Memiş: Sağlıkta İkinci Dönüşüm, Çalışanların Mağduriyetini Gidermeli
13 Kasım 2017, Pazartesi

Genel Başkanımız Metin Memiş, sağlıkta dönüşümün ikinci aşamasında, sağlık çalışanlarının yaşadığı mağduriyetin giderilmesi gerektiğini söyledi. Genel Başkanımız Memiş, Erzurum Şubemizin Sarıkamış’ta düzenlediği İl Divan Kurulu toplantısına katıldı. Burada konuşan Memiş, çeşitli konulara yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Ülkemizin sağlıkta büyük bir dönüşüm yaşadığını söyleyen Memiş, bu dönüşüm sonucu sağlık hizmeti sunum sayısı ve vatandaş memnuniyetinin birkaç misliyle arttığını ancak çalışan sayısının aynı oranda artmadığına dikkat çekti. Bunun da sağlık çalışanlarını mağdur ettiğini ve yıprattığını söyleyen Memiş, sağlıkta dönüşümün ikinci aşamasının bu sebeple çalışanlara yönelik olması ve mağduriyetleri sona erdirmesi gerektiğini kaydetti. Sağlık çalışanlarının en büyük mağduriyetinin adaletsiz performans sistemi ve yıpranma payı olduğunu belirten Memiş, “Sağlık çalışanlarımız, dönüşümdeki destansı başarıyı sağlarken yıprandılar, kendilerinden fedakarlık yaptılar. Ancak bunun karşılığını alamadılar. Ayrıca, performans sisteminin mağduru oldular. Yeni dönem, sağlık çalışanlarını kapsamalı ve mağduriyetlerini gidermelidir. Yapılan şehir hastanelerini teknik donanım açısından önemsiyor ve destekliyoruz. Ancak burada hizmet verecek sağlık çalışanlarının mağduriyetleri giderilmedikçe, hizmet kalitesinin artmasını bekleyemeyiz. Mersin’de açılan şehir hastanesi, bu ildeki toplam hastanelerden daha büyük bir alana sahip. Peki, şehir hastanesi açılınca, çalışan sayısı arttı mı; sembolik rakamlarla, evet” şeklinde konuştu.

YENİ İSTİHDAMLARLA İŞ YÜKÜ AZALIR

Sağlık çalışanlarının yükünün azaltılması, adaletsiz performans sisteminin değişmesi ve yıpranma payının hayata geçmesinin önemini de belirten Memiş, yeni istihdamlarla iş yükünün azalacağını kaydetti. Yıpranma payı konusunda, Sağlık-Sen’in büyük bir mücadele verdiğini söyleyen Memiş, konunun TBMM sürecine yaklaştığını kaydetti. Gerçekleşecek düzenlemenin bütün sağlık çalışanlarını kapsayacak içerikte olması gerektiğini dile getiren Memiş, bunun dışındaki bir çözüme sıcak bakmadığımızı söyledi.

Toplu sözleşme sürecine de değinen Memiş, şimdiye kadar birçok kazanım elde ettiğimizi belirtti. Sözde sendikaların hayallerine girmeyen konuları kazanıma dönüştürdüğümüzü de belirten Memiş, “Biz talep ederken, ‘olmaz’ diyenler, taleplerimiz kazanıma dönüşünce sahiplenme yarışına giriyorlar. Bu emek hırsızlarına prim vermeyelim, kazanımlarımıza sahip çıkalım. Kazanımlar kolay elde edilmiyor, siz sahada mücadele ediyorsunuz, biz genel merkez olarak sizin taleplerinizi hayata geçirmek için çalışıyoruz. Masa başında ve sosyal medyada emek hırsızlığı için bekleyenlere fırsat vermeyelim” dedi.

DUMAN: SAHADAN KOPUK SENDİKACILIK YAPMIYORUZ

Erzurum Şube Başkanımız Abdullah Duman da konuşmasında, bütün sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının sorunlarını yerinde tespit ederek, çözüme yönelik talepler oluşturduklarını ve genel merkeze ilettiklerini ifade etti. Sağlık-Sen büyüyor, çünkü hizmet kolu çalışanıyla, üyesiyle, temsilcisiyle, yönetimiyle bir ve beraber çalışıyor. Sahanın taleplerine kulak tıkamıyor. Talepleri kazanıma dönüştürüyor. Bu, kutlu bir yolculuktur. Bu yolculukta bizimle yol yürüyen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

YOĞUN KATILIM OLDU

Genel Başkanımız Metin Memiş’in yanı sıra toplantıya Sarıkamış Belediye Başkanı Köksal Toksoy, Ağrı Şube Başkanımız Fevzi Mağal, Kars Şube Başkanımız Hasan Yazıcı, Büro Memur-Sen Erzurum Şube Başkanı Nesimi Küçük, Bem-Bir-Sen Erzurum Şube Başkanı Abdullah Sunar ve Bayındır Memur-Sen Erzurum Şube Başkanı Abdullah Polat da katıldı.

PAYLAŞ :