Pandemi Nedeniyle Ertelenen KPDK Toplantısı Yapıldı
15 Eylül 2020, Salı

Pandemi nedeniyle ertelenen 2020’nin ilk Kamu Personeli Danışma Kurulu Toplantısı (KPDK) gerçekleştirildi. Toplantıda, pandemi sürecinde kamu görevlilerinin yaşadığı sorunlar gündeme getirildi.

Toplantı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen Genel Sekreteri ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş ve bağlı sendikaların genel başkanlarının katılımıyla yapıldı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un pandemi ve pandemi sonrası çalışma hayatına ilişkin değerlendirmelerinin ardından Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın sunumunu gerçekleştirdi. Yalçın, konuşmasına başlarken başta 52 sağlık çalışanı ve diğer kamu görevlileri olmak üzere pandemi sürecinde vefat edenlere Allah’tan rahmet diledi ve tedavi sürecinde olanların en kısa zamanda şifa bulmalarını ve sağlığına kavuşmalarını temenni etti.

Yalçın: Sağlık Çalışanlarının Ücret Dengesi Gözetilmeli

Yalçın, istifa ve emekliliğe dayanan sağlık personeli açığının giderilmesi yönünde gerekli adımların atılması gerektiğini vurgulayarak sağlık çalışanlarının döner sermaye adaletsizliğine son verilmesinin ve ücret dengesinin gözetilmesinin önemine dikkat çekti.

Sağlık-Sen Genel Başkanı Durmuş: Yeterli İstihdam Yapılmalı

Pandemiyle birlikte sağlık çalışanlarının iş yükünün arttığına vurgu yapan Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, “Yaşanan süreçle her bir sağlık çalışanının iş yükü artmış, çalışma süreleri uzamıştır. Yapmış olduğumuz anket çalışmasında da sağlık çalışanlarının büyük bir bölümü yorulduğunu dile getirmekte. Bugün yapılması gereken yeterli istihdamın sağlanmasıdır” diye konuştu.

“Adil Ücret Politikası Belirlenmeli”

Sağlık çalışanları arasında adaletli bir ücret politikasının olmadığını söyleyen Durmuş, aynı işi yapan, aynı kadroda bulunan çalışanların farklı maaşlar aldığını kaydetti. Durmuş devamında şunları söyledi: “Hizmet aynı, riskler aynı ancak alınan ücretler arasında dağlar kadar fark var. Bu durum çalışanların vicdanını zedelemektedir. Kamu idaresi tarafından buradaki çarpıklık düzeltilmelidir. Filyasyonda görevlendirilip hiç bir ücret alamayan birinci basamak sağlık kurumlarında çalışanlar ile birlikte yardımcı hizmetler sınıfı ve genel idari hizmetler sınıfı içinde adımlar atılmalı.”

“Yıllık İzinler Yanmasın”

Pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının yoğun mesaiden dolayı yıllık izinlerini kullanamadıklarını ifade eden Durmuş, “Sağlık çalışanlarının 2019 yılından kalan izinleri, bu yıl kullanamadıkları ve bir daha ki yıla aktarılamadığı için yanmaktadır. Bu konuda da sağlık çalışanlarına yönelik bir düzenleme yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

Sağlık çalışanı anne-babaya mesai düzenlemesi yapılması gerektiğini de belirten Durmuş, eşlerden birinin evde kalabileceği şekilde mesai saatleri arasında düzenleme yapılması gerektiğinin altını çizdi.

 

PAYLAŞ :