Başka kurumda elde edilen unvana yeniden atanılabilir mi?
16.05.2023

Belediyede mühendis olarak çalışıyordum. İstanbul’da tanıştığım eşimle evlendim. İstanbul’a mühendis olarak naklen atanmak için çok uğraştım fakat bir türlü mühendis olarak nakil olabileceğim bir kurum bulamadım. Kamu hastaneleri kurumuna düz memur olarak naklen gelebildim. Şükür aile birliğini sağlayabildik ama mali olarak çok kaybım bulunmaktadır. Kurumda sınavsız olarak yeniden mühendis kadrosuna atanabilir miyim?

Cevap
Sağlık-Sen     16.11.2023

657 sayılı Devlet Memurlar Kanunun temel ilkeleri 3 üncü maddesinde Sınıflandırma, Kariyer ve Liyakat olarak belirtilmiş olup,  Liyakat ve kariyer ilkeleri çerçevesinde, hizmet gerekleri ve personel planlaması esas alınarak, Devlet memurları ile 8/6/1984 tarihli ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamındaki kamu iktisadî teşebbüslerinde görev yapan sözleşmeli personelin görevde yükselme ve unvan değişikliklerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla “Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik ile memurların görevde yükselmeleri unvan değişiklikleri bu çerçevede sınıf değişiklikleri objektif kriterlere bağlanmıştır. Söz konusu Yönetmelik 18/4/1999 tarih ve 23670 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmeliğin geçici 3’üncü maddesinde “Bu Yönetmelik kapsamına giren unvanları, ilgili mevzuatı uyarınca kazananların hakları saklıdır. 18/4/1999 tarihinde görevde bulunan ve aynı tarih itibarıyla iki yıllık yükseköğrenim mezunu olanlar, diğer koşullara sahip oldukları takdirde, 5 inci maddenin uygulanması bakımından dört yıllık yükseköğrenim mezunu kabul edilirler.”denilmektedir.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik hükümleri uyarınca kurumsal görevde yükselme ve unvan değişikliği yönetmelikleri yürürlüğe konulmaktadır.

17.04.2014 tarihli ve 28975 sayılı Resmi Gazetede Sağlık Bakanlığı Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği yayımlanarak yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavına tabi kadroların düzenlendiği 5 inci maddesinde “(3) Unvan değişikliğine tabi kadrolar şunlardır:

a) Uzman tabip, uzman (T.U.T.G.), uzman diş tabibi, tabip, diş tabibi, eczacı, avukat, mühendis, mimar, veteriner hekim, matematikçi, istatistikçi, kimyager, fizikçi, sağlık fizikçisi, çocuk gelişimcisi, biyolog, psikolog, sosyolog, antropolog, sosyal çalışmacı, diyetisyen, fizyoterapist, fizikoterapist, iş ve uğraşı terapisti (ergo terapist), perfüzyonist, dil ve konuşma terapisti, tercüman, mütercim, kütüphaneci, tekniker, teknik ressam, ressam, grafiker, şehir plancısı, programcı, tıbbî teknolog, sağlık teknikeri, hemşire, hemşire yardımcısı, ebe, sağlık memuru, sağlık teknisyeni, laborant, diş protez teknisyeni, odyolog, teknisyen ve imam hatip.”denilmektedir.

Yönetmeliğin kazanılmış haklar 25’inci maddesinde “(1) Bu Yönetmelik kapsamına giren unvanları, ilgili mevzuatı uyarınca ihraz etmiş olanların kazanılmış hakları saklıdır.”hükmü ile düzenlenmiştir.

Yukarıda yer verilen hükümler ve açıklamalar uyarınca; belediyede elde etmiş olduğunuz mühendis unvanına kurumunuzda sınavsız olarak atanmanız mümkün bulunmaktadır.

Sorular Anasayfasına Dön