CUMHURBAŞKANLIĞI GENELGESİNİN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA DA UYGULANMASINI TALEP EDİYORUZ
17 Mart 2020, Salı

         Toplum sağlığının korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesi amacıyla büyük bir özveri ile çalışan, insan hayatı ve toplum sağlığı için gecesini gündüzüne katıp çalışan ve her türlü övgüyü hakeden, sağlık çalışanları şiddet korkusundan ağır iş yüküne kadar temel hizmet sorunlarının giderilmesi en temel talebilimizdir. 

         Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen korona virüsü nedeniyle, 13.03.2020 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ne istinaden Bakanlığın Merkez ve Taşra teşkilatında yürütülen faaliyetlerin devamını sağlayacak şekilde ve gerekli tedbirlerin alınması, zorunlu hizmetlerin de yürütülmesi için asgari seviyede personel bulundurulması kaydıyla okul öncesi ile ilköğretimde çocuğu bulunan kadın çalışanlara yıllık izin taleplerinin karşılanması, yıllık izin hakkı bulunmayanlar için mazeret izni kullandırılması gerektiğini belirtmiş iken, ikinci bir yazıyla hamile ve engelli sağlık personellerini de kapsam dışında tuttuğunu belirtmiştir.

        Salgın önlemleri kapsamında okulların tatil edilmesi başta olmak üzere, yurtdışından gelen vatandaşlarımız için 14 günlük karantina uygulaması başlatılmış, toplantı ve etkinlikler iptal edilmiş, eğlence mekanları yasaklanmış ve kamu görevlilerinden çocuğu okul çağında olanlara 12 gün idari izin uygulamasına geçilmiştir. Ancak sadece Sağlık Bakanlığı personelinin tamamına izinleri iptal etmiştir. 

        Savaşta, doğal afetlerde, terör olaylarında yine en ön safta sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanları en riskli meslek grubu olarak Covid-19 ile top yekûn mücadeleye devam etmektedir. Ancak; 24 saat esasına göre çalışan sağlık personelleri yıllık izin konusunda mağdur duruma düşürülmüştür. Eşlerin ikiside Sağlık Bakanlığında görev yapıyorsa çalışma şartları göz önüne alınarak düzenleme yapılması gerekmektedir.

        Sağlık Bakanlığı bürokrasisi yıllık izin yanlışından bir an evvel dönmeli, hamile, emziren, çocuğu olan, engelli ve raporlu sağlık çalışanlarının idari izin talepleri derhal yerine getirilmelidir.

        Diğer Bakanlıklar Cumhurbaşkanlığı Genelgesine uyarak engelli ve kronik rahatsızlığı olan memurlarına idari izin vermişken, korona virüsüne karşı en riskli meslek grubunu oluşturan sağlıkçılardan, hamile, engelli ve kronik akciğer rahatsızlığı olanlara dahi izin verilmemesi kabul edilemez. Bu genelgeyi çıkaran Bakanlık bürokratlarının sağlık çalışanlarının ne kadar fedakarca çalıştığından haberi yok galiba..

          Daha üç ay önce 24 saat nöbetleri iptal edilsin fazla personel var diyen başhekimler başhemşireler amacına ulaştı fazla mesaileri kaldırıp karne notları hedeflerini tutturdu. Şimdi izin genelgesi çıktı personel yok, nasıl izin vereceğiz, kim çalışacak Ne oldu? Genelge üç kez değişti.

         Cumhurbaşkanlığı Genelgesini Sağlık Bakanlığı ve Üniversite Hastanelerini de  kapsamasını istiyoruz.

PAYLAŞ :