçekleştirdik” dedi. Çok değerli akademisyenlerimiz, sağlık çalışanlarımız, çalışma bakanlığından uzmanlarımız ve yöneticilerimizle birlikteydik” diyen Memiş sözlerine şöyle devam etti: “SASAM Enstitümüz tarafından Türkiye’de ilk kez yapılan bir çalışma. 24 parametre ve onlarca alt başlıktan oluşan son derece detaylı bir rehber hazırladık. Daha kolay anlaşılması için şöyle söyleyebiliriz; Sağlık Bakanlığı “Sağlık Kalite Standartları” üzerinden nasıl ki hastaneleri puanlıyor ve bir rekabet ortamı oluşturuyorsa, kaliteli ve nitelikli çalışma ortamlarında sağlık çalışanlarının memnuniyetinin de önemsenmesi ve bu konuda elde edilecek başarının, sağlık tesisleri için de pozitif bir gösterge olmasını istiyoruz.”

PAYLAŞ :