Sağlık-Sen, Tam Gün Hakkındaki Görüşlerini Komisyona Anlattı

Sağlık-Sen, TBMM Aile ve Sağlık Komisyonu’na geri çekilen Tam Gün Yasası hakkındaki görüşlerini, komisyon çalışması sırasında üyelere sundu. Komisyon Başkanı Necdet Ünüvar ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun da bulunduğu oturumda konuşan Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş baştan beri tam günü, tek yerde çalışmayı desteklediklerini söyledi.

Görüşülmekte olan Tam Gün Yasası Tasarısı’nın mevcut halini, sahanın sorunlarından ve sağlık sisteminin geleceğine ilişkin gerçeklerden uzak bulduklarını ve desteklemediklerini ifade eden Metin Memiş, “Sağlık çalışanlarımız, tam gün çalışma sistemini yasa çıkmadan önce sahiplenmiş ve hekimlerin yaklaşık yüzde 90’ı tam güne geçmiştir. Bugün ise yüzde 96’lık bir hekim kesimi tam gün çalışmaktadır. Hekimlerimiz hükümetin hedeflerini paylaşarak bu konuda samimi bir adım atmış, ancak maalesef çıkarılan tam gün yasasıyla, bu samimi adıma hak ettiği karşılık verilmemiştir. Tam güne yüzde 96’lık bir çalışan desteği sağlanmışken, bizzat Sağlık Bakanlığımızın verileriyle ortaya çıkan yüzde 65’lik çalışan memnuniyetsizliğine; Sayın komisyon üyelerimizin dikkatlerini çekmek istiyorum.” şeklinde konuştu.

Bu mutsuzluğu besleyen sorunlarla ilgilenmenin, konunun üniversite hocalarının hakları ekseninden çıkarılıp mevcut durumu daha iyi okumalarını sağlayacağını dile getiren Memiş, “Üniversite öğretim üyelerimizin daha fazla hekim yetiştirmesi, araştırmaya daha fazla zaman ayırması için tüm mesaisini üniversiteye harcaması gerektiğine inanıyoruz.” dedi.

Komisyona aktardığı görüşlerin sahadan yansıyan bilgiler ışığında oluşturulduğunu da belirten Memiş, önerilerini ise şu şekilde sıraladı:

·         Sağlık çalışanlarımıza da yıpranma payı getiren düzenleme bu yasa tasarısında yer almalıdır.

·         Sağlık çalışanlarının ek ödeme gelirleri emekliliklerine yansıtılmalıdır.

·         Sağlık çalışanlarının gelirlerinin yüzde 80’i sabit ödeme, yüzde 20’si performansa dayalı olmalı

·         Farklı istihdam türleriyle farklı haklar altında çalışan, 4-C’liler, vekil ebe-hemşireler, kamu personeli olmayan aile sağlığı çalışanları kadroya geçirilmeli ve eşit haklardan yararlanmalıdır.

·         Nöbet ücretleri ile ilgili sadece yoğun bakım, ameliyathane ve 112 acil sağlık hizmetlerinde yapılan iyileştirme tüm nöbet tutan çalışanlar için de uygulanmalı

·         663’le mağdur edilen araştırmacıların   özlük hakları verilmeli

·         Halen memur veya veri hazırlama kontrol işletmeni olarak görev yaptığı halde hizmetli kadrosunda olan binlerce çalışanımız; yürüttükleri işe uygun şekilde Genel İdari Hizmetler sınıfına alınmalıdır.

·         Şiddetle ilgili bizim de talebimiz olan tutukluluk uygulamasını destekliyoruz, şiddetin önlenmesine dönük kararlılığı yansıtacak her türlü caydırıcı düzenlemeyi önemsiyoruz.

Metin Memiş, daha önce de komisyona ve bakana yaptıkları ziyaretlerde dile getirdiği talepleri içinde yer alan araştırmacıların sorunlarının çözümüne taslak yer verilmesinin sevindirici olduğunu, ancak bu sevinci tam olarak yaşayabilmeleri için çözümün istedikleri doğrultuda gerçekleşmesine yönelik beklentilerini dile getirdi.

 

  • PAYLAŞ :