“ATAMALARDA BÜROKRATİK İSTİKRAR SAĞLANMALI ”
15 Şubat 2020, Cumartesi

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, başkanlık sisteminde yaşanan istikrarın bürokratik atamalarda da sağlanması gerektiğini söyleyerek, "Belli bilgi ve birikimi olan insanların belli yerlere gelmesi gerekli. Her lisans mezunu olan her yere atanmamalı. Her hekim olan her yere atanmamalı. Mutlaka atanacak olduğu görevin sorumluluğuna da, bilgi ve donanımına da sahip olmalı" dedi.

Sağlık-Sen Zonguldak Şubesi tarafından düzenlenen teşkilat buluşmasına Genel Başkan Semih Durmuş katıldı. Teşkilat mensuplarına hitap eden Durmuş, hastanelerdeki döner sermaye sisteminin bir an önce değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Döner sermaye adaletsizliğinin sağlık çalışanlarının en temel sorunlarından biri olduğunu ifade eden Durmuş, "Sendika olarak seçildiğimiz günden itibaren ilk oluşturduğumuz komisyon ‘döner sermaye komisyonu’ oldu. Öncelikli olarak ortaya koyduğumuz genel kriterlerimiz var. Bunların ilk başında gelen hekim ve hekim dışı personelin havuzlarının ayrılması gerektiğidir. Eğer bugünkü döner sermaye mantığı içerisinde hekim, hekim dışı personelin yani performans üreten hekim ile performans üretmeyen hekim dışı personelin ücretlerinin aynı havuzdan verirseniz burada adaleti sağlayabilmeniz mümkün değildir. İkinci olarak dağıtılacak olan döner sermayenin hastanenin gelirlerine göre düzenlenmemesi gerekir. Eğer hastanenin gelirlerine bağlı ve bağımlı hale getirirseniz, hastaneler arasında adaleti sağlayamaz olursunuz" ifadelerini kullandı.

“Atadıktan Sonra Kişi Görevine Uzun Süre Devam Etmeli"

Sendika olarak toplumda ekonomik, bürokratik ve siyasi istikrarın sağlanması için mücadele ettiklerini dile getiren Durmuş, “Eğer siz toplumda siyasi istikrarı sağlar, bürokratik istikrarı sağlayamazsanız o toplumda başarıyı da yakalayamazsınız. Eğer siz bir bürokratı göreve atar, 6 ay sonra görevden alırsanız, o ilde, o kurumda, o bakanlıkta kalıcı birtakım hizmetlerin yapılabilmesinin önünü kesmiş olursunuz. Bugün bizler başkanlık sisteminin Türkiye'ye istikrar getireceğini sendika olarak savunduk. Görüyoruz ki başkanlık sistemi Türkiye'ye istikrar getirdi  ama Türkiye'nin bana göre en çok ihtiyacı olan mesele, bürokratik istikrarın da Türkiye'de sağlanmış olmasıdır. Kişiler göreve geldiğinde, elbette ki belli kriterler olmalı. Belli bilgi ve birikimi olan insanların belli yerlere gelmesi gerekli. Atandıktan sonra da kişi yolsuzluğu, hırsızlığı, arsızlığı yoksa görevinden alınmamalı uzun süre görevine devam edebilmesi gerektiğine inanıyor, bunu her zaman yapmış olduğumuz görüşmelerde ifade ediyoruz" şeklinde konuştu.

Şube Başkanı Kaya: Sağlık Çalışanları Önce İnsan Diyor

Zonguldak Şube Başkanı Mehmet Ali Kara ise geçtiğimiz günlerde Zonguldak’ta sağlık çalışanlarının şiddete maruz kaldığını belirterek, “Sağlık çalışanları görevlerini yaparken mesleki gereklilik, yasal ve vicdani sorumluluklarının yanında, insanı her şeyin önünde tutan temel ahlaki anlayışla hareket etmektedirler. Nihayetinde her sağlık çalışanı, hastanın amacının sağlığına kavuşmak olduğunu bilir ve hastadan da bunu yapacak olan kişinin sağlık çalışanları olduğunu unutmamasını bekler” ifadesini kullandı.

Toplantıya Sağlık-Sen Genel Sekreteri Durali Baki, Memur-Sen'e bağlı sendikaların şube başkanları ve çok sayıda teşkilat mensubu katıldı.

 

PAYLAŞ :