Sağlık mazeretinden nasıl yer değiştirebilirim?
17.03.2023

Devlet memuruyum. Böbrek rahatsızlığım çıktı. Doktor diyalize girmem gerektiği belirtmektedir. Diyaliz tedavisi nedeniyle başka yere tayin olabilir miyim? Ne yapmam gerekmektedir? Hizmetiniz için teşekkür ederim

Cevap
Sağlık-Sen     23.10.2023

Memurların yer değiştirme suretiyle atanmaları 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72 ikinci maddesinde hükümler çerçevesinde düzenlenmiş olup Mezkur 72’nci maddenin son fıkrası hükmü gereğince 19/4/1983 tarih ve 83/6525 sayılı Bakanlar Kuru Kararı ile karalaştırılan Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik 25/6/1983 tarih ve 18088 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu Yönetmelikte;

“Hizmetin Gereği Olarak Yapılabilecek Yer Değiştirmeler”e,

“Memurun İsteği Üzerine Yapılabilecek Yer Değiştirmeler”e,

“Sağlık Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği”ne, 

“Aile Birliği Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği”ne ,

“Can Güvenliği Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği”ne ilişkin düzenlemelere yer verilmiş bulunmaktadır.

Sağlık mazeretine bağlı yer değişikliği Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin 13’üncü maddesinde “Memurun sağlık mazeretine dayanarak yer değiştirme talebinde bulunabilmesi için; kendisi, eşi, annesi, babası, bakmakla yükümlü olduğu çocukları ve yargı kararı ile vasi tayin edildiği kardeşinin hastalığının görev yaptığı yerde tedavisinin mümkün olmadığı veya mevcut görev yerinin söz konusu kişilerin sağlık durumunu tehlikeye düşüreceğini eğitim ve araştırma hastanesi veya üniversite hastanesinden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi gerekir.

Sağlık mazeretine dayalı olarak yapılacak yer değişikliğinde memur aynı hizmet bölgesi içinde başka bir hizmet alanına, bu şekilde mazeretin karşılanamaması halinde ise başka bir hizmet bölgesinde kurumca ihtiyaç duyulan ve mazeretinin karşılanabileceği bir hizmet alanına atanabilir.” denilmek suretiyle düzenlenmiştir.

Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değişikliği Yönetmeliği 19 uncu maddesinde sağlık mazeret tayini için düzenlemeye yer verilmiştir. İlgili madde;

"(1) Personelin kendisinin, eşinin, annesinin, babasının, bakmakla yükümlü olduğu çocuklarının ve yargı kararı ile vasi tayin edildiği kardeşinin hastalığının görev yaptığı yerde tehlikeye girdiğini veya görev yerinin değişmemesi hâlinde tehlikeye gireceğini, üniversiteler veya Bakanlık eğitim ve araştırma hastanelerinden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi halinde tedavinin yapılabileceği bir sağlık kurum veya kuruluşunun bulunduğu veya sağlığının olumsuz etkilenmeyeceği bir ilin münhal kadrolarına sağlık mazereti değerlendirme komisyonu kararı doğrultusunda atanır. 

(2) Sağlık mazereti değerlendirme komisyonu, gerekli durumlarda bu raporların başka eğitim ve araştırma hastanelerinin sağlık kurullarınca da usule ve fenne uygunluğunun tespit edilmiş olma şartını arayabilir."

MEMUR KİMLER İÇİN SAĞLIK MAZERETİNDEN FAYDALANABİLİR:

      Kendisi,

      Eşi,

      Annesi,

      Babası,

            Bakmakla yükümlü olduğu çocukları,

            Yargı kararı ile vasi tayin edildiği kardeşinin,

SAĞLIK KURULU RAPORUNUN NEREDEN ALINMASI GEREKİR:

             Eğitim ve araştırma hastanesi

             Üniversite hastanesi

SAĞLIK KURULU RAPORUNDA NE BELİTİLMELİ:

             Hastalığının görev yaptığı yerde tedavisinin mümkün olmadığı,

             Mevcut görev yerinin söz konusu kişilerin sağlık durumunu tehlikeye düşüreceği

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; rahatsızlığınız sebebiyle eğitim ve araştırma hastanesi veya üniversite hastanesinden hastalığının görev yaptığı yerde tedavisinin mümkün olmadığı veya mevcut görev yerinin söz konusu kişilerin sağlık durumunu tehlikeye düşüreceğinin belirtildiği bir sağlık kurulu raporu almanız halinde sağlık mazeretinden faydalanmanızın mümkün bulunmaktadır.

Sorular Anasayfasına Dön