En Büyük Sorun Adaletsiz Ücret Politikaları
12 Kasım 2020, Perşembe

Sağlık çalışanlarının en büyük sorununun adaletsiz ücret politikaları olduğunu söyleyen Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, ”Sağlık çalışanlarımız yetkililerden adaletli bir ücret politikası oluşturulmasını istiyor. Biz de sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığını alıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, Konya'da basın mensuplarıyla bir araya geldi. Sağlık-Sen Konya Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Genel Başkan Durmuş, sağlık çalışanlarının çözüm bekleyen sorunlarına ve taleplerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Durmuş, pandemi sürecinin başlangıcından bugüne kurdukları komisyonlar ve yaptıkları araştırmalar ile yaşanan sorunlara çözüm aradıklarını vurguladı.

“Amasız ve Fakatsız Sağlık Çalışanı Sayısı Artırılmalı”

Dünyada ve Türkiye’de COVID-19 mücadelesinin sağlık çalışanlarının eliyle yürütüldüğünü hatırlatan Durmuş, “Tüm sağlık çalışanlarımız pandemiyle yoğun mücadele ediyorlar. Yaptığımız araştırmalarda bu süreçte bazı sorunların ortaya çıktığını görüyoruz. Mesela yaptığımız araştırmada pandemiden önce haftalık 40 saatten fazla çalışan sağlık çalışanı oranı yüzde 22 iken, pandemi ile bu rakam yüzde 75’e çıkmış. Görüyoruz ki sağlık çalışanlarının çalışma süreleri son derece uzundur. Bu bize Türkiye’de sağlık çalışanı sayısının düşük olduğunu gösteriyor. İvedi bir şekilde sağlık çalışanı oranı artırılmalı. Sağlık hizmet memnuniyetinin artırılması ve sağlık çalışanlarının iş yaşamı ile aile yaşamının daha uyumlu hale gelmesi için buna ihtiyacımız var. Burada yapılması gereken amasız ve fakatsız sağlık çalışanı sayısının artırılması” açıklamasında bulundu.

“Sağlık Çalışanlarının Emeğinin Karşılığını Alması İçin Çalışıyoruz”

Sağlık çalışanlarının aldıkları ücretlerin adil bir şekilde yeniden düzenlemesi gerektiğini dile getiren Durmuş, “Döner sermaye sistemi, sağlık çalışanlarının mesleki memnuniyetsizliğini artırıyor. Aynı branşta fakat farklı hastanelerde görev yapan sağlık çalışanları farklı ücretler alıyor. Bu durum çalışma barışını zedeliyor. Yapılması gereken sağlık çalışanlarının ücret politikalarının yeniden düzenlenmesi.  Sağlık çalışanlarımız emeğinin karşılığını adaletli bir şekilde almalı. Biz bunun mücadelesini veriyoruz. Bundan olumlu sonuç alacağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Vazife Malullüğü Titizlikle Uygulanmalıdır”

Görevi başında COVID-19’a yakalanıp hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının vazife malullüğü konusunda bazı eksikliklerin olduğunu söyleyen Durmuş, “Bugün işçiler mesleğine bağlı olarak hayatını kaybediyorsa bu meslek hastalığı olarak sayılıyor. Eğer bir memur hayatını kaybediyorsa bu vazife maluliyetidir. Yani bir sağlık çalışanı bugün görevi başında virüse yakalanıp hayatını kaybetmişse bu vazife maluliyetidir. 5510 sayılı kanun ile bu haklar tanınınmış. Ama bu kanunun eksik yönleri var. COVID-19’a yakalanıp zarar gören sağlık çalışanlarının haklarında eksiklikler mevcut.  Bu eksikliklerin giderilmesi gerekiyor. Biz eksikliklerin giderilmesi için ilgili kurumlara başvurular yaptık. Bunun takibini de yapıyoruz. Vazife malullüğü titizlikle uygulanmalıdır” diye konuştu.

Basın toplantısında Genel Başkan Durmuş’a Genel Başkan Yardımcısı Şemsettin Karadoğan, Konya Şube Başkanı Ahmet Uzunay, Konya Üniversiteler Şube Başkanı Mithat Şafak ve Konya Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri eşlik etti.



KANAL 42
KONTV
PAYLAŞ :