Yıpranma Payında İlk Adım
12 Mart 2016, Cumartesi

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sağlık çalışanlarına yönelik yaptığı açıklamaları önemsiyoruz. Yapılan çalışmalar yıpranma payı talebimizin hayata geçmesi yolunda önemli bir başlangıç niteliği taşımaktadır. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yaptığı açıklamalar ve buna yönelik değerlendirmelerimiz şu şekilde: 

YIPRANMA PAYI:
Nöbet tutan sağlık personeline, tuttukları nöbet oranında yıpranma payı verileceğine yönelik açıklamayı, yıpranma payı talebimizin hayata geçmesinin başlangıcı olarak görüyoruz. Bu kapsamda Başbakan’ın, yıpranma payına yönelik taleplerin yeniden değerlendirilip, çalışmaların kademeli ve basamaklı bir şekilde sonuçlandırılacağına yönelik açıklamasını da yıpranma payının daha kapsamlı olmasına ilişkin talebimizin hayata geçmesinde atılmış önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz.

Başbakan Davutoğlu, “Sağlık çalışanlarının unvanına ve çalıştığı sağlık tesisinin mülkiyetine bakılmaksızın tüm sağlık çalışanlarımız, fiili hizmet zammından tuttuğu nöbet saatine göre 15 gün ile 90 gün arasında bu haktan yararlanacaktır. Bu haktan yararlananlar, 3 yıla kadar erken emeklilik hakkı elde edecek.” açıklamasında bulunmuştur. 
Sadece nöbet tutan sağlık personeline, tuttukları nöbet oranınca yıpranma payı verilecek olması, sağlık çalışanlarının, beklentilerini tam anlamıyla karşılamayacaktır. Yıpranma payı, sağlık hizmeti sunan herkesin hakkıdır. 5510 sayılı Kanun riskli işleri açıklamaktadır; buna rağmen Sağlık Bakanlığı’nın sadece nöbet tutanlara yıpranma payı öngörmesi kanuna da uygun değildir. Zira sağlık hizmeti ortamlarının risk çeşitleri ve olası tehlikeleri direkt nöbet uygulamasıyla ilgili değildir. 

Bu gerçekten hareketle sağlık çalışanlarına yıpranma payı hakkı verilmesi için mücadele veren Sağlık-Sen’in girişimleri neticesinde Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından iki yıl önce açıkça 5 hizmet yılına karşılık bir yıl yıpranma payı sözü verilmiştir.

İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliğinde yer aldığı şekliyle çok tehlikeli risk grubuna giren ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerinde, 112 acil sağlık hizmetlerinde ve Adli Tıp Kurumu’nda sağlık hizmeti sunumunda görev yapanlar için 360 güne 90 gün, diğer sağlık kurum ve kuruluşlarında sağlık hizmeti sunumunda çalışanlar için ise 360 güne 60 gün fiili hizmet süresi zammı verilmesi talebimizdir.

Buna ilişkin bilimsel ve hukuksal gerekçelerle hazırladığımız, bütün sağlık çalışanlarını kapsayan ve geçmişe yönelik yıpranma payını da içeren çalışmamızı, ilgili meclis komisyonu üyelerine ulaştıracağız ve sonuna kadar takipçisi olacağız. Süreçle ilgili gelişmeleri de takip edip, bu konuda bize ilk sözü veren Sayın Cumhurbaşkanımızı da bilgilendireceğiz. 

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ EMEKLİ MAAŞLARININ YÜKSELTİLMESİ:
Hekim ve diş hekimlerinin emekli maaşlarının yükseltilmesi açıklamasını olumlu buluyoruz. Yapılacak düzenleme ile kamudan emekli olan hekim ve diş hekimlerinin emekli maaşları 2100 liradan 3100 TL’ye, uzman hekimlerin emekli maaşları da 2580’den 3250 TL’ye çıkacak. Ancak, bizim talebimiz bütün sağlık çalışanlarının emekli maaşlarının artırılmasıdır. Bunun için de ek ödemeler, emekliliğe yansıtılmalıdır. Bunun yapılmasıyla emekli ikramiyeleri ve emekli maaşlarının artması sağlanmış olacaktır. 
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun sağlık çalışanlarının emekli maaşlarının yükseltilmesine yönelik bir çalışma yapıldığı açıklaması da önemlidir. Bu yöndeki çalışma en kısa sürede tamamlanmalı ve hayata geçmelidir. 

SAĞLIKTA ŞİDDETE SIFIR TOLERANS:
Sağlıkta şiddete sıfır toleransa yönelik açıklamayı, bizim talep ve çalışmalarımızın sonuçlanması olarak görüyor, takdirle karşılıyoruz. TCK’da yapılacak değişiklikle, sağlıkta şiddet uygulayanların tutuklu yargılanacak olmaları, bu yönde daha önce alınan kararın uygulanmasını sağlayacaktır. Sağlık-Sen olarak, 2011 yılında düzenlediğimiz çalıştayda, ‘Emeğe Saygı, Sağlıkta Şiddete Sıfır Tolerans’ demiş ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddete dikkat çekerek, gerekli önemlerin alınmasının öncülüğünü üstlenmiştik.

HEKİMLERİN EMEKLİLİK YAŞININ 72’YE ÇIKARTILMASI:
İsteğe bağlı olarak, hekimlerin emeklilik yaşlarının 65’den 72’ye çıkartılacak olması önemlidir. Ancak, esas olan hekimlerimizin ve sağlık çalışanlarımızın kaç yaşında emekli olacağı değil, emeklilikten önceki çalışma şartları ve emekli olduktan sonraki hayat standardıdır. 

TERÖRLE MÜCADELE BÖLGESİNDEKİ DÖNER SERMAYE ÖDEMESİ:
Terörle mücadelenin etkin olarak yürütüldüğü ve güvenlik bölgesi ilan edilen yerlerde görev yapan sağlık çalışanlarına ek ödemenin üst limitten ödenecek olmasını takdir ediyoruz. Ancak, bu uygulama, terörle mücadele merkezi olarak ilan edilen yerleşim merkezinin mensubu olduğu il ve bütün ilçelerini kapsamalı, ayrıca AFAD’ın yurt dışından ülkemize sığınanları misafir ettiği yerleşim merkezlerindeki sağlık çalışanlarını da kapsamalıdır.

PAYLAŞ :