Süt izni ne zaman başlamaktadır?
07.02.2023

Memur olan eşim doğum yaptı süt iznini ne zaman kullanmaya başlayacak? Eşim Süt izninin başlama tarihi nasıl tespit edilmektedir?

Cevap
Sağlık-Sen     16.10.2023

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 23 üncü maddesinde "Devlet memurları, bu kanunda gösterilen süre ve şartlarla izin hakkına sahiptirler."denilmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 104’üncü maddesinin (D) bendinde “Kadın memura, çocuğunu emzirmesi için doğum sonrası analık izni süresinin bitim tarihinden itibaren ilk altı ayda günde üç saat, ikinci altı ayda günde birbuçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve günde kaç kez kullanılacağı hususunda, kadın memurun tercihi esastır.”ifadesi yer almaktadır.

Söz konusu (D) bendi uyarınca doğum yapan kadın memurun çocuğunu emzirmesi için analık iznin bitim tarihinden itibaren 6’şar aylık iki periyot halinde 3 ve 1,5 saatlik süt izni kullanması öngörülmüştür.

Süt izninin saatlerinin belirlenmesi kadın memura bırakılmıştır.

Doğum izinleri ve mazeret izinlerinde (süt izni)uygulama birliğinin sağlanması amacıyla Devlet Personel Başkanlığınca Kamu Personel Genel Tebliği Seri No:6 13/04/2016 tarihli ve 29683 sayılı Resmi gazete de yayımlanmış bulunmaktadır.

            Söz konusu tebliğde süt izninin kullanımı ayrıntılı olarak izah edilmiştir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 104’üncü maddesinin (A) bendinde “Kadın memura; doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı hafta süreyle analık izni verilir. Çoğul gebelik durumunda, doğum öncesi sekiz haftalık analık izni süresine iki hafta eklenir. Ancak beklenen doğum tarihinden sekiz hafta öncesine kadar sağlık durumunun çalışmaya uygun olduğunu tabip raporuyla belgeleyen kadın memur, isteği hâlinde doğumdan önceki üç haftaya kadar kurumunda çalışabilir. Bu durumda, doğum öncesinde bu rapora dayanarak fiilen çalıştığı süreler doğum sonrası analık izni süresine eklenir. Doğumun erken gerçekleşmesi sebebiyle, doğum öncesi analık izninin kullanılamayan bölümü de doğum sonrası analık izni süresine ilave edilir. Doğum öncesi analık izninin başlaması gereken tarihten önce gerçekleşen doğumlarda ise doğum tarihi ile analık izninin başlaması gereken tarih arasındaki süre doğum sonrası analık iznine ilave edilir. Doğumda veya doğum sonrasında analık izni kullanılırken annenin ölümü hâlinde, isteği üzerine memur olan babaya anne için öngörülen süre kadar izin verilir. Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu eşiyle birlikte veya münferit olarak evlat edinen memurlar ile memur olmayan eşin münferit olarak evlat edinmesi hâlinde memur olan eşlerine, çocuğun teslim edildiği tarihten itibaren sekiz hafta süre ile izin verilir. Bu izin evlatlık kararı verilmeden önce çocuğun fiilen teslim edildiği durumlarda da uygulanır.”ifadesi yer almaktadır.

Söz konusu (A) bendi uyarınca doğum yapan kadın memura doğum öncesi 8 ve doğum sonrası da 8 hafta olmak üzere 16 altı hafta analık izni verilmesi gerekmektedir.

Hamilelik çoğul gebelik olması halinde doğum öncesi analık iznine 2 hafta ilave edilmektedir.

-Doğum öncesi 3 hafta hariç çalışarak geçirdiği süreler doğum sonrası analık izni ile birleştirilebilmektedir.

- Muhtemel doğum tarihinden önce erken doğum olması halinde doğum öncesi kullanılmayan analık izni doğum sonrasına ilave edilebilmektedir.

            Bu çerçevede; doğum yapan kadın memura doğum sonrası analık izninin bitim tarihi

-8 hafta olabilir.

-8+5=13 hafta olabilir.

-ya da erken doğum sebebiyle doğum öncesi kullanılamayan analık izni doğum sonrasına aktarılabilir.(8 + kullanılamayan analık izni)

Süt izni doğum tarihi esas alınmak suretiyle doğum sonrası analık izin süresinin bitim tarihinde başlamaktadır. Bu süre kişinin durumuna göre yukarıda açıklandığı üzere farklılık arz edebilmektedir.

Sorular Anasayfasına Dön