Unvan değişikliği sınavı hangi unvanlar için yapılmaktadır?
09.02.2023

Sağlık bakanlığında çalışmaktayım. Unvan değişikliği sınavları hangi kadrolar için yapılıyor. Meslek lisesi mezunuyum. Açılan unvan değişikliği sınavına girebilir miyim?

Cevap
Sağlık-Sen     16.11.2023

657 sayılı Devlet Memurlar Kanununun temel ilkeleri 3 üncü maddesinde Sınıflandırma, Kariyer ve Liyakat olarak belirtilmiş olup,  Liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, Devlet memurları ile 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki kamu iktisadî teşebbüslerinde görev yapan sözleşmeli personelin görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik ile memurların görevde yükselmeleri unvan değişiklikleri bu çerçevede sınıf değişiklikleri objektif kriterlere bağlanmıştır. Söz konusu Yönetmelik 18/4/1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin tanımların yapıldığı 4’üncü maddesinin  (g) bendinde “Unvan değişikliği sınavı: En az ortaöğretim düzeyinde meslekî veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanabilmek için yapılan sınavı,”ifade edeceği belirtilmiştir.

Anılan Yönetmeliğin Ek 3’üncü maddesinde “Bu Yönetmelik kapsamındaki personelin, en az ortaöğretim düzeyinde mesleki veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanmaları, bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde yapılacak unvan değişikliği sınavı sonundaki başarısına göre gerçekleştirilir.

Unvan değişikliği yazılı sınavları, kurumlarca belirlenecek görev alanları ve atama yapılacak görevin niteliğine ilişkin konularda yaptırılır ve bu sınavlara katılacaklarda, kurumda veya öğrenim durumları ile ilgisi bulunmayan görevlerde belirli süre hizmet yapmış olma şartı aranmaz. Unvan değişikliği sınavı kapsamındaki görevlere, sadece kurumun kendi personeli başvurabilir.

Bu Yönetmelik kapsamındaki personelden doktora öğrenimini bitirmiş olanlar, unvan değişikliği sınavına katılmaksızın öğrenimle ihraz edilen görevlere atanabilirler.

Unvan değişikliği sınavlarıyla ilgili iş ve işlemleri sınav kurulu yürütür.”hükmü yer almaktadır.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin de unvan değişikliği sınavı tanımı yapılmış unvan belirlemesi yapılmamıştır.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik hükümleri uyarınca kurumsal görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmelikleri yürürlüğe konulmaktadır.

17.04.2014 tarihli ve 28975 sayılı Resmi Gazetede Sağlık Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Söz konusu Yönetmelikte disiplin cezası alan memurların görevde yükselme sınavına girme engel bir düzenlemeye yer verilmemiştir.

Anılan Yönetmeliğin tanımların yapıldığı 4’üncü maddesinin (l) bendinde “Unvan değişikliği sınavı: En az ortaöğretim düzeyinde meslekî veya teknik eğitim sonucu ihraz edilen unvanlara ilişkin görevlere atanabilmek için yapılacak yazılı sınavı,”ifadesi yer almakta görevde yükselme ve unvan değişikliği kadroları ise 5 inci maddenin 3’üncü fıkrasında  “Unvan değişikliğine tabi kadrolar şunlardır:

a) Uzman tabip, uzman (T.U.T.G.), uzman diş tabibi, tabip, diş tabibi, eczacı, avukat, mühendis, mimar, veteriner hekim, matematikçi, istatistikçi, kimyager, fizikçi, sağlık fizikçisi, çocuk gelişimcisi, biyolog, psikolog, sosyolog, antropolog, sosyal çalışmacı, diyetisyen, fizyoterapist, fizikoterapist, iş ve uğraşı terapisti (ergo terapist), perfüzyonist, dil ve konuşma terapisti, tercüman, mütercim, kütüphaneci, tekniker, teknik ressam, ressam, grafiker, şehir plancısı, programcı, tıbbî teknolog, sağlık teknikeri, hemşire, hemşire yardımcısı, ebe, sağlık memuru, sağlık teknisyeni, laborant, diş protez teknisyeni, odyolog, teknisyen ve imam hatip.”ifadesi ile düzenlenmiştir.

Anılan hüküm ile Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Personeli unvan değişikliğine tabu kadro unvanları sayılmıştır. Teknisyen unvanı da bu unvanlar arasında sayılmıştır.

  Yukarıda yer verilen hükümler ve açıklamalar uyarınca; Unvan değişikliği sınavları Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin tanımına uygun kurumsal yönetmelikte belirlenene kadro unvanları için yapılabilmektedir.

Teknisyen unvanı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği sayılmıştır. Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları motor meslek lisesi mezunu teknisyene ihtiyaç duymaları halinde unvan değişikliği sınavı açmaları mümkün bulunmaktadır.

Sorular Anasayfasına Dön