Ankara 2 No’lu Şubemizin İl Divan Toplantısı Gerçekleştirildi
02 Nisan 2018, Pazartesi

Ankara 2 No’lu Şube Başkanlığımızın İl Divan Kurulu toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya Onursal Genel Başkanımız, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, Genel Başkan Vekilimiz Semih Durmuş, Genel Başkan Yardımcımız İdris Baykan, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Op. Dr. Orhan Koç, İstanbul 1 No’lu Şube Başkanımız Durali Baki, Aydın Şube Başkanımız Abdülbaki Karaer, Kırıkkale Şube Başkanımız Recep Akdoğan, Ankara 6 No’lu Şube Başkanımız Umut Gümüşay, Ankara Üniversiteler Şube Başkanımız Ercan Öztürk, hastane başhekimleri, idareciler ve temsilcilerimiz katıldı.

YENİ KAZANIMLAR İÇİN TÜM GÜCÜMÜZLE MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ

Konuşmasına Türkiye’de sendikacılığın öneminin işçi sendikacılığı ve memur sendikacılığı arasındaki farka bakılarak anlaşılabileceğini belirterek başlayan Genel Başkan Vekilimiz Semih Durmuş, işçi sendikacılığının yasal olarak 1947’de memur sendikacılığının ise 2001 yılında başladığını ifade etti. İşçilerin yıllar içinde gerçekleştirdikleri mücadelelerle ikramiye, fazla mesai, yüksek emekli tazminatı ve maaşı gibi önemli ekonomik haklar elde ettiğini kaydeden Genel Başkan Vekilimiz Durmuş, işçilerin memurlara göre daha fazla sosyal ve ekonomik hakka sahip olduğunu söyledi. Memur sendikacılığının da zaman içinde daha önemli kazanımlara imza atacağını kaydeden Durmuş, bu amaçla mücadeleye ve ter akıtmaya devam edeceklerini belirtti.

Yetkili oldukları 2009 yılından itibaren pek çok kazanım elde ettiklerini belirten Durmuş, toplu görüşme yasasının toplu sözleşme yasası olarak değişmesinden sonra toplu sözleşme hükümlerinin herhangi bir hükme gerek olmadan uygulanma imkanına kavuştuğunu ve bu durumun elde edilen kazanımların direk olarak çalışanlara yansıması anlamına geldiğini söyledi. Memur-Sen ve Sağlık-Sen olarak bugüne kadar pek çok kazanım elde ettiklerini belirten Durmuş, sendikacılığın en iyisini yapmakla mükellef olduklarını ifade etti.

Toplantıda performans sisteminin getirdiği adaletsizliklerden de bahseden Genel Başkan Vekilimiz Semih Durmuş çok çalışanın daha fazla, az çalışanın ise daha düşük ücret alması gerekirken az çalışan fazla, çok çalışanın az ücret aldığı bir sistemin eşitliğe aykırı olduğunu ve adaletsiz olduğunu söyledi.

Yine aynı şekilde başka bir adaletsizliğin döner sermaye sisteminde yaşandığını kaydeden Durmuş, unvanları, hizmet yılı, eğitimi ve hasta yoğunluğu aynı olmasına rağmen bir çalışan döner sermaye alırken diğerinin hiç almamasının çalışma barışını olumsuz etkilediğini belirtti.

Sağlık çalışanlarının fedakarca görev yaptığını ve bu fedakakarlığın, emeğin karşılığının da adaletli bir şekilde dağıtılması gerektiğini vurgulayan Durmuş, sistemin getirdiği hataların bedelinin çalışana ödettirilmemesi gerektiğini ifade etti.

SAĞLIK ÇALIŞANI İSTİHDAMI DSÖ STANDARTLARINA ÇIKARILMALI

Personel yetersizliği ve yeni istihdam sayılarının düşük olmasının sağlık çalışanlarının iş yükünü artırdığını belirten Durmuş “Bugün 4 ebe ve hemşirenin yapması gereken işi 1 ebe ve hemşire yapıyor. Bu durum insani değildir. Personel istihdamı rakamlarının Dünya Sağlık Örgütü standartlarına çekilmesi artık zorunlu hale geldi. Çalışanlarımız fazla iş yükünden, nöbetlerden ailelerine ve kendi sosyal hayatlarına vakit ayıramamaktadırlar” dedi.

MALPRAKTİS UYGULAMASI YENİDEN ELE ALINMALI

Sağlık hizmetinin bir hak olduğunu ve anayasal güvence ile teminat altına alındığını hatırlatan Genel Başkan Vekilimiz Semih Durmuş, sağlık hizmetinin bir kamu hizmeti olduğunu dolayısıyla sağlık hizmeti alan kişilerin tedavi sırasında zarar görmesi durumunda sorumluluğu sağlık çalışanlarına yüklemenin önemli bir adaletsizlik olduğunu ifade etti. Hastanın doktor seçebilme hakkı bulunduğunu ancak doktorun veya sağlık çalışanının hasta seçme hakkı bulunmadığını kaydeden Durmuş, hastaya müdahale için sağlık çalışanının tüm bildiklerini uygulaması gerektiğini bunlardan dolayı da çalışanların herhangi bir şekilde suçlu ilan edilmemesi gerektiğini söyledi.

Sağlık çalışanlarının yalnızca bilerek ve isteyerek verdiği bir zarardan dolayı TCK’ya göre yargılanması gerektiğini kaydeden Durmuş “Bir hâkimin hatalı kararı sonucunda açılan tazminat davası hâkimin şahsına değil Adalet Bakanlığı’na karşı açılmaktadır. Sağlık çalışanları da istem dışı yaptıkları hatadan dolayı yargılanmamalı, davalar Sağlık Bakanlığı’na açılmalıdır. Etik olan budur” dedi.

Durmuş ayrıca, Yardımcı Hizmetler Sınıfı çalışanlarının yıllardır beklediği görevde yükselme sınavının da vakit kaybedilmeden yapılması gerektiğini söyledi. Yardımcı Hizmetler Sınıfı çalışanlarının fiilen yapmış oldukları görevlerin karşılığı olan memur kadrolarına atanmaları, zam ve tazminatlardan faydalandırılması gerektiğini de belirten Durmuş, çalışanların hak ettikleri özlük hakkına kavuşturulmasının çalışanların iş motivasyonu açısından da önemli olduğunu ifade etti.

KAÇAR: SAĞLIK-SEN’E ÜYE OLMAK TÜM MAKAMLARIN ÜSTÜNDEDİR

Zeytin Dalı Harekatı kapsamında YPG/PKK'lı teröristlerden temizlenen Afrin hakkında konuşan Onursal Genel Başkanımız ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Kaçar, Türkiye’nin terör ve teröristlere hiçbir zaman fırsat vermeyeceğini söyledi. Ülkemize dört bir yandan saldırıların olduğunu hatırlatan Mahmut Kaçar, milli birlik ve berberliğe vurgu yaptı. 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra millet olarak kenetlendiğimizi hatırlatan Kaçar, gayri milli unsurlarca başlatılan hain işgal girişiminin bu milletin yeniden diriliş meşalesini ateşlediğini söyledi. Başarıya giden yolda inanmanın büyük önem taşıdığını aktaran Kaçar, inanarak Sağlık-Sen’in 2009 yılında yetkiyi aldığını ifade etti. Kaçar, “Benim için Sağlık-Sen’e üye olmak tüm makamların üstündedir” diyerek sözlerini noktaladı.  

BAYKAN: MEMUR-SEN MERHAMET VE CESARET HAREKETİDİR

Genel Başkan Yardımcımız İdris Baykan ise Memur-Sen’in zor ve dar bir zamanda kurulduğunu belirterek merhamet ve cesaret hareketi olduğunu ifade etti. Memur-Sen Kurucu Genel Başkanı Mehmet Akif İnan’ın bu camiaya büyük bir miras bıraktığını aktaran Baykan, Memur-Sen ve Sağlık-Sen’in bu şiarla erdemliler hareketi olma mücadelesi verdiğini söyledi. Sendikamızın bu günlere gelmesinde iş yeri temsilcilerimizin ve üyelerimizin büyük katkısı olduğunu hatırlatan Baykan, Sağlık-Sen’e hizmet veren herkese minnettar olduğunu belirtti.

BOLATÇI: SİZLERLE OLDUĞUM İÇİN MUTLUYUM

Toplantıda konuşan Ankara 2 No’lu Şube Başkanımız Erdal Bolatçı ise teşkilatın hedeflerinden bahsetti. Ankara’da sağlık çalışanlarının sorunları ve talepleriyle her zaman ilgilendiklerini söyleyen Erdal Bolatçı, Sağlık-Sen Ankara 2 No’lu Şubesi olarak sorunların çözümü için ilgili kurumlarla temas halinde olduklarını belirtti. Toplantıya katılanları selamlayan Bolatçı, “Sizlerle olduğum için büyük mutluluk yaşıyorum” dedi.

PAYLAŞ :