Sorunların Çözümü ve Taleplerimizin Takibi İçin Bakan Akdağ’a Ziyaret
23 Eylül 2016, Cuma

Genel Başkanımız Metin Memiş, gündemdeki konuları değerlendirmek ve sağlık çalışanlarının sorunlarını iletmek üzere Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ı ziyaret etti. Ziyarette sağlık alanında yaşanan sorunları ve sağlık çalışanlarının problemleri konuşuldu ve bu sorunların çözümü için öneriler iletildi.


Ülkemizin bir darbe süreci yaşadığını ve olağanüstü bir dönemden geçtiğini belirten Genel Başkanımız Memiş, önceliğin terörle mücadele olmasıyla birlikte günlük hayatın da devam ettiğini, sağlık çalışanlarının sorunlarının çözülmesi ve beklentilerinin karşılanması gerektiğini ifade etti.


FETÖ bağlantısı incelemeleri kapsamında memuriyetten ihraç konularında Sağlık Bakanlığı yetkililerinin titiz çalışmalar yürüttüğüne inandığını ifade eden Memiş, FETÖ mensuplarının kamuda istihdamına asla müsaade edilmemesi gerektiğini söyledi. Memiş, incelemeler sonucunda bir masumun bile hakkının yenmemesi ve işinden olmaması gerektiğini, bu nedenle çalışmaların bir an önce hakkaniyetle sonuçlandırılıp FETÖ bağlantısı olmayanların da görevlerine iadesinin beklendiğini ifade etti.   


DÖNER SERMAYEDE ADALET SAĞLANMALIDIR
Görüşmede döner sermaye konusunda yeni mağduriyetler ortaya çıktığını belirten Genel Başkanımız Metin Memiş, Bakan Akdağ’a uygulamada farklılıklar olduğunu bunun da sağlık çalışanlarına olumsuz yansıdığını ifade etti. Memiş, “Son yıllarda döner sermaye konusunda hastanelerin mali sıkıntılarından dolayı katsayı artışı yapılmasına rağmen bunun çalışanlara yansımadığını görüyoruz. Çalışanların arasında adil bir paylaşım sağlamayan mevcut döner sermaye uygulamaları yerine çalışanların hakkını aldığı bir sistem geliştirilmelidir. Dağıtılacak döner sermaye tutarı artırılmadan bunun yapılabil ir” şeklinde konuştu.

YIPRANMA PAYI SORUNU BİR AN ÖNCE ÇÖZÜLMELİ
Memiş, yıpranma payı konusundaki çalışmaların sağlık çalışanlarının tamamını kapsayacak şekilde tamamlanması talebini dile getirdi. Sağlık-Sen programına katılan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan 5 yıllık çalışma süresine 1 yıl yıpranma payı sözünün alındığını söyleyen Memiş,  toplu sözleşmede bu konuda “Bilim Kurulu” kurulmasına karar verildiğini söyledi. Genel Başkanımız Memiş “Sağlık-Sen olarak katıldığımız bu kurulun çalışmalarını tamamlamadan dile getirilen nöbete dayalı yıpranma payı, sağlık çalışanlarımızın beklentilerini karşılamaz. Sahanın taleplerine uzak kalır. Yapılacak çalışma, bütün sağlık çalışanlarının yıpranma payı almasını sağlamalıdır” dedi.

GÖREVDE YÜKSELME SINAVI BİR AN ÖNCE YAPILMALIDIR
Sağlık Bakanı Akdağ’a geçtiğimiz yılki Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı sonrası yapılan yerleştirmeler sonrası bazı kadroların boş kaldığını ifade eden Genel Başkanımız, “Sınav sonrası yapılan yerleştirmeler sonucunda kadroların çoğu boş kalmıştır. Bu sebeple kısa zamanda Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı’nın yapılmasını ve bu sınav sonucunda boş kalan kadroların doldurulmasını istiyoruz” dedi.

YENİ PERSONEL ALIMLARI İLE İŞ YÜKÜNÜN AZALATILMASI SAĞLANACAKTIR
Yeni personel alınacağına yönelik açıklamaları büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Memiş, “Yılsonuna kadar 12 bin yeni personel alınmasını olumlu karşılıyoruz. Hâlihazırdaki yetersiz istihdam, sağlık çalışanlarının hem iş yükünü artırmakta, hem de onları yıpratmaktadır. Umuyoruz ki yeni personel alımları ile daha iyi çalışma koşulları sağlanacaktır. Özellikle bu konuda Maliye Bakanlığı ile yapacağımız görüşmelerde de Sağlık Bakanlığı için personel istihdamı konusunda yeterli desteği vermesi için ısrarcı olacağız” dedi.

SÖZLEŞMELİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ KADRO BEKLENTİSİ 
Sözleşmeli sağlık çalışanlarının kadro beklentisini de dile getiren Genel Başkanımız Memiş, “Ülke gündemi sebebiyle dile getirilmeyen, ancak bekleyen sorunlardan birisi de kadro bekleyen sözleşmeli çalışan arkadaşlarımızdır. Taşeron ve 4/C’lilerle ilgili çalışmalar başladı, ancak henüz sonuca ulaşılamadı. Bu çalışmalarla birlikte kadro bekleyen 4/B’liler, vekil ebe hemşireler ve kamu dışı aile sağlığı çalışanlarının kadro beklentisinin de karşılanmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.


112 ÇALIŞANLARININ YEMEK PARASINI ÖDEMEYENLER VAR 
112 çalışanlarına yemek parası ödenmesi konusunda bazı mağduriyetlerin yönetici kaynaklı devam ettiğini belirten Genel Başkanımız Memiş, “112 Çalışanlarının yemek yardımı sorunu geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayınlanarak çözülmüştü. Fakat sahada bazı yöneticilerin bu düzenlemeye uymadığına yönelik haberler alıyoruz. Konuyu tereddüde mahal bırakmayacak şekilde ele alıp çözüme kavuşturmak gerekiyor” dedi.


Sözleşmeli yöneticilerin izinlerinde kesinti sorununa da değinen Genel Başkanımız, “Tüm sağlık çalışanlarının ayda 5, yılda 10 güne kadar izinlerinden döner sermaye kesintisi yapılmaması uygulaması sözleşmeli yöneticilerde uygulanmamaktadır. Maliye Bakanlığı kesilmemesi konusunda olumlu görüş belirtmiştir. Bu konu yazıya dökülmüş ve Maliye Bakanlığı’nda onay beklemektedir. İlgili personel konunun çözümünü beklemektedir” dedi.

 

AKDAĞ: HASSAS DAVRANIYORUZ
Sağlık hizmetlerinde personel ihtiyacının farkında olduklarını belirten Bakan Akdağ, bu ay alınacak 6 bin personele ek olarak yılsonuna doğru 6 bin kişinin daha istihdam edileceğini ifade etti. Konuşmasında, açığa alma ve memuriyet ilişiğini kesme konusuna da değinen Akdağ, bu konularda son derece hassas davrandıklarını, tedbir gereği açığa aldıkları ancak yapılan incelemelerde FETÖ ile bağlantısı olmadığı anlaşılan personelin görevlerine iade edildiğini ve iade işlemlerinin devam edeceğini söyledi. İnceleme ve araştırmaların halen sürdüğünü söyleyen Bakan Akdağ, adaletli olmaya çalıştıklarından kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini ifade etti. 


Sözleşmeli personelin kadro talebinin daha önce de Sağlık-Sen tarafından gündeme getirildiğini söyleyen Akdağ, toplu sözleşmede mutabık kalınan konularda çalışmaların sürdüğünü, diğer kadro talepleri konusunda da bir durum değerlendirmesi ve ön çalışma yapabileceklerini ifade etti. 


Bakan Akdağ, yıpranma payı konusunda Sağlık Bakanlığı’nın üzerine düşen değerlendirmeleri yaptığını, sağlık çalışanlarının bu konudaki beklentilerini ve taleplerini önemsediklerini söyledi.  


Sözleşmeli yöneticilerin izinlerinden yapılan döner sermaye kesintisinin giderilmesi konusunu kısa sürede sonuçlandıracaklarını belirten Bakan Akdağ, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavını da önümüzdeki aylarda planlayacaklarını kaydetti.

PAYLAŞ :