“Haklılık Payı Yüksek Teklifler Üzerinden Hareket Ettik”
26 Temmuz 2019, Cuma

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, Toplu Sözleşme sürecinde teklifleri oluştururken, sürdürülebilir ve haklılık payı yüksek söylemler ve teklifler üzerinden hareket ettiklerini belirtti.

Sağlık-Sen Genel Merkez Yönetimi’nin ve tüm şube başkanlarının katılımıyla Sağlık-Sen, 6. Dönem 2. Başkanlar Kurulu Toplantısı Kızılcahaman’da gerçekleşiyor. 3 gün sürecek toplantının iki gününde, 5. Toplu Sözleşme Görüşmelerine dair konular değerlendirilirken son gün Sağlık-Sen Tüzük Tadili Genel Kurulu gerçekleşecek.

“ÇOK KAPSAMLI VE SİSTEMATİK BİR ÇALIŞMA YAPTIK”

Başkanlar Kurulu’nda konuşan Genel Başkan Semih Durmuş, 5. Dönem Toplu Sözleşme sürecine değinerek Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a tekliflerini ilettiklerini belirtti. Toplu sözleşme sürecinde teklifleri oluştururken, sürdürülebilir ve haklılık payı yüksek söylemler ve teklifler üzerinden hareket ettiklerini söyleyen Semih Durmuş, “Teşkilat gücümüzün, taleplerimizin hayata geçmesi için etkin ve kararlı bir şekilde kullanılması gerekiyor. Grev yapamayız ama farkındalık oluşturabilmek için farklı “eylem” stratejileri belirleyebiliriz” dedi. Toplu sözleşme süreci öncesi çok kapsamlı ve sistematik bir çalışma yaptıklarını vurgulayan Durmuş, “İnşallah masadan hepimizin yüzünü güldüren hayırlı sonuçlarla kalkarız” dedi.

“YIKICI OLMAMAK KAYDIYLA, AYKIRI VE FARKLI GÖRÜŞLERE AÇIK OLMALIYIZ”

Sendika olarak kararları ortak akılla, istişare ederek aldıklarını aktaran Durmuş, “İstişare demek diyalog kapısının açık olması demektir. Yıkıcı olmamak kaydıyla, diyaloga, aykırı ve farklı görüşlere açık olmalıyız” dedi. Durmuş, dünyada, çok çalışan yapıların; niceliksel çoğunluklarla değil, doğru işi yapan, kurumsal yapısını sağlam temeller üzerine oturtmuş nitelikli teşkilatlarla başarıyı yakaladığını belirtti. “Bizim verdiğimiz mücadelenin hak ve hukuk mücadelesi olduğunu asla unutmamamızdır” diyen Durmuş, “Bu noktada hak, adalet, özgürlük, insanca yaşam, eşitlik gibi kavram ve değerler, mücadelemizde kilit vazifesi görmektedir” şeklinde konuştu.

Memur-Sen ve Sağlık-Sen olarak askeri vesayete karşı dik durduklarını hatırlatan Durmuş, “Askeri vesayete karşı durduğumuz gibi olası bürokratik vesayet girişimlerine de karşı durmalıyız. Çünkü vesayetin olduğu yerde değil sendikal hayat, gündelik yaşam bile kurumaya yüz tutar” ifadelerini kullandı.

BAKİ: TAŞ ÜSTÜNE TAŞ KOYMAK İÇİN ELEŞTİRMELİYİZ

Konuşmasında birlik ve beraberlik vurgusu yapan Genel Başkan Vekili Durali Baki, Sağlık-Sen olarak hep birlikte hareket ederek zorlukların altından kalkacaklarını söyledi. Sendikalarda özeleştirinin ehemmiyetine vurgu yapan Durali Baki, “Yıkmak için değil, yapmak için, taş üstüne taş koymak için eleştirmemiz gerekiyor” dedi. Ancak birlik ve beraberlik içinde hareket ederek sendikal mücadeleye devam edebileceklerini ifade eden Baki, istişare ederek, meşveret içinde süreçleri yürüteceklerini belirtti.

BAYKAN: GELECEK DİJİTAL SENDİKACILIKTA

251 bin 572 üyeye ve Sağlık-Sen teşkilatına teşekkür ederek sözlerine başlayan Genel Başkan Yardımcısı İdris Baykan, üyeden şubeye, şubeden genel merkeze aidiyet duygusu içinde hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Sağlık-Sen olarak geçmişin doğrularını kabul edip, yanlışlarından ise ders çıkarmaları gerektiğini belirten İdris Baykan, “Tabana rağmen değil, tabanın desteğiyle sendikacılık yapmalıyız” dedi. Son olarak dijital sendikacılığın önemine değinen Baykan, Sağlık-Sen olarak tüm verileri dijital ortama taşımanın çalışmalarını yaptıklarını belirterek geleceğin dijital sendikacılıkta olduğunu dile getirdi.

DOĞAN: SAĞLIK EMEKÇİLERİ KÜSTÜRÜLMEMELİ

3600 ek gösterge konusuna değinen Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Faruk Doğan ise sadece hemşirelerin 3600 ek göstergeye dâhil edilmesinin sağlık çalışanlarının arasına nifak sokacağını ifade etti. Fedakârlık göstererek her türlü zorluğa, eksikliğe rağmen görevini en iyi şekilde yapan sağlık emekçilerinin küstürülmemesi gerektiğini vurgulayan Mahmut Faruk Doğan, “Bu durum ülkenin son yıllarda, kamu hizmeti adına başarı ve memnuniyet anlamında en büyük kazanımlarından olan sağlık teşkilatının temellerine dinamit koymaktır” dedi.

KARADOĞAN: SENDİKAMIZIN KURUMSAL YAPISINA UYGUN HAREKET ETMELİYİZ

Toplantıda konuşan Genel Başkan Yardımcısı Şemsettin Karadoğan da ülke ve millet olarak zor bir süreçten geçildiğini söyledi. “Bu süreçte, bizim gibi kuruluş ve dava erlerine büyük sorumluluklar düştüğü inancındayım” diyen Şemsettin Karadoğan, sorumluluğun altından da ancak hep birlikte çalışarak kalkabileceğini dile getirdi. Sağlık-Sen olarak uyum içinde, kardeşane bir atmosferde, yükümlülükleri yerine getirmeleri gerektiğini belirten Karadoğan, “Geçmiş geçmişte kaldı. Artık yeni bir sayfa açtık. Eski alışkanlıklarımızı ve yaklaşımlarımızı gözden geçirmeliyiz. Örneğin, basınla ilişkilerimiz ve sosyal medya reflekslerimiz konusunda, sendikamızın kurumsal yapısı ve mücadele kimliğine uygun hareket etmemiz, tüm teşkilatımızı güçlü kılacaktır” ifadelerini kullandı.

DURAL: EŞİT OLMAYAN İŞE EŞİT ÜCRET SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Dural ise toplantıda 5. Toplu Sözleşme Dönemi hazırlıkları hakkında bir konuşma gerçekleştirdi. Sağlık-Sen teşkilatından aldıkları güçle Haziran ayının başından beri Toplu Sözleşme hazırlıklarını sürdürdüklerini ifade eden Yusuf Dural, “İlk hedefimiz, eşit olmayan işe eşit ücret sorununun çözülmesidir. Eşit işe eşit ücret, her zaman arzulanan bir uygulama olmuştur. Ne yazık ki kamu çalışanları bu konudan oldukça muzdariptir” diye konuştu. Döner sermaye sisteminde yaşanan adaletsizliğe de değinen Dural, “Döner sermayedeki adaletsizliğin ortadan kaldırılarak daha adil ve adaletli bir sistemin inşa edilmesi birincil önceliklerimiz arasındadır” dedi.

ASLAN: SASAM’I DAHA AKTİF KULLANACAĞIZ

Toplantıda konuşan Genel Başkan Yardımcısı Abdülaziz Aslan, Sağlık-Sen eğitim ve sosyal faaliyetleriyle ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Eğitim ve sosyal faaliyetlerle sadece üyelerine değil, en öteki denebilecek kimselere dahi ulaşmayı hedeflediğini söyleyen Abdülaziz Aslan, “Bu noktada, önümüzdeki dönemde İl Divan Toplantıları’nda konsept değişikliğine gideceğiz. Bu toplantılar, tabiri caizse, ülke sathındaki sınıflarımız olacak. Konusunda uzman kimseler, bu toplantılarımıza iştirak ederek hem üyelerimizi hem de genel kamuoyunu aydınlatıcı seminerler verecekler” dedi. Sağlık-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi’ni (SASAM) daha aktif kullanacaklarını belirten Abdülaziz Aslan, SASAM’ın eğitim çalışmalarını hem belli bir program ve disiplin çerçevesinde organize edeceklerini hem de sonuç odaklı, özgün çalışmalar yapacaklarını ifade etti. Bu hususları içeren geniş kapsamlı çalışmaların planlamasını büyük oranda tamamladıklarını dile getiren Aslan,  “Bu süreçte yapmayı planladığımız bir diğer çalışma da üniversitelerin sosyal politika üretim merkezleriyle daha yakın çalışma içinde olmaktır” şeklinde konuştu.

Başkanlar Kurulu’nun açılış toplantısının ardından Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Dural ve Sağlık-Sen Hukuk Müşaviri Av. Özlem Titrek Yıldırım, Sağlık-Sen 5. Dönem Toplu Sözleşme tekliflerini değerlendirerek şube başkanlarından gelen soruları cevapladılar.

 

PAYLAŞ :