İnanç: Osmanlı Padişahları ‘Din Nasihattır’ Düsturunu Şiirlerine Taşıdı
12 Aralık 2017, Salı

Sağlık-Sen olarak düzenlediğimiz ‘Ufkumuzu Aydınlatanlar’ söyleşisinde bu hafta Hukukçu-Yazar Hayati İnanç, şair Osmanlı Padişahlarını, şiirleriyle anlattı. 

36 Osmanlı Padişahından sadece 3’ünün şiiri olmadığını söyleyen Hayati İnanç, “Sadece 3 Osmanlı Padişahının şiirine ben rastlamadım, rastlayan da duymadım” dedi.

Padişahlardan; Orhan Gazi, Sultan Abdülhamid Han ve V. Murad’ın şiirinin olmadığını belirten İnanç, bu padişahların dışında bütün Padişahların az ya da çok şiirle iştigal ettiklerini söyledi. “18 Padişahın divanı var, divan sahibi olmak demek; birkaç yüz şiiri harf sırasına göre dizerek iki kapak arasına koyacak hale gelmişler demektir” diyen İnanç, “Bunlar içinde en hacimli divanda Kanuni Sultan Süleyman’a ait Muhibbî’dir. Henüz yanlışlanmayan bilgiye göre Kanuni Sultan Süleyman, Balıkesirli Zâti hariç divan edebiyatı tarihimizde bütün şairlerden fazla gazele sahiptir” ifadelerini kullandı. Padişahların mahlaslarının olduklarını söyleyen İnanç, “III. Murat, Muradi mahlasını kullanmış, III. Selim, İlhami mahlasını kullanmış, çokça şiiri olan Padişahlardan biri olan II. Mustafa, Meftuni ve İkbali olmak üzere iki ayrı mahlas kullanmış, Fatih Sultan Mehmet ise Avni mahlasıyla yaşadığı dönemin en önemli şairlerinden olmuştur” diye konuştu.

Padişahların “Din nasihattir” Hadisi Şerifini şiirlerine taşıdıklarını belirten Hayati İnanç, Allah ve Peygamber aşkının padişahların şiirlerinde çok sık yer aldığını ifade etti. Şiirin asıl meselesinin soyutu boyutlandırmak olduğunu aktaran İnanç, Padişahların bu konuda çok yetenekli olduğunu ve bir gazellerinden kitaplar dolusu anlam çıkarılabileceğini söyledi. Osmanlı Padişahları gibi Avrupa devlet yöneticilerinin şair kişiliği olmadığını söyleyen İnanç, “İngiltere’den William Shakespeare ve İtalya’dan Dante Alighieri dışında bizim Padişahlarımızla kıyas edilecek çok isim yok. Hele devlet yönetimi katında örnek hatırlamıyoruz, diğer devletlerde bizim Padişahlarımız gibi söz üstatları olsa idi bize şu ana kadar ezberletmişlerdi” dedi.

Genel Başkan Vekilimiz Semih Durmuş, programımıza katılımı anısına Hayati İnanç’a hediye takdim etti.

PAYLAŞ :