Döner Sermaye Yamalı Bohçaya Döndü...
25 Nisan 2019, Perşembe

Şube Başkanımız Erdal Yıldırım, “Döner sermaye sistemi motivasyon yerine sağlık çalışanlarının en büyük sorunu haline gelirken, ek ödeme sistemi iflas etmiştir” dedi.

Başkan Yıldırım yaptığı açıklamada; Sağlık çalışanlarının yapmış oldukları hizmet karşılığında maaş, sabit ek ödeme ve çalıştığı kurumun performans ve gelir gider dengesine göre döner sermaye ödendiğini, mevcut döner sermaye sisteminin bu hali ile yamalı bohçaya döndüğüne şahitlik ediyoruz.  

Artık yepyeni ve tüm çalışanları daha adil bir şekilde kapsayan bir döner sermaye sistemine geçilmesi gerekir. “Döner sermaye sistemi motivasyon yerine sağlık çalışanlarının en büyük sorunu haline gelmiştir. Sistemde değişiklik yapılmadığı takdirde kısa bir zamanda hekimler dahil hiçbir sağlık çalışanı sabit dışında ek ödeme alamayacak duruma gelecektir. Bununla ilgili Sağlık-Sen olarak, döner sermaye uygulamasının haksız ve adaletsiz bir sistem olduğu sürekli olarak her platformda dile getirmektedir. Döner sermaye sisteminin detaylı bir şekilde ele alınması, yaşanan sorunların tespit edilmesi ve çözüm önerileri oluşturmak için Çalıştaylar düzenlenmiş, ancak bugüne kadar Sağlık Bakanlığı’nca somut bir adım atılmamıştır.

EMEK HIRSIZLIĞINDAN BAŞKA BİRŞEY DEĞİLDİR ! 

Eğitimi aynı, unvanı aynı, hizmet yılı aynı ve hizmeti aynı olan çalışanların birbirinden farklı ücret almaları haksızlıktır! Bu yapılanlar emek hırsızlığından başka bir şey değildir! Bu durum sadece Sağlık Bakanlığına has bir durumdur diyen Yıldırım, tüm bakanlıklarda aynı unvanda olanlar ve aynı hizmeti verenler eşit ücret alırken sağlık bakanlığında farklı ücret almaktadırlar. Eşitler arasında bile adaleti sağlayamayan bir sistem içerisinde çalışanların çalışma barışından söz etmek mümkün değildir!

Ek ödemeyle mağdur edilen tek sektör sağlık sektörü olduğunu belirten Yıldırım, “Sağlık çalışanlarının maaşlarındaki düşüklük, ek ödeme ile giderilmeye çalışılmakta, diğer sektörde görev yapanların maaşlarına eşitlenmeye çalışılmaktadır. Gelinen noktada sağlık çalışanları sabit ek ödemeye mahkum edilmiş durumdadır. Aldıkları ek ödeme emekliliğe yansıtılmadığı için de başka bir mağduriyet yaşanmakta, gelir-gider dengesinde gün geçtikçe makas açılmaktadır, dedi.

3600 TÜM ÇALIŞANLARI KAPSAMALI

Sağlık çalışanlarının uzun saatler süren mesailerine ek olarak nöbet de tuttuğunu belirten Yıldırım, kutsal bir mesleği yerine getiren sağlık çalışanlarının bu görevlerini ailelerinden ve kendilerinden feragat ederek yaptıklarını ifade etti. Uzun süren nöbetlerin sağlık çalışanlarını her anlamda yıprattığını belirten Yıldırım, sağlık hizmetinin bir ekip işi olduğunu eğitim ve meslek ayrımı yapılmaksızın sağlık alanında çalışan herkese 3600 ek göstergenin verilmesi gerektiğini söyledi.  

Sağlık çalışanlarımızın döner sermaye ve ek gösterge sorunu çözülene kadar, Sağlık-Sen olarak mücadelemiz devam edecek olup, hem sorunların kaynağını hem de çözüm önerilerimizi başta bakanlığımız olmak üzere ilgili kurum ve kişilerle paylaşacağız ve sorunun çözümünün takipçisi olacağız....

PAYLAŞ :