Hekim dışı sağlık personelinin disiplin amiri kimdir?
19.01.2023

röntgen teknisyeninin, sağlık memurunun, hemşirenin, sağlık teknikerinin disiplin amiri sağlık bakım hizmetleri müdürü mü? Biz başhemşireye bağlı olduğumuzu sanıyorduk, sağlık personellerinin disiplin amiri kimdir?

Cevap
Sağlık-Sen     17.10.2023

Disiplin amirleri, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 124. Maddesinde tanımlanmıştır.

"Disiplin amirleri; kurumların kuruluş ve görev özellikleri dikkate alınarak Devlet Personel Başkanlığı'nın görüşüne dayanılarak özel yönetmeliklerinde tayin ve tespit edilecek amirlerdir."

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Disiplin Yönetmeliği, hastanelerde çalışan personellerin hangi disiplin amirlerine bağlı olduğunu gösteren mevzuattır. Başhemşirelik makamı disiplin amiri değildir.

En son 2013 tarihinde yapılan değişiklik ile Röntgen teknisyeni, laboratuvar teknisyeni, toplum sağlığı teknisyeni, anestezi teknisyeni Başhekimlikten Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürüne bağlanmıştır.

Yönetmeliğin III sayılı cetveline baktığımızda Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürünün birim ve personelleri şu şekilde sıralanmıştır;

"Müdür Yardımcısı, Hemşire, Hemşire Yardımcısı, Ebe, Sağlık Teknikeri, Laborant, Diş Protez Teknisyeni, Sağlık Memuru, Sağlık Teknisyeni ve Müdüre bağlı olarak çalışan diğer personel"

Bu durumda bağlı olduğunuz disiplin amiri Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü olmaktadır. Başhemşire idari makam değildir disiplin amiri değildir.

Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürünün görev ve yetkileri Türkiye Kamu Hastaneleri Taşra Teşkilatı Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge isimli mevzuatta düzenlenmiştir.

Yönergenin 18. maddesi;

Sağlık bakım hizmetleri müdürü MADDE 18-

(1) Sağlık bakım hizmetleri; sağlık tesisine başvuran hastaların kabulünden ayrılış işlemleri tamamlanana kadar geçen süre içerisinde, müdavi hekimin teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hususlarındaki direktifleri dikkate alınarak hasta ve çalışan hakları, güvenliği ile memnuniyeti ilkeleri çerçevesinde sunulan hizmetler ile hastanın nakli, sosyal destek sağlanması, hizmete erişiminin kolaylaştırılmasını sağlamaya yönelik sunulan hizmetlerin bütünüdür.

(2) Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürünün görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:

1) Sağlık bakım hizmetlerinin planlanması, etkin ve verimli hizmet sunulması, kendisine bağlı birimler ve ilgili diğer birimler ile işbirliği ve uyum içerisinde hizmetlerin yürütülmesi, denetlenmesi ve değerlendirilmesini sağlamak.

2) Hasta bakım hizmetlerinde çalışan personelin görev yerlerini hastane yöneticisinin onayını alarak planlamak.

3) Sağlık bakım hizmetlerinin aksamadan sürdürülebilmesi için her türlü ilaç, tıbbi sarf, malzeme ve cihazların yeterli miktarda ve ihtiyaç duyulduğunda kullanıma hazır olarak bulundurulmasını sağlamak. İlaç ve malzemelerin güvenli şekilde kullanımını, takibini, saklanmasını, korunmasını ve kayıtlarının düzenli bir şekilde tutulmasını sağlamak.

4) Tıbbi işlemler ve bakım hizmetlerinde kullanılan araç, gereçlerin, kullanım öncesi ve sonrası sterilizasyon ve dezenfeksiyonu işlemlerinin yapılmasını ve denetlenmesini yapmak.

5) Kurum politikaları doğrultusunda hasta bakım hizmetlerinde çalışan personelin performans ve verimliliğini değerlendirerek, verimliliği artırmaya yönelik tedbirleri almak.

6) Kurum politikaları doğrultusunda ilgili personelin hizmet içi ve uyum eğitim programlarının takibi, değerlendirmesi, geliştirmesi ve denetlenmesi işlemlerini yürütmek.

7) Sağlık tesisinin tıbbi hizmet alanlarının temizliği, yemek sunum hizmetleri, refakatçi ve ziyaretçi uygulamalarını idari mali hizmetler müdürü ile birlikte planlamak.

8) Sağlık bakım hizmetleri ile ilgili alanlardaki mefruşatın ve demirbaşların kullanıma uygunluğu, temizlik kalitesi, niteliği, iç düzenleme ve uyumunun takibini yapmak.

9) Hastane yöneticisi tarafından verilen diğer görevleri yapmak.

Sorular Anasayfasına Dön