SAĞLIK -SEN İZMİR 1 NOLU ŞUBESİ İZMİRLİ VATANDAŞLARIMIZA EL YIKAMANIN ÖNEMİNİ ANLATTI
18 Ekim 2018, Perşembe

Sağlık Sen İzmir 1 No’lu Şube Kadın Kolları 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü Kapsamında etkinlik düzenleyerek sağlık açısından el yıkamayı alışkanlık haline dönüştürmenin önemini anlattı.
Günün anlam ve önemine istinaden Sağlık Sen İzmir 1 Nolu Şube Kadın Kolları İzmirlilere yönelik bilgilendirme amaçlı stant açarak, gerek sözel gerekse dağıtılan afiş ve broşürlerle bilgilendirmede bulundu. El yıkamanın önemine değinerek katılımcılara mini el sabunu ve balon hediye edildi.

Karşıyaka’da düzenlenen etkinlikte Sağlık Sen 1 Nolu Şube Kadın Kolları Başkanı Tuba Zavaroğlu ‘Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu ( UNİCEF ), 15 Ekim tarihini “Dünya El Yıkama Günü” olarak kabul etmiştir. Bu özel günde sağlık açısından el yıkamayı alışkanlık haline dönüştürmenin önemine vurgu yapmak büyük önem taşımaktadır.
İnsan vücudunda yaklaşık 1.5 metrekare alana sahip olan deri vücudun en büyük organıdır. Normal insan derisi bölgelere göre farklı oranda aerobik mikroorganizma barındırır. Canlı ve ölü tabakalardan oluşan deri vücut savunmasının da en önemli silahıdır. Organizma deriyi sürekli nemli olarak tutmaya çalışılır. Deri tabakasındaki mikroorganizmalar derinin savunmasına yardım eder , deride zararlı olan mikroorganizmaların uzun süreli kalmalarını engellerler.
Ellerimiz görünürde temiz olsa da, gözle görünmeyen bakteri virüs ve parazit yumurtaları gibi pek çok hastalık yapıcı etkeni üzerinde taşıyabilir. Yapılan çalışmalar normal erişkin insan elinde temiz bir görünüme rağmen bir santimetrekarelik alanda altı bin adet bakteri bulunabileceğini göstermiştir.
El yıkamak başta soğuk algınlığı olmak üzere ishal, nezle, grip ve zatürre gibi solunum yolu enfeksiyon etkenleri olan zararlı mikroorganizmaların bulaşmasını önlemek için en basit ve en etkili yöntemdir.
El yıkmanın etkin kullanılmaması sonucu elimizi bir hastalık bulaştırma aracı olarak kullanmış oluruz. Bazı virüsler ellerde saatlerce canlı kalabilir. Bu nedenle el yıkama ayrı bir önem kazanmaktadır. Virüs ile kirlenmiş ellerle tokalaşmak, okullarda, alış veriş merkezlerinde, iş yerlerinde , toplu taşıma araçlarında; kapı kollarına, asansörlere, merdiven trabzanlarına, bankamatik düğmelerine dokunmak dokunulan her yerin virüs ile kirlenmesine ve hastalığın yayılmasına neden olur.
El yıkamak her ne kadar basit görünse de uyulması gereken kurallar vardır. El yıkama öncesinde takı ve aksesuarlar çıkarılmalı, akmakta olan su altında eller ıslatılmalı, bilekler avuç içi ellerin sırt ve parmak araları ile tırnakların kenar ve uçları sabun ile köpürtülerek en az 20 saniye süre ile kuvvetlice ovuşturulmalıdır. Sonrasında eller su altında iyice durulanmalı, eller bileklerden başlayarak kağıt havlu ile kurulanmalı ve aynı kağıt havlu ile musluk kapatılmalıdır.
Kendi sağlığımız ve toplum sağlığı açısından doğru el yıkama alışkanlığı kazanabilir ve de çevremize bu alışkanlığı kazandırabilirsek bulaşıcı hastalıklar başta olmak üzere pek çok hastalığın önüne geçmiş oluruz’ dedi.
Sağlık Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Özgür Yıldırım, ‘Sağlığın başı temizliktir. Temizliği çocuklarımıza aşılamalıyız. Kendi temizliğimiz ile onlara örnek olmalıyız. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF) 15 Ekim tarihini ‘Dünya El Yıkama Günü’ olarak kabul etmiştir. Ancak tüm dünyada el yıkama istenildiği kadar yaygın değildir. Bu özel günde, el yıkamanın önemine vurgu yapılarak sağlık açısından el yıkama alışkanlığının kazanılması, yalnızca bir günle sınırlı kalmayıp, sürekliliğinin sağlanması kadın kollarımız tarafından anlatılmaya çalışılmıştır.’ dedi.
Günün anlam ve önemine binaen Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Birimi tarafından çalışanlara, hastalara ve ziyaretçilere yönelik bilgilendirme amaçlı stant açılmış; gerek sözel gerekse dağıtılan afiş ve broşürlerle bilgilendirmelerde bulunulmuştur. El yıkamanın önemine değinilerek katılımcılara mini el sabunu ve balon hediye edilmiştir.
Düzenlene etkinliğe, Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi Başhekimi Op.Dr.İlker KIZILOĞLU ve diğer yöneticiler ile hastane çalışanları, Sağlık Sen İzmir 1 No’lu Şube Yönetim Kurulu adına Başkan Yardımcısı Özgür KARAGÖZ ve hastane temsilcileri katılmış; güzel ve bir o kadarda anlamlı organizasyondan dolayı Enfeksiyon Kontrol Birim sorumlusu Sevgi ÖZBEK ve diğer çalışanlara ayrı ayrı memnuniyetler iletilmiştir.

PAYLAŞ :