Çalışanın Emeği Tasarruf Kaynağı Olamaz...
20 Kasım 2018, Salı

Şube Başkanımız Erdal YILDIRIM, sağlık çalışanlarımızın son yıllarda döner sermaye düşüşleri ile ilgili yaşadığı gelir kaybını ve mağduriyeti dile getirdi.

YILDIRIM yaptığı açıklamada; İlimizde başta İzmit Seka Devlet Hastanesi olmak üzere tüm sağlık kuruluşlarımızda sağlık çalışanlarımız sabit dışı ek ödeme ya az almakta, ya da hiç alamamaktadırlar. Bu durum çalışma motivasyonlarını ciddi manada düşürmektedir. Örnek verecek olursak İzmit Seka Devlet Hastanesinde aylardır sabit üstü döner sermaye tutarını çoğu personel alamazken, ödeme yapılan personele de 70 TL gibi komik bir rakam ödenmiştir. Diğer kurumlarda %46.5 lara kadar ödenebilen paylar, İzmit Seka Devlet Hastanesinde %39 olarak ödenmektedir. Çoğu çalışanımızın vergi dilimine girdiği, maaşlarda ciddi düşüşler yaşadığı yılın bu son aylarında birde döner sermayeden ücret alamaması, sağlık çalışanlarımızı ekonomik olarak daha zor duruma sokmuştur.

ÇALIŞANININ EMEĞİ TASARRUF KAYNAĞI OLAMAZ !

Geçtiğimiz yıllarda bu rakamlar aynı hastanelerde aylık 500 TL civarındaydı. Her geçen gün azalmakta olan bu rakamlar artık yok olmaya başlamıştır. Tatil, hafta sonu demeden, kimi zaman ailelerine ayırmaları gereken zamanı hastalarına ayırarak 7 / 24 hizmet veren sağlık çalışanlarımızın gelirleri bir tasarruf kalemi değildir, olmamalıdır. Aylık 500 TL sabit üstü döner sermaye alan personelin döner sermayesinin 70 TL ye düşürülmesi, onun cebinden 430 TL alınması, bu kişinin evine alacağı bir ekmeğin, çocuğuna alacağı bir sütün, meyvenin azaltılması demektir, sağlık çalışanlarının evine götüreceği ekmeğinden tasarruf yapılmamalı, bu tasarrufun kimseye bir fayda getirmeyeceği bilinmelidir.

Son dönemde kurlarda yaşanan dalgalanmalarda hastanelerimizin ödeme dengelerinde sorunlar yaşanmasına neden olmuş, birçok hastanede personel dağıtılan döner sermaye rakamlarını tasarruf edilir bir kaynak olarak görmüştür.

ÇALIŞANIN MAĞDURİYETİ BİR AN ÖNCE GİDERİLMELİ

Bu konunun düzeltilmesi ve sağlık çalışanlarının mağduriyetinin giderilmesi adına yetkililerden isteğimiz:
1. Acilen ve ivedilikle Döner sermeye dağıtılabilir oranın %39 lar değil, %55’e çekilerek sağlık çalışanlarımızın nefes almasını istiyoruz.

2. 8 yıldır herşeyin zamlandığını düşünürseniz, zamlanmayan SUT fiyatlarının belli kalemlerinde değil tüm kalemlerinde acilen %30 zamlanması gereklidir.

Gerekirse hastanelerimiz devletimiz tarafından desteklenmeli, sağlık çalışanlarının mağduriyetinin giderilmesi için dağıtılabilir döner sermaye oranları artırılmalı, döner sermaye üzerinden yapılan ödemeler azaltılmalı ve bazı bu kalemden ödenen giderlerin genel bütçeden karşılanması yoluna gidilmelidir.

İnanıyoruz ki gerekli önlemler alındığında sağlık çalışanlarımızın yaşadığı bu mağduriyet giderilecektir. Bu anlamda bu konunun takipçisi olacağımızı buradan tüm kamuoyuna hatırlatmak istiyoruz. Biz Sağlık-Sen olarak her zaman çalışanlarımızın yanında yer alarak, yaşadıkları haksızlık ve mağduriyetleri dile getirmeye devam edeceğiz...

PAYLAŞ :