“Sağlık Çalışanlarının En Temel Sorunlarının Başında Şiddet Var”
03 Temmuz 2019, Çarşamba

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Ankara’da sağlık alanında görev yapan medya mensuplarıyla kahvaltılı toplantıda bir araya gelerek gündemlerinde yer alan konular hakkında bilgiler verdiler.

Toplantıya; gazete, televizyon ve radyo temsilcileri yoğun ilgi gösterirken, Durmuş, “Bu buluşma aynı zamanda bir tanışma toplantısıdır. Yeni yönetim olarak Mart ayında göreve geldik. O günden bugüne yoğun bir gündemle çalışmalarımızı yürüttük. Bugün de siz değerli medya mensuplarıyla buluşup, tanışalım, hasbihal edelim istedik” diye konuştu.

Medya mensuplarına, gündemlerinde yer alan konular hakkında bilgiler de veren Durmuş, “Sağlık-Sen, sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının gören gözü, işiten kulağı, yükselen sesi olmayı, kararlılıkla sürdürecektir. Ekip arkadaşlarımızla, bunun için gece gündüz çalışacağız. Neticede bu iş ekip işidir. Hiçbir başarı kendiliğinden yakalanamayacağı gibi hiçbir sendikal mücadele de bireysel yürütülemez” dedi.

Konuşmasında, sağlık çalışanlarının yaşadığı sorunlara da değinen Genel Başkanı Semih Durmuş, “sağlık çalışanlarının yaşadıkları sorunların başında şiddetin geldiğini” söyledi. Her gün birkaç yerde sağlık çalışanına yönelik şiddet vakalarının haber konusu olduğunu hatırlatan Durmuş, en son Mardin’de Dr. Davut Sakız ve eşi Dr. Ayşe Sakız’a kendilerinden usulsüz rapor isteyen kişiler tarafından saldırıda bulunulduğunu kaydetti. Başkan Durmuş, şiddetin sebebi ne olursa olsun makul görülmemesi gerektiğini ifade ederek şiddetle mücadele edilirken; “şiddeti ortadan kaldıracak unsurların hayata geçirilmesi” gerektiğini vurguladı.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI KAMUDA MESLEKİ MEMNUNİYETSİZLİĞİ EN YÜKSEK 2. GRUP”

Sağlık hizmetlerinde büyük bir değişim ve dönüşüm süreci yaşandığını aktaran Durmuş, “Bu değişim ve dönüşümün getirdiği iyilik ve yararlara rağmen, bir takım zorlukları da beraberinde getirmektedir” dedi. Sağlık çalışanlarının evinde, ailesiyle geçirdiği zamandan daha çoğunu iş yerinde geçirdiğini dile getiren Durmuş, iş yoğunluğunun fazlalığı ve çalışma sürelerinin uzunluğunun sağlık çalışanlarının memnuniyet oranlarını olumsuz yönde etkilediğini ifade etti. Sağlık çalışanlarının devlet memurları içerisinde mesleki memnuniyetsizliği en yüksek 2. grup olduğunu belirten Durmuş, “Sağlık çalışanı istihdamı, öncelikli olarak artırılmalıdır. Buna bağlı olarak sağlık çalışanlarının iş yaşamları ile aile yaşamlarının uyumlu hale getirilmesi öncelikli konularımız arasındadır” şeklinde konuştu.

“EMEĞİN KARŞILIĞI OLAN HAKKANİYETLİ BİR SİSTEM TESİS EDİLMESİ”

Tüm bu olumsuz şartlara karşılık sağlık çalışanlarının gelirlerinin her geçen gün azalmakta ve değer kaybetmekte olduğunu söyleyen Durmuş, “Sağlık çalışanları arasında ücret dengesizliği tavan yapmıştır. Bir hemşire ile diğer bir hemşirenin ücreti arasında ciddi farklar oluşmuştur. Çalışma ortamlarının aynı olmasına, eğitim düzeylerinin aynı olmasına ve aynı hizmeti sunuyor olmalarına rağmen, iki hemşirenin birbirinden çok farklı ücret alması izah edilebilir bir durum değildir. Bu nedenle sağlık çalışanlarının ücretlerinde,  emeğinin karşılığı olan bir hakkaniyetin tesis edilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

“TÜM SÖZLEŞMELİLER 3 + 1 DÜZENLEMESİNDEN YARARLANMALI”

Son olarak TBMM’de kabul edilen ve 4 + 2’yi 3 + 1’e dönüştüren sözleşmeli personelin çalışması ve süresine yönelik düzenlemeye değinen Durmuş, düzenlemeyi memnuniyetle karşıladıklarını ancak bu düzenlemeden yaralanamayan sözleşmeli sağlık çalışanlarının hayal kırıklığı yaşadığını sözlerine ekledi. Durmuş, tüm sözleşmeli kamu çalışanlarının bu düzenlemeden yararlanması gerektiğini dile getirerek Memur-Sen ve Sağlık-Sen’in bu süreçte gereken mücadeleyi vereceğini açıkladı. 

PAYLAŞ :