“Sağlık Çalışanlarının 10 Yıllık Kaybı 180 Bin Lira”
30 Eylül 2019, Pazartesi

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, döner sermaye sisteminde ki adaletsizliğin çalışanlar lehine düzeltilmesi gerektiğini söyleyerek, “Doktor gibi performans üretmeyen bir sağlık çalışanının şuan döner sermayeden 10 yıllık kaybı 180 bin lira.” dedi.

Genel Başkan Semih Durmuş, Ağustos ayında gerçekleştirilen 5. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleriyle ilgili Muğla ve Denizli Şubelerinin düzenlediği teşkilat toplantılarına katıldı.

“TEMSİL YETENEĞİMİZE GÜÇ KATTIK”

Toplu sözleşme yasasının sendikal ihtiyaçlara yeterince cevap vermediğinin altını çizen Başkan Durmuş,  Toplu Sözleşme görüşmelerinde kuruş sendikacılığı değil duruş sendikacılığı yaptıklarını dile getirdi. Durmuş devamında şunları kaydetti: “Bizler bu görevlerde üyelerimiz adına bulunuyoruz, dolayısı ile burada tecelli edecek olan irade üyelerin iradesi olmalı ve bizde bunu dikkate alarak bu süreçte hareket ettik. Doğru bir vizyonla doğru sendikacılık yapmaya gayret ettik.  Bizler hakça ve dürüstçe direnerek ve çalışanlarımızı memnun edecek neticeye varması noktasında ortaya koyduğumuz gayretle, temsil yeteneğimize güç kattığımıza inanıyoruz. Bizlerin 5. Dönem Toplu Sözleşme’deki bu duruşu üyelerin sendikaya olan güvenini arttırdı. Biz duruşumuzla Memur-Sen’e de, Sağlık-Sen’e de kazandırdık.”

“ÇOCUKLARIMIZI NÖBET ODALARINDA BÜYÜTÜK”

Sağlık çalışanlarının birçok sorunla karşı karşıya kaldığını belirten Durmuş, “Bugün sahada verdiğimiz mücadele bundan sonra sağlık çalışanlarının ekonomik ve sosyal haklarının gelişmesi konusunda olacak. Biz sağlık çalışanlarının bu kadar yoğun şartlar altında çalışıyorken, sorunlarına duyarsız kalınmasını asla kabul edemiyoruz. Toplu Sözleşme masasındaki tavrımız tamamen bu duygusal yoğunluktan dolayıdır. Gece gündüz çalışan, abartmıyorum normal mesaisinin üzerinde 180 saat çalışan arkadaşlarımız var. Biz sağlık çalışanlarının sorunlarını aile sorunlarımız olarak görüyoruz. Bizler çocuklarımızı nöbet odalarında büyüttük. Biz tüm talepleri masaya götürmek yerine en önemli sorunların çözülmesi için çaba harcadık. İlk maddemizin herkesi ilgilendirmesi gerekiyordu. Ya işi en iyi bilen olacaksın, ya da işi en iyi bilenle çalışacaksın dedik. Bu konuda bir komisyon oluşturduk. Komisyon taleplerin sayısını azalttı fakat kapsamını genişletti. Her sağlık çalışanına dokunulsun istedik." ifadelerini kullandı.

“BİZİM ÖNCELİKLİ MADDEMİZ DÖNER SERMAYE”

Sağlık çalışanlarının en büyük sorununun döner sermaye adaletsizliği olduğunu dile getiren Genel Başkan Durmuş, “Döner sermaye sağlık çalışanlarının lehine mutlak suretle düzeltilmeli. Ayda bin 800 lira döner sermaye alması gereken arkadaşımız hiç para alamıyorsa biz sendika olarak buna tepki göstermiyorsak, yetkilileri zorlamıyorsak işimizin hakkını vermiyoruz demektir. Doktor gibi performans puanı üzerinden değerlendirilmeyen bir sağlık çalışanının şuan döner sermayeden 10 yıllık kaybı 180 bin liradır. 30 yıllık sağlık çalışanı toplam 100 bin lira emekli ikramiyesi alıyor. Bu çalışanlara sabit ücret verilmesini istiyoruz. Bu ücret döner sermayeden olmasın. Bu ücret bütçeden verilsin. Bizim öncelikli maddemiz döner sermaye. Bu ilk madde kabul edilmeden diğer maddelere geçmeyeceğiz. Yıllara göre geriye gidiş sadece sağlık çalışanlarında var" diye konuştu.

Denizli ve Muğla Şubelerinin toplantılarına ayrıca Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Dural da katıldı.

 

PAYLAŞ :