27 Mayıs, Utancın Yıl Dönümü
27 Mayıs 2016, Cuma

Demokrasi tarihimizde kara bir leke olan 27 Mayıs askeri darbesinin yıldönümünde, idam edilen Başbakan Adnan Menderes ve arkadaşlarını rahmetle anarken, yapılan darbenin utancını yaşıyoruz. Millet iradesine gösterilen tahammülsüzlüğün yanı sıra, güç ve ihtiras peşinde olanların milletimize ve devletimize yaşattığı acı ve demokrasi tarihimizde açtığı yaranın izleri 56 yıl geçmesine rağmen silinmiş değildir.


Cumhuriyet tarihimizde gerçekleşmiş ilk askeri darbe olma özelliğini de taşıyan 27 Mayıs darbesiyle iktidarı ele geçiren askeri yönetim, önce yasama ve yürütmeyi gözaltına almış, daha sonra çok sayıda öğretim görevlisini görevden uzaklaştırmış, bazı üniversiteleri de kapatmıştır. Yine yüzlerce hakim ve yargıcı da görevden alan darbeci yönetim, darbe karşıtı askerleri de etkisizleştirmeyi ihmal etmemiştir.


27 Mayıs darbesinden sonra da darbe ve muhtıralar yaşayan milletimiz artık bilinçlenmiş, hem iradesine hem demokrasisine sahip çıkmıştır. 27 Nisan e-muhtırasına karşı dik bir duruş sergileyen siyasi iktidarın arkasında duran milletimiz, Memur-Sen olarak bizlerin öncülüğünde gerçekleşen Ortak Akıl Mitingleri’ye darbelere de darbecilere de ‘dur’ demiştir. Daha sonra gerçekleştirilmek istenen 17-25 Aralık darbesinde de milli iradeden yana taraf olan milletimiz, demokrasiye bağlılığını bir kez daha göstermiştir. Milletimiz 12 Eylül askeri darbesi ve 28 Şubat postmodern darbe ile de tarifsiz acılar yaşamış, demokrasimiz tamiri zor yaralar almıştır. 


Bunun yanı sıra milli iradeden rahatsız olan odakların kışkırtmaları ve darbe çığırtkanlığı yapmalarına karşın, günümüz askeri yönetimi de demokratik sistem içerisinde kendi yerine konumlandığını ve günlük siyasi tartışma ve olayların dışında olduğunu beyan ederek, demokrasiye bağlılığını bir kez daha ortaya koymuştur.


Unutulmamalıdır ki, darbeler ve darbeciler hep lanetle anılmıştır ve bundan sonra da anılmaya devam edilecektir. Döktükleri kan, sebep oldukları acılar, bu darbecilerin peşini hem bu dünyada, hem de ahirette bırakmayacaktır.


Bu tür utanç verici darbelerin bir kez daha yaşanmamasını umuyor, bu darbeyi yapanları ve yardım edenleri lanetliyor, Merhum Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan olmak üzere tüm demokrasi şehitlerimizi rahmet ve saygıyla anıyoruz.

PAYLAŞ :