“Adaletli Bir Ek Ödeme İçin Köklü Revizyon Çalışması Gündemimizde”
18 Mart 2021, Perşembe

Sağlık-Sen Başkanlar Kuruluna hitap eden Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Sağlık çalışanlarının aldığı ek ücretlerde hakkaniyet eksikliğinin farkındayız. Daha adaletli bir ek ödeme sisteminin getirilmesi adına köklü bir revizyon çalışması gündemimizde” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sağlık-Sen 6. Dönem 6. Başkanlar Kurulu Toplantısı’na online olarak katıldı.

Sağlık-Sen Genel Yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra 97 şube başkanından oluşan Başkanlar Kuruluna hitap eden Sağlık Bakanı Koca, sağlık çalışanlarının görevlerine büyük bir kutsiyet atfedildiğini dile getirerek, “Sağlık çalışanlarımız her yerde sadece kendi vatandaşlarımıza değil, ihtiyaç zamanında insanlığa sağlık dağıtmak üzere gözünü budaktan esirgemeyen bir fedakarlığa sahiptir. Dünyanın dört bir yanındaki afetlerde Türk bayrağını göğsünde taşıyan kahraman sağlık personelimizi en ön saflarda görmek artık rutinimiz oldu. Komşu ülkelerimizde yaşanan istikrarsızlıkları fırsat bilip, oralarda varlık nedenleri bizce malum ülkelerin aksine Türk insanı, oralara hep elini uzatmıştır. Bu hususta da sağlık çalışanlarımız üzerine düşeni hep yapmıştır” ifadelerini kullandı.

“Sağlık Çalışanlarının Fedakarlığını ve Adanmışlığını Görmek Mümkün”

Pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının her gününün başka bir zorlukla geçtiğini vurgulayan Koca, sağlık çalışanlarının hayat vermek adına kendi hayatlarını feda ettiğini kaydetti. Bakan Koca devamında şu ifadeleri kullandı: “Sağlık çalışanları; polikliniklerde, acil servislerde, yoğun bakımlarda saatlerce maske, tulum, gözlük giyerek ve en insani ihtiyaçlarını geciktirerek ter akıtmaktadır. Tüm koruyucu tedbirlere rağmen pandemiden etkilenenler yine sağlık çalışanlarımız oldu. Bu dönemde çok sayıda personelimizi kaybettik. Ebediyete uğurladığımız meslektaşlarımızın acılarını yaşamayı ve iyileşerek aramıza katılan arkadaşlarımızın mücadelemize yeniden destek vermesinin tesellisiyle işlerimize hiç aksatmadan devam ettik. Virüsle savaşma adına hakimiyeti elde tutmanın gayreti içinde olduk. Tek bir boşluk bırakmadan, evdeki hastanın takibinden yoğun bakımdaki en ağır hastanın takibine kadar her aşamada sağlık çalışanlarının fedakarlığını ve adanmışlığını görmek mümkün. Bizim için zaten bilinen bu tavrı, pandemi sürecinde de tüm vatandaşlarımız yaşayarak görmüş oldu.”

“Ek Ücretlerde Hakkaniyet Eksikliğinin Farkındayız”

“Sağlık çalışanlarımızın özlük haklarının gönlümüzden geçen karşılığını veremediğimizi burada tekrar ifade etmek isterim” diyen Bakan Koca, "Ancak ülkemizin mevcut mali imkanları dahilinde en iyiyi vermeye gayret ediyoruz. Ayrıca personelin aldığı ek ücretlerde hakkaniyet eksikliğinin de farkındayız. Daha adaletli bir ek ödeme sisteminin getirilmesi adına köklü bir revizyon çalışması gündemimizde. Nöbet ücretlerinin düşüklüğü ve farklı yorumlanabilen mevzuat nedeniyle yapılan farklı ödemeler konusunun da farkındayız. Bu hususta yapılacak düzenlemelerde tarafların desteğine de ihtiyacımız var” ifadelerine yer verdi. 

“İstihdam Farklılıklarının Kaldırılması İçin Meclisimizden Beklentilerimiz Var”

Sağlık çalışanlarının yükünün giderek arttığını belirten Bakan Koca, “Personel sayısının artırılması ve yurt içinde adil dağılımın temini için elimizden gelen gayreti göstermekteyiz. Geçmişte çeşitli istihdam modelleriyle bu açık kapatılmaya çalışılmıştır ancak istihdam yöntemlerinin farklılığı aynı yerde yan yana çalışan personeller arasında özlük hakları açısından da farklılıklara sebep olmuştur. Bu farklılıkları zaman içerisinde ortadan kaldıracak yasal düzenlemeler konusunda yüce Meclisimizden beklentilerimiz var” şeklinde konuştu.

“Hakların İyileştirilmesi Konusunda Kararlılık Mevcut”

Sağlık çalışanlarının sorunlarının farkında olduklarına dikkat çeken Bakan Koca, sorunların çözümü için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını vurguladı.

Bakan Koca, “Çalışanların haklarının iyileştirilmesi konusunda kararlılık mevcuttur. Ancak yaşanan pandemi ve bunun getirdiği ekonomik dalgalanma birçok hedefi geciktirmiştir. Neticede meclisimiz, kabinemiz, bürokrasimiz, çalışanlarımız ve çalışanlarımızın sözcüsü olan sendikalarımız ile iş birliği içinde taleplerimizin rahat karşılandığı günlere yakında kavuşacağımıza inanıyorum. Bu anlamda sağlık çalışanlarımızın sesini ses birliği haline getirip, önümüzdeki dönemde çözüm getirme noktasında bir sinerji oluşturarak, yoğun bir çalışma içerisinde olacağımızdan emin olabilirsiniz. Pandemi sürecinde neler yaptığımızı, sağlık çalışanlarının neleri başardığını sadece ülkemiz değil tüm dünya görmüş oldu. Her türlü fedakarlığı gösteren sağlık çalışanlarımızın çok şeyi hak ettiğine inanıyorum. Burada ses birliği halinde sorunları çözeceğimize inanıyorum. Sorunlarınızın farkında olduğumuzun bilinmesini istiyorum.”

Başkanlar Kurulu vesilesiyle, Sağlık-Sen teşkilatına hitap etmekten memnuniyet duyduğunu kaydeden Koca, “Çalışmalarınızın başarı ve hayırlar getirmesini temenni ediyorum” dedi.

Genel Başkan Durmuş: Fedakarlığı Siyasi İrade ve Bürokrasiden de Bekliyoruz

Bakan Koca’nın konuşması sonrası, sağlık çalışanlarının fedakarlığını, siyasi iradeden ve bürokrasiden de beklediklerini dile getiren Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, Sağlık Bakanı Koca’ya hitaben şu ifadelere yer verdi:  "Sağlık çalışanlarımızın ücret adaletsizliğinden sözleşmeli istihdam türüne kadar birçok sorunu var. Bizim mücadelemiz emeğin ve alın terinin mücadelesi. Artık kronik hale gelen sorunlar için ivedilikle adımlar atılmalı."

PAYLAŞ :