Sendikalı Memur Yılda 2 Bin TL'ye Yakın Fazla Maaş Alacak
05 Ekim 2021, Salı

Giresun Sağlık Sen Şubesi olarak temsilcilerimizle bir araya gelerek 6. Dönem Toplu Sözleşme kazanımlarını ve detaylarını paylaştık. Giresun'da sağlık sektöründe çalışanlarımızın yaşadığı sıkıntıları paylaştık. 5. Dönem Toplu Sözleşmede hükümetin teklifi reddettik hakem heyetine gitti ama bunun yanında da hizmet kollarının kazanımları da yok sayıldı. Bu yüzden; "Yetmez ama Evet!" diyoruz.

Pandemi savaşının en ön safında yer alan sağlık çalışanlarımızın en büyük sorunlarından biri de "döner sermaye" ödemesiydi. Türkiye genelinde bulunan hastanelerin hemen hemen %90'ında döner sermaye ödemesi yapılmıyor. Bu şu demek sağlık çalışanlarının maaşları azalıyor. Bunun ilgili tüm sorunları dile getirdik. ama  çözüme ulaştıramadık,ilaç olmaya çalıştık. Bu minvalde Sabit ödemelere %20 oranında zam alarak kaybolan döner sermayeyi aylık sabit hale getirmeyi başardık.

Bunun yanında yılan hikayesine dönen 3600 ek göstergesi ve 3+1 dışı süresiz sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi konusu da bu toplu sözleşme döneminde çözüme kavuşturuldu ve 2022 yılı içerisinde her iki sorunda Memur Sen heyetiyle kanunlaşacak. Resmi ve Dini bayramlarda nöbetlere %25 oranında zam yapıldı. Acil hizmet nöbetine %50 zam yapıldı. Daha önce Sağlık Sen'nin açtığı davayla Sağlık Bakanlığının ödediği ve sonrasında Bakanlığın Üst mahkemede kazanıp pandemi döneminde personelden faiziyle geri istediği para bu sefer toplu sözleşmeye girerek kanun olmaya yaklaştı. Bu belkide sendikamızın hukuksal olarak mücadele ettiği paraların çalışanlardan alınmamasının veya alınmışsa bile geri ödenmesinin yolunu açabilecek.Kadro ünvan katsayısı ilavesine 0 oranında zam yapıldı. Aile ve Sosyal Hizmet tazminatına 0 zam yapıldı. Bir diğer kazanımımız ise idari izinlerde çalışanlara nöbet ücretinin ödenmesi. Biliyoruz ki kamuda idari izin verildiğinde çalışan çalışıyor tatile gidebilen gidiyordu. Bu sefer çalışan nöbet ücretini alacak, buradaki karmaşa sona ermiş olacak. 

Sendkilalı olmanın önemi artıyor, Zamsız olarak 2022 yılında Sendikalı bir memur sendikasız bir memurdan 2000 TL'ye yakın fazla maaş alacak. Sendikalı olmanın önemi artacak. Bu kazanım sadece hizmet kolunda %1 oranında üye sayısına sahip sendikalar faydalanabilecek. Memur Sen başta olmak üzere toplu sözleşmede varlığı ve yokluğu bir olan diğer sendika üyeleri de faydalanabilecektir. 

Şube başkanı Kerim Süral; bu toplu sözleşmeye yetmez ama Evet diyoruz. 2019 yılında 5. dönem toplu sözleşme sonrası çalışanlarımızı ziyaret edemedik. Hem pandemi vardı hemde anlatabilecek bir kazanımımız yoktu. Fakat 6. dönem toplu sözleşmesinde anlatacağımız çok şey var. Sorunlar bitmedi ama sendikal mücadele uzun soluklu bir maratondur. Her zaman hep ileriye diyoruz.

 

PAYLAŞ :